Denver digitalni risiver DTB-131

Još jedan u nizu sve brojnijih digitalnih TV risivera koji će morati da se nabave i koriste, s obzirom da se 15. juna gase svi analogni TV signali. Denver nije baš nešto posebno poznato ime, ali se ovaj risiver zaista ne razlikuje mnogo od drugih, sličnih modela.

Tek što smo dobili vest da se analogni TV signal u Srbiji gasi dva dana pre roka, odnosno 15. juna, sve aktuelnije je pitanje prelaska na digitalni signal, kod onih koji nemaju kablovsku ili satelitsku televiziju. Poznato je da se mora nabaviti neki od dostupnih digitalnih risivera, a mi smo isprobali model Denver DTB-131. Već smo utvrdili da su razlike između standardnih modela ovih risivera zaista male, odnosno da se svodi na to koji je proizvođač u pitanju, dok gotovo svi koriste i isti čipset i imaju iste mogućnosti. To se na kraju krajeva vidi i po cenama koje su vrlo bliske.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezoluciju
  • Reprodukcija multimedije preko USB interfejsa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264 DVB-T
  • Konekcije: HDMI, Scart, RF ulaz/izlaz, Audio koaksijalni izlaz, USB
  • Dimenzije: 168 x 95 x 40 mm

Denver digitalni risiver DTB-131

Spolja gledano, imamo crnu plastičnu kutiju dimenzija 168x95x40 mm, koja se osim oznake proizvođača ne razlikuje baš mnogo od konkurencije. Napred imamo sakriveni IR senzor, LED displej koji će prikazivati broj kanala, USB port i Power, Channel + i - tastere. U pakovanju naravno stiže i daljinski upravljač koji prilično liči na ono što smo već videli, nešto većih dimenzija i sa gumiranim tasterima. Tu su i dve AAA baterije za daljinski i prilično oskudno uputstvo za upotrebu na našem jeziku. Mala napomena, u pakovanju nema nikakvih dodatnih kablova (kabl za napajanje je fiksiran), tako da će morati da se dokupi ono što je potrebno da bi se risiver spojio na TV.

Sa zadnje strane vidimo dva RF antenska konektora (ulazni i izlazni), HDMI i SCART video priključke i audio koaksijalni konektor, pa možemo da zaključimo da ima na raspolaganju malo više opcija u odnosu na prosek za ove uređaje. Izlazni RF konektor znači da će oni koji imaju nešto stariji TV moći da direktno iz risivera proslede sliku na antenski konektor TV-a, što je veoma praktično. Risiver podržava sliku do Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, stim što je za 720p/1080p potrebno da se koristi HDMI interfejs. Dodatno, TV program se može direktno snimati na eksternu memoriju ili hard disk, koji se priključe na USB port, uz mogućnost da se i najpopularniji multimedijalni formati reprodukuju direktno preko USB-a.

Rezime

Što se tiče kvaliteta slike, ukoliko obezbedite prijem digitalnog signala, ovaj risiver će sjajno obaviti posao i dobijaju se kristalno čista slika zvuk. Bitno je samo naglasiti da će ovakav risiver morati da nabave svi oni koji još uvek prate analognu televiziju. Cene svih risivera na tržištu su veoma slične i tu nema šta posebno da se doda, pa će izbor zaista zavisiti od toga šta je dostupno u lokalnoj prodavnici.

Conclusion

If you provide digital signal reception, the receiver will provide excellent picture and sound. It is important to emphasize that this kind of receiver will have to be purchased by all those who still have analogue signal. Prices of the receivers available on the market are similar, so the choice will solely depend on what is available in your local store.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 32€

Gigatron ustupio: Denver digitalni risiver DTB-131
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com