D-Link DCS-930L Cloud Camera

Entry level model kamere iz kompanije D-Link. Prednosti su vrlo jednostavna montaža i podešavanje, pristup sa remote lokacija, dok su mane ipak kvalitet slike i odsustvo režima noćnog snimanja.

Stiže nam još jedna D-Link kamera koja je namenjena video nadzoru, ovoga puta model DCS-930L. Oznake obično ne znače mnogo, pa da odmah da kažemo da je ovo kamera iz osnovne ponude, što se uostalom lako može videti i po ceni. Ovo znači da će kupci morati da se zadovolje nešto manjom rezolucijom i odsustvom nekih od opcija koje smo videli na skupljim modelima, ali je tu ono što je najbitnije: jednostavnost povezivanja na postojeću WiFi mrežu, pristup video feed-u sa udaljene lokacije, motion detection trigerovanje snimanja.

Ključne karakteristike

  • Veoma lako podešavanje
  • Motion Detection
  • Veoma lako podešavanje

Utisak kvare

  • Ne podržava Night Vision
  • Nešto lošija slika nego što smo očekivali

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: VGA 1/5" CMOS, 1 Lux @ F2.8, 640x480 (20 fps), 320x240 (30fps), 160x120 (30fps)
  • Objektiv kamere: F: 2.8, f: 5.01mm, digitalni zum 4x
  • Interfejs: 802.11b/g/n (WEP/WPA/WPA2), 10/100Base-TX Fast Ethernet
  • Video kompresija: MJPEG
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, mydlink

D-Link DCS-930L Cloud Camera

Kamera dolazi u pakovanju sa kvalitetnim metalnim nosačem, koji se kači na zid ili plafon, i koji je sa kamerom spojen zglobom koji omogućava da se kamera okreće slobodno i jednostavno postavi u željeni položaj, kako bi se uhvatio željeni kadar. Pozicioniranje uvek zahteva malo eksperimentisanja, a mi ćemo samo napomenuti da kamera nije širokougaona, te da na to treba računati unapred. U pakovanju stižu još i adapter za napajanje, LAN kabl, CD sa softverom i kratko korisničko uputstvo. Kamera može koristiti LAN ili WiFi 802.11b/g/n konekciju, u zavisnosti šta bude zgodnije. Podrazumeva se da je podržan i Wi-Fi Protected Setup (WPS) za lakše povezivanje na WiFi, kao i Dynamic DNS (Dyndns and D-Link), kako bi video feed-u moglo da se pristupi i sa neke udaljene lokacije, bez obzira na dinamičku IP adresu koju imate. Mala napomena, inicijalni setup zahteva da kameru povežete LAN kablom, obavite podešavanja, pa tek onda pređete na WiFi.

Primećujemo da kamera nema IR diode, što znači da nema ništa od noćnog snimanja, te treba na vreme obezbediti dodatno svetlo, što može da se reši nekim senzorom koji će reagovati na pokret i tada paliti svetlo. Kameru možete koristiti i bez softvera, tako što postoji Web interfejs u lokalnoj mreži, mydlink.com portal za remote pristup, ili bilo koja mobilna aplikacija koja za to služi, uključujući naravno i ono što sam D-Link ima u ponudi. Svidelo nam se što se kamera može podesiti da detektuje pokrete i automatski šalje snimke na email, ili čak uploaduje na neki FTP server.

Rezime

Maksimalna rezolucija videa je 640x480 piksela i to u 20fps-a, što je daleko od impresivnog. Kvalitet slike nas nije baš nešto posebno oduševio, posebno kada imamo u vidu da recimo Full HD kamere postaju sve jeftinije. Generalno, ovo je zaista model za manje zahtevne korisnike kojima je samo bitno da imaju video nadzor što jeftiniji i jednostavniji za postavljanje, uz solidnu softversku podršku.

Conclusion

The maximum video resolution is 640x480 pixels at 20fps, which is far from impressive. We were bit impressed by the picture quality, especially when we bear in mind that HD cameras are becoming cheaper. This model is for less demanding users, to whom is important to have cheap video surveillance system easy to install along with a solid software support.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 50€

Pin Computers ustupio: D-Link DCS-930L Cloud Camera
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.