Creative Sound Blaster Recon3D

Ovoje eksterna USB zvučna kartica sa najnovijim Sound Core3D procesorom kompanije Creative. Koristi se za povezivanje računara ali i konzola za igranje sa stereo zvučnicima ili slušalicama. Iako se ne može povezati na surround sistem zvučnika, kvalitet stereo zvuka je vanserijski dobar.

Prošlo je dosta vremena od predstavljanja poslednje generacije Creative X-Fi tehnologije i do sada smo videli veliki broj zvučnih kartica koje koriste procesore ove kompanije. Ipak, i pored odličnih rezultata i dobre prodaje, došlo je vreme za neke novitete, pa tako imamo priliku da isprobamo eksternu USB zvučhu karticu koja premijerno koristi najnoviji Sound Core3D procesor. Vrlo uskoro treba očekivati i prve PCI-e zvučne kartice sa ovim procesorom, a ono što se može zaključiti iz specifikacija je da je USB varijanta namenjena i prilagođena igračima koji najčešće koriste slušalice. Ovo je možda ujedno i jedina "mana", a to je da postoji samo 3.5mm stereo izlaz, što će reći da se ne može spojiti na neki digitalni ili analogni surround sistem.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB
  • Ulazi: Micro–USB, 3.5mm mic, 3.5mm Stereo aux in, 3.5mm optical S/PDIF in
  • Izlazi: 3.5mm headphone
  • Procesor: Creative Sound Core3D CA0138 (24bit/48KHz)
  • Tehnologija: THX TruStudio Pro, Dolby Digital, Dolby Pro Logic, DirectSound HW, DirectSound SW, OpenAL

Creative Sound Blaster Recon3D

Novi procesor je jedinstven pošto se radi o prvom zvučnom 4-jezgarnom procesoru koji objedinjuje digital procesore (DSP), digital-to-analogue (DACs) i analogue to digital konvertere (ADCs). Ovime se dobija sistem koji je u stanju da obradio daleko veću količinu podataka i isporuči zvuk bez ikakvog seckanja ili čekanja. Jedan od ciljeva ovog procesora je da pored PC-ja donese zvuk i sa igračkih konzola kao što su PS3 i XBOX 360, pa tako imamo i poseban selektor izvora zvuka. Što se napajanja tiče, koristi se USB interfejs (postoji Mini USB konektor) koji takođe prenosi zvuk sa računara. Za konzole, tu su optički S/PDIF, kao i jedan dodatni 3.5mm stereo aux. Ukoliko se već koristi ili planira neki surround setup, ovako nešto svakako neće biti idealan izbor.

Ova kartica može ulazni 5.1 surround zvuk down-mixovati uz pomoć THX TruStudio PRO tehnologije, što korisnici PC-a znaju dobro od ranije kao Creative CMSS3D, dok je u pitanju potpuno nova mogućnost za vlasnike konzola. Ovo nije samo reklama, u praksi to zvuči sjajno, bez obzira da li se sluša zvuk na slušalicama ili nekim stereo zvučnicima. Na samoj kartici imamo sledeće kontrole: THX TruStudio Pro On/Off, Scout Mode On/Off, Master volume, Microphone boost (3 nivoa), Instant Mute, kao i selektor ulaza zvuka. Ono što ranije nismo videli jeste Scout mod, a to je namenjeno igračima i služi da u neposrednoj blizini lika u igri pojača zvukove kako bi se lakše primetio neprijatelj koji se ne vidi. Primećujemo i Wireless port koji jednostavno služi za priključivanje Tactic3D Omega Wireless slušalica kompanije Creative, koje dolaze sa posebnim Wireless modulom.

Rezime

Jasno je da ova eksterna zvučna kartica nije baš za svakoga (pogotovo ne one koji imaju surround sistem zvučnika), ali predstavlja veoma interesantnu ponudu za igrače koji planiraju kupovinu nove kartice. Svakako da tek treba očekivati dosta od PCIe kartica, a ono što možemo potvrditi je da se dobija izuzetno kvalitetan zvuk, u rangu skupljih audio kartica. Još jednom samo možemo konstatovati da Creative i posle ovoliko godina ostaje pionir kada je u pitanju računarski zvuk.

Conclusion

It is clear this external sound card is not for everyone (especially for those who do not have a surround speaker system), but it is a very interesting offer for players who plan to purchase a new card. In the future, we can expect more from PCIe cards, and what we can confirm is that provides extremely high sound quality, in the range of more expensive audio card. Creative, after so many years, remains to be a pioneer when it comes to computer audio.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2012.): 97€

ComputerLand ustupio: Creative Sound Blaster Recon3D
zvanični sajt: pyramid.rs