D-Link Cloud Gigabit Router N600

Još jedan od novih D-Link Wireless rutera, model N600 podržava 802.11n standard i Dual Band povezivanje na 2.4GHz i 5GHz. Dodatno, ima i USB port tako da se podacima sa eksternog hard diska može lako pristupiti i sa udaljene lokacije.

Iz D-Linka stiže još jedan mrežni uređaj koji je namenjen malo zahtevnijim korisnicima. Radi se o Wireless ruteru koji dolazi sa solidnim spiskom podržanih opcija, kao što su gigabitni Ethernet portovi, dual band podrška za 2.4GHz i 5GHz mrežu, podrška za IPv6. To naravno nije sve, imamo i dodatni USB port koji će omogućiti SharePort funkciju gde se sadržaju sa eksternog diska može pristupiti preko mreže i sa udaljene lokacije. Naravno, podrazumeva se pristup ruteru i priključenom disku i preko mobilnih aplikacija, što je postalo prilično bitno i praktično svi noviji Wireless ruteri dobijaju i svoje prateće aplikacije.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Podrška za 801.11n standard, Dual Band
  • SharePort, priključivanje i deljenje USB eksternog diska

Utisak kvare

  • Interne antene ipak nisu dovoljne za malo bolje performanse

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n , 2.4GHz/5GHz, 300 Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 4x 10/100/1000 LAN, 1x USB 2.0
  • Bezbednost: WPA/WPA2, WPS; VPN Passthrough/multi-session PPTP/L2TP/IPSec, Guest Zone, Advanced Firewall, Stateful Packet Inspection (SPI), MAC Address Filtering, URL Filtering
  • Dodatno: SharePort

D-Link Cloud Gigabit Router N600 DIR-826L

D-Link N600 ima veoma karakterističan dizajn koji je ovaj proizvođač usvojio i koji je takav da će se već na prvi pogled lako razlikovati od sve ostale konkurencije. Kućište je valjkastog oblika, od crne glossy plastike. Koriste se dve antene koje su integrisane i jasno je da je zarad dizajna napravljen kompromis po pitanju antena, što se na žalost odrazilo i na performanse. Dodatno, ovaj model se ne može kačiti na zid, ali će zbog svog vertikalnog oblika zauzeti dosta manje prostora na stolu od klasičnih Wireless rutera. U pakovanju, očekivano, dolaze eksterni adapter za napajanje, LAN kabl, kratko papirno korisničko uputstvo i CD sa dodatnim uputstvima i softverom za brzo povezivanje.

Inicijalni setup je isti kao i kod svih drugih Wireless rutera, potrebno je povezati ruter sa ostalim uređajima i pristupiti mu preko Web interfejsa. Layout interfejsa je dobar, pregledan i bez nekih previše komplikovanih opcija. Što se tiče sigurnosti, pored onog standardnog vidimo i sasvim dobar Firewall ali i VPN podršku, što nekome može biti vrlo korisno. U praksi, imamo ruter koji koristi 2.4GHz i 5GHz interfejs, uz teoretski protok od 600Mbit. U praksi, ruter ima samo 2 antene, te se pokazalo da najbolje rezultate ima dok su bežično povezani uređaji relativno blizu. Savetujemo da za prostore i situacije gde treba pokriti veći prostor ili gde je jačina signala inače problematična, ipak odaberete neki drugi model sa eksternim antenama ili recimo dodatni neki range extender.

Rezime

Ovaj model će biti dobar izbor za kućne korisnike koji koriste i 5GHz mrežu odnosno uređaje, tako da će na manjoj distanci dobiti dosta bolje rezultate transfera u odnosu na klasične 2.4GHz modele. Ipak, nedostatak dizajna sa ugrađenim antenama (kojih pri tome ima samo 2) je i to što se ne dobija dovoljno jak signal za veću razdaljinu. Generalno, kod ovog rutera je najbitnije to što podržava Dual Band povezivanje, ali i to što se preko mreže može pristupiti podacima sa priključenog eksternog USB diska.

Conclusion

This model will be a good choice for home users who use 5GHz network i.e. devices, so a lot better data rates will be provided in a smaller distance compared to conventional 2.4GHz models. However, the lack of design with built-in antennas (there are only two) is making impossible to get a strong signal for a greater distance. The most important thing is that router supports Dual Band connectivity, but also the fact it is possible to access the data from the connected external USB drive over the network.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 70€

Pin Computers ustupio: D-Link Cloud Gigabit Router N600 DIR-826L
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.