Ednet Super Speed Docking Station

Vrlo koristan gadget za one koji često menjaju i dodaju diskove u svoj sistem. Podržani su SATA i SATAII diskovi 2.5" i 3.5" formata, a instalacija i korišćenje su maksimalno jednostavni. Pošto je USB 3.0 u pitanju, performanse su znatno bolje od klasičnih USB 2.0 modela.

Docking Station-a ima dosta na tržištu, i Ednet nije prvi koji ovako nešto nudi, pa čak ni kada je u pitanju USB 3.0 varijanta. U pitanju su veoma praktični uređaji koji omogućavaju da se vrlo jednostavno priključi klasičan 2.5" ili 3.5" SATA hard disk na sistem, bez otvaranja kućišta. Jasno je da će tako nešto najviše odgovarati onima koji često priključuju nove diskove. Do sada, docking station-i su bili korisni, ali su koristili USB 2.0 interfejs koji je dosta ograničavao brzinu transfera i predstavljao usko grlo, dok sada sa USB 3.0 verzijom dobijamo opipljivo i sasvim lepo ubrzanje, što onima koji kopiraju veće količine podataka sigurno dosta i znači.

Ključne karakteristike

  • Dobre performanse
  • Jednostavno korišćenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 2.5" i 3.5" SATA

Ednet Super Speed Docking Station

Prvo što možemo primetiti jeste da je proizvođač uspeo da malo smanji dimenzije, i ovo je naj elegantniji docking station koji smo do sada videli. I dalje je u pitanju kućište od mat crne plastike koja deluje pomalo neugledno, ali praktično duplo manje visine od starijih modela. Paket prateće opreme je standardan i stiže nam kratko korisničko uputstvo, eksterni adapter za napajanje i USB 3.0 kabl prepoznatljive plave boje. Dock sa donje strane ima gumirane nožice, tako da neće kliziti po podlozi kada se kabl povuče. Otvor za diskove se nalazi sa gornje strane, vertikalno orijentisan, tako da se diskovi ubacuju sa konektorom na dole. Podržani su 2.5" i 3.5" diskovi sa SATA i SATAII interfejsom, bez ograničenja po pitanju kapaciteta.

Sa prednje strane možemo videti statusnu Power diodu, dok je On/Off taster smešten pozadi, odmah pored konektora za napajanje i USB 3.0 porta. Instalacija je veoma jednostavna, dock se priloženim USB kablom priključi na slobodan USB 3.0 port računara, i prilikom prvog uključivanja treba sačekati da sistem prepozna i instalira odgovarajuće drajvere (prijavljuje se kao USB Mass Storage). Odmah posle toga i bez restartovanja, dock može da počne da se koristi. Ono što je posebno korisno jeste Hot Swap podrška pošto se disk odjavljuje kao i USB flash disk sa sistema, odnosno nema potrebe paliti i gasiti računar. Što se brzine transfera tiče, u odnosu na USB 2.0 se dobijaju oko tri puta bolji rezultati, što je odlično i što će dosta skratiti vreme čekanja da se prebaci veća količina podataka.

Rezime

Ovaj docking station se pokazao odlično, manjih je dimenzija od standardnih modela, podržava USB 3.0 interfejs i generalno predstavlja gadget koji će većini korisnika u nekom trenutku dobro doći. Cena je i u skladu sa onim što se dobija, a posebno nam se dopada činjenica da su podržani i 2.5" diskovi, pa će i SSD modeli moći da se priključe. Sve zajedno, iako Ednet nije baš mnogo zvučno ime kod nas, ovaj dock svakako vredi pogledati.

Conclusion

This docking station is very good, it is smaller than standard models, supports USB 3.0 interface and generally, it is a handy gadget. The price is in line with the provided features, and we especially like the fact 2.5" disks are provided so it is possible to use SSD models too. Although Ednet doesn’t sound familiar, this dock deserve all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2012.): 42€

Gigatron ustupio: Ednet Super Speed Docking Station
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com