D-Link DAP-1360 Range Extender

Još jedan u nizu Range Extender uređaja koji ima jednostavan zadatak, a to je da pojača signal tako gde je to potrebno. Rezultati će zavisiti i od okruženja i prisustva drugih uređaja, a po svemu viđenom, DAP-1360 ima više nego dobre performanse i odličnu cenu.

Range Extender uređaji nisu tako novi na našem tržištu i generalno predstavljaju jednostavan način da se poboljša jačina signala i pokrivenost. Sličnih modela ima dosta na tržištu, sa veoma sličnim specifikacijama, pa je prilično teško opredeliti se za konkretan primerak. Kao i obično, kod bežične opreme, dosta toga zavisi od konfiguracije i okruženja, prisustva druge opreme, no činjenica je da je ovo najjednostavniji način da se poboljša prijem signala tamo gde je to problematično. D-Link je svakako jedan od poznatijih proizvođača mrežnih uređaja, tako da svakako i zauzima dosta bitnu poziciju u ponudi, posebno pošto je u kompletu sa odličnim cenama.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Povoljna cena
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M
  • Funkcije: Range Extender, Access Point, Wireless Repeater, Wirelessl bridge
  • Bezbednost: 64/128/152-bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK

D-Link DAP-1360 Range Extender

D-Link DAP-1360 je prilično kompaktnih dimenzija od 149.9mm x 114.3mm x 35.6mm, dizajna koji nas nije impresionirao i koji se ne ističe nešto posebno u odnosu na slične modele. Veoma podseća na klasične Wireless rutere i Access Point-e, sa dve eksterne antene koje su fiksirane. Videli smo da postoje i Range Extenderi koji imaju interne antene, ali po pravilu se ipak bolji rezultati dobijaju kada su antene eksterne. Takođe, nije loše imati opciju da se antene mogu zameniti i nekim jačim, no i u ovom slučaju smo zabeležili veoma dobre performanse.

Sa prednje strane vidimo red statusnih dioda (Power, Wireless, Internet, LAN), dok su pozadi smešteni konektori: za napajanje, 10/100M LAN port, uvučeni Reset taster, dok je WPS taster sa desne bočne strane. Kao i što smo pretpostavili, inicijalno podešavanje je veoma jednostavno i uz kratko uputstvo neće biti problem. U pakovanju se dobijaju eksterni adapter za napajanje, LAN kabl i CD sa wizard programom za početna podešavanja. Naravno, da bi se sve podesilo, potrebno je preko LAN-a pristupiti web interfejsu uređaja, što se ne razlikuje od standardne procedure kada su slični mrežni uređaju u pitanju.

Rezime

Za razliku od jednostavnijih modela, ovaj podržava Access Point, Repeater i Wireless Client režime rada, tako da može biti prilično koristan za više namena. Performanse će dosta zavisiti od prepreka i konfiguracije prostora gde se postavlja, ali i to koliko ima drugih bežičnih uređaja. Nije loše napomenuti da je u pitanju model koji radi na 2.4GHz i podržava 802.11n standard, a savetujemo da se potroši malo vremena da se nađe manje zauzeti kanal kako bi se dobili još bolji rezultati.

Conclusion

Unlike simpler models, this one supports Access Point, Repeater and Wireless Client modes, so it can be useful for several purposes. Performance depends on the obstacles and configuration of the environment, but also on the existence of other wireless devices. The model works at 2.4GHz, the 802.11n standard is supported, and we encourage you to try to find a less busy channel to get even better results.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 40€

Pin Computers ustupio: D-Link DAP-1360 Range Extender
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.