EchoStar 105/SES-11 uspešno lansiran na SpaceX Falcon 9 raketi

Luksemburg/Kejp Kanaveral, 13. oktobar 2017. – Kompanija SES juče je objavila da je satelit EchoStar 105 / SES-11 uspešno lansiran u svemir na Falcon 9 raketi kompanije SpaceX iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, u 00:53 po CEST vremenskoj zoni. Ovo je drugi put da je kompanija SES koristila Falcon 9 raketu, a četrti put da je lansirala svoje satelite u saradnji sa kompanijom SpaceX. Kompanija SES je bila prvi komercijalni klijent koji je lansirao svoj satelit na Falcon 9 raketi, 2013. godine.

EchoStar 105 / SES-11 je satelit koji je napravila kompanija Airbus, a koji je u vlasništvu kompanije SES, i ima dvostruku misiju, pri čemu kompaniji SES obezbeđuje C-band korisnu nosivost sa 24 transpondera od 36 MHz, sa tržišnim imenom SES-11, dok kompaniji EchoStar obezbeđuje 24 Ku-band transpondera od 36 MHz, sa tržišnim imenom EchoStar 105. Satelitski komunikacijski satelit zamenjuje C-band kapacitete za AMC-18 i Ku-band kapacitete za AMC-15 satelite, na orbitalnoj poziciji 105 stepeni Zapadno.

SES-11 je kreiran s ciljem da ubrza razvoj video sadržaja širom SAD, kao i isporuku HD i UHD kanala. Ovaj satelit nudi sveobuhvatnu pokrivenost Severne Amerike, uključujući Havaje, Meksiko i Karibe. Satelit poseduje C-band kapacitet koji je optimizovan za isporuku digitalne televizije, i zajedno sa SES-1 i SES-3 satelitima biće u centru severnoameričkog orbitalnog luka kompanije SES, koji doseže do više od 100 miliona domaćinstava i ima 100% prodora u Americi.

SES-11 će biti iskorišćen za proširenje Ultra HD platforme kompanije SES na teritoriji Severne Amerike, koja ima najveći asortiman Ultra HD kanala na svetu sa 10 Ultra HD kanala, i kombinovano doseže do više od 10 miliona pretplatnika. SES-11 će takođe omogućiti korporativnim i vladinim klijentima da ostvare nove mogućnosti i prošire domet u svom regionu.

Martin Halivel (Martin Halliwell), glavni tehnološki direktor u kompaniji SES, izjavio je: „Uspešno lansiranje SES-11 satelita dodatno ojačava centar severnoameričkog orbitalnog luka kompanije SES i omogućava nam da nastavimo da obezbeđujemo vrhunsku C-band uslugu vodećim kablovskim operaterima širom SAD-a. Takođe smo veoma ponosni što smo po drugi put iskoristili Falcon 9 raketu kompanije SpaceX kako bismo lansirali jedan od naših satelita, što ukazuje na našu konstatnu želju da budemo predvodnici inovativnih tehnoloških razvoja o okviru naše industrije.

Gvin Šotvel (Gwynne Shotwell), predsednik i glavni operativni direktor u kompaniji SpaceX, izjavio je: „Drago nam je da sarađujemo sa kompanijom SES, koja u velikoj meri podržava unošenje inovacija u industriju i koristi već dokazane usluge kompanije SpaceX kada je u pitanju lansiranje.