Dell OptiPlex 9020MT

Ovo je dosta interesantna radna stanica koja dolazi z Dell-a, i koja u Mini-Tower formatu donosi Intel konfiguraciju sa moćnim Core-i7 4770 procesorom. Voleli bi da je po ovoj ceni bilo prostora i za SSD hard disk koji bi dosta uticao na performanse sistema.

Dell je jedan od najpoznatijih i najvećih proizvođača računara na svetu, i već dugi niz godina uživa prilično impresivnu reputaciju. Pored laptopova koje smo često i mogli da vidimo i testiramo, tu su i desktop računari koji se i kod nas mogu pazariti. Verovatno će se neko zapitati koja je prednost u kupovini gotove Dell konfiguracije u odnosu na to da je recimo sami sklopite, ili kupite neku od domaćih varijanti. Osim činjenice da je Dell varijanta vrlo verovatno skuplja od onoga što bi sami pronašli ili sastavili, tu je 3-godišnja garancija koja je vrlo bitna stvar, posebno ako se računar kupuje u poslovne svrhe.

Ključne karakteristike

  • Kompaktan Mini-Tower format
  • Solidna konfiguracija i dobre performanse
  • 3-godišnja garancija
  • Dolazi u kompletu sa mišem i tastaturom

Utisak kvare

  • Nešto jača cena
  • Nema SSD-a

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i7-4770 (Quad Core HT, 3.4GHz Turbo, 8MB, w/ HD Graphics 4600
  • Memorija: 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3
  • Hard disk: 500MB (7200 rpm)
  • Optički uređaj: DVD-RW SATA Dual Layer
  • Dodatno: Dell MS111 USB Optical Mouse, Dell KB212-B QuietKey USB Keyboard

Dell OptiPlex 9020MT

Ova radna stanica dolazi upakovana u kućište Mini-Tower formata, što je zgodno posebno ukoliko nema puno prostora na raspolaganju ispod stola. Čini nam se da će ovakve konfiguracije najpre kupovati poslovni korisnici, mada odmah treba reći i da je ovo konfiguracija koja dolazi sa instaliranim Ubuntu operativnim sistemom, što jeste pomalo neobično iz prostog razloga što je Microsoft Windows još uvek prilično dominantan kada su poslovni računari u pitanju. Ipak, ako to nije slučaj, onda sigurno da neće biti problema niti dodatnih troškova oko softverskih licenci.

Kućišite je crne boje, sa prednjom maskom koja ima srebrni donji deo sa brojnim otvorima za ventilaciju, stim što je izostao ventilator sa prednje strane kućišta. Sa prednje strane kućišta imamo na raspolaganju po dva 3.5mm audio, USB 2.0 i USB 3.0 konektora, stim što je Power taster pomeren u gornji levi ćošak, a Reset je izostao. Sa prednje strane još vidimo da je ugrađena i optika, kao da mesta ima za još jedan dodatni 5.25" uređaj, stim što nema posebnog 3.5" slota koji doduše najčešće i ostane neiskorišćen. U pakovanju stižu klasični optički miš i tastatura, tako da je samo potreban monitor da bi odmah moglo da se sedne i počne rad.

Kućište se jednostavno otvara i otkriva Micro-ATX konfiguraciju koja je zanovana na Dell matičnoj ploči i Intel Core i7-4770 procesoru. Možda pomalo neobična kombinacija, posebno što je tu samo 4GB DDR3 memorije, no vrlo verovatno je da će onima koji traže računar za neki kancelarijski posao svakako biti bitniji snažan procesor od posebne grafike (u ovom slučaju je to integrisana Intel HD Graphics 4600). Ono što nam je privuklo pažnju jeste to da za video izlaze imamo analogni D-Sub i dva DisplayPorta, što nije baš najsrećnija kombinacije za one koji nemaju monitor sa DP interfejsom. Dobra vest je sa druge strane podrška za USB 3.0 (ukupno četiri porta), dok ukupno ima šest USB 2.0 konektora na raspolaganju. U kućištu postoji još samo jedno slobodno 3.5" ležište za hard disk, tako da neće biti problem dodati još jedan disk. Što se kasnije nadogradnje tiče, dostupna su još dva PCIe x16 slota za grafiku (drugi radi na x4), kao i jedan PCIe x1 slot. Što se memorije tiče, postoje dva slota koja su oba zauzeta.

Rezime

Iako je Core i7-4770 procesor sam dovoljan za sjajne performanse, mislimo da je stvarno prava šteta što proizvođač pored standardnog SATA 500GB hard diska nije ubacio i jedan SSD koji bi bio sistemski disk i sa koga bi se podizao operativni sistem. Pored Box kulera koji hladi procesor, tu je još samo jedan 80mm sa zadnje strane, i generalno cela konfiguracija je dosta tiha, bez ikakvih problema sa temperaturom. Na kraju, moramo da konstatujemo da bi se možda isplatilo da je instaliran nešto slabiji procesor a razlika u ceni iskorišćena za još memorije i SSD disk, čime bi ovo bila malo bolje zaokružena konfiguracija.

Conclusion

Although the Core i7-4770 processor alone is sufficient for good performance, we think it's a shame the manufacturer didn’t provide an SSD in addition to standard SATA 500GB hard disk, which would be the system disk and used for booting. In addition to the Box cooler that cools the processor, there is only one 80mm on the back, generally, the whole configuration is quite silent, and there is no problem with the temperature. Finally, it would be good that slightly weaker processor was installed and the difference in price was used for more memory and SSD drive, so this would be a better configuration.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Dell OptiPlex 9020MT
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.