D-Link GO-USB-N150

D-Link je poznat po mrežnoj opremi, tako da nema nikakve dileme oko toga da li je cena opravdana ili ne, bez obzira što je za nijansu veća od konkurencije. Ovo je kompaktni USB adapter koji će doneti WiFi na svaki računar sa slobodnim USB portom.

Svi proizvođači mrežne opreme su ponudili neku vrstu prenosnih adaptera, od kojih su najjednostavniji modeli nalik na onaj koji smo isprobali, D-Link GO-USB-N150. U suštini, u vrlo kompaktno kućište (najčešće dimenzija nekog starijeg USB flash diska, ali i dalje prilično kompaktno) je spakovan WiFi adapter sa USB priključkom, tako da se lako može povezati na bilo koji računar (desktop ili laptop) koji ima slobodan USB port. D-Link sigurno spada među poznatije kompanije, tako da se i očekuje nešto veća cena od proseka. Već smo imali priliku da ranije probamo neke od sličnih adaptera, tako da imamo dobru ideju šta se može očekivati.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Cena je nešto veća od konkurencije

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 69.89mm x 18.37mm x 10.8mm

D-Link GO-USB-N150

Ovaj adapter spolja stvarno neodoljivo podseća na neki od flash diskova, skroz crne boje, zaobljenih ivica i lako staje u džep, što je i vrlo bitno pošto se ovakvi adapteri i kupuju da bi se lako mogli poneti bilo gde. Ipak, činjenica je da ukoliko budete planirali da ga koristite sa laptopom, a nemate neki produžni USB kabl, viriće sa strane i neće izgledati baš mnogo lepo. Iako smo videli i neke dosta manje adaptere, činjenica je da što je adapter manji, to je i antena unutra manja, te će i prijem signala biti slabiji. Ukoliko ćete ga koristiti negde gde je to i inače problematično, toplo savetujemo da potražite model sa eksternom antenom.

Ovaj adapter ima zaštitnu kapicu za USB port, i savetujemo da se drži na oku kako se ne bi zagubila. Bitno je reći da je potrebno instalirati drajvere, a kao i uvek preporučujemo da se sajt proizvođača proveri za slučaj da postoje neki noviji od onih koji stižu u pakovanju na CD-u. Ovaj model podržava 802.11n standard i maksimalno 150Mbps, za razliku od 300Mbps što je teoretski maksimum ovog standardna. U praksi, ovo neće biti bitno za brzinu interneta pošto su nam linkovi i dalje dosta ispod tog protoka, već samo u transferu podataka u lokalu, gde će možda onima koji planiraju strimovanje Full HD sadržaja više odgovarati modeli sa većim protokom.

Rezime

Već smo stvarno dosta raznih adaptera videli koji su slični modelu GO-USB-N150, a ono što možemo reći je da nismo imali nikakvih problema, od instalacije pa do brzine protoka. Kao i većina WiFi adaptera, podržava WPA, WPA2-PSK sigurnosne protokole, a jedino što korisnik treba da uradi jeste da instalira odgovarajuće drajvere.

Conclusion

We saw many different adapters similar to the GO-USB-N150 model, and what we can say is that we have not had any problems, from installation up to data rate. Like the most WiFi adapter, this one also supports WPA, WPA2-PSK security protocols, and the only thing the user needs to do is to install the proper drivers.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2013.): 12€

Gigatron ustupio: D-Link GO-USB-N150
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com