EIZO ColorEdge CX241-CN

Jedan od novih EIZO monitora iz ColorEdge serije, namenjenih zahtevnim korisnicima koji se bave pripremom za štampu, ili obradom fotografija i videa. Izuzetno dobre performanse ugrađenog 10-bitnog panela su ono što se dobija kod jednog od najboljih modela iz ove kategorije.

Postoje više nego dobri razlozi zašto su EIZO monitori popularni među profesionalcima koji se bave obradom fotografija i videa. Na našem tržištu su se povremeno mogli pronaći modeli ovog proizvođača, a sada već imamo malo bolju situaciju i ponudu koja će sigurno učiniti stvari interesantnim. Predstavićemo model iz ColorEdge serije, CX241-CN, koji spada među najpovoljnije wide-gamut modele ovog proizvođača. Sa kvalitetnim IPS panelom novije generacije, ovaj monitor pokriva 99% Adobe RGB opsega i dolazi sa integrisanim senzorom za korekciju slike, što se ne viđa baš tako često.

Ključne karakteristike

  • 10-bitni IPS panel vrhunskih performansi
  • Fabrička kalibracija, 99% pokrivenost sRGB i Adobe RGB opsega
  • DVI, HDMI i DisplayPort interfejs
  • 2-portni USB 2.0 hub
  • Odlična ergonomija
  • Vrlo kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24.1" LED, Wide 16:10
  • Rezolucija : Full HD 1920 x 1200 piksela
  • Osvetljenje : 350cd/m2
  • Kontrast : statički 1000:1
  • Vreme odziva : 7.7ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178°/178°
  • Konekcije: DVI, HDMI, DisplayPort, USB (2-port hub)
  • Dodatno: Tilt, Swivel, Pivot, podešavanje visine, ugrađeni senzor za kalibraciju

EIZO ColorEdge CX241-CN

Kao što je i ranije bio slučaj, po pitanju dizajna, EIZO monitori nikada nisu baš spadali u atraktivnije modele, i to se i sada ponavlja. Dimenzija 575 x 417 - 545 x 245.5 mm (landscape položaj, sa postoljem), ovaj monitor deluje pomalo kabasto, sa širim okvirom (mat plastika je u pitanju, kao i kod većine profi modela) i nešto manjim postoljem nego što smo očekivali. Da se ipak radi o nečem ozbiljnom, govori težina od čak 9Kg. U startu, reč dve o postolju koje zadovoljava sve stroge kriterijume malo zahtevnijih korisnika, a na prvom mestu je to odlična stabilnost (monitor se ne klati niti pomera prilikom korišćenja tastera ili podešavanja položaja). Dodatno, ekran će biti veoma jednostavno podesiti tako da odgovara položaju i navikama korisnika: od klasičnog tilt pomeranja ugla nagiba (od 0 do 30 stepeni) pa do podešavanja visine do 128mm (vrlo kvalitetan lift mehanizam), Swivel rotacije osnove za 344 stepena kao i mogućnosti rotacije celog ekrana za 90 stepeni, u portrait položaj.

Kao što dobro znamo, da bi se dobili maksimalni rezultati, monitor je potrebno kalibrisati, a dobra vest je da ovaj EIZO (kao i ostali modeli iz ColorEdge serije) dolazi već fabrički kalibrisan i to prilično dobro. To naravno ne znači da taj korak ne treba uraditi, ali je već u startu situacija prilično dobra. Dodatno, tu je senzor koji u odnosu na ambijentalno osvetljenje podešava white point vrednosti kako slika ne bi odstupala mnogo od fabričke (ili one koju korisnik definiše i dotera). Naravno, korišćenjem nekog softvera za kalibraciju (dostupan je i ColorNavigator 6 koji potpisuje upravo EIZO) i eksternog senzora, korisnici mogu i sami podesiti monitor za optimalne rezultate. Fabrička podešavanja su takva da monitor pokriva 99% sRGB opsega (uz prosečnu Delta E vrednost od 0.62) i 99% Adobe RBG opsega (prosečna Delta E vrednost 0.64). Vrhunski IPS panel znači i prilično široke uglove gledanja, bez ikakve promene kontrasta ili boja. Nije loše pomenuti da ekran ima anti-refleksivni sloj, bez vidljive zrnaste teksture što se često može videti.

Ekran je dijagonale 24" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, što znači i odnos stranica od 16:10. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno i testovi su pokazali prilično impresivne brojke sa varijacijom koja nije prelazila 2%. Ono što jesmo primetili jeste da su inicijalno boje malo vukle ka hladnijim nijansama, no to se zaista vrlo lako i brzo da srediti. Za video ulaz, na raspolaganju su DVI, HDMI i DisplayPort (poslednja dva primaju full 10-bitnu paletu boja, pošto je i sam panel 10-bitni). Dodatno, imamo i jedan ulazni USB port i dva izlazna. Interesantno je da za razliku od većine monitora kojima treba oko pola sata da se zagreju kako bi se parametri rada stabilizovali, EIZO je ovo vreme skratio na impresivnih 7 minuta. Ono što nam se takođe veoma dopalo jeste prikaz crne boje koja je baš onakva kakva bi i trebala da bude, što se posebno lepo vidi u mraku, kada nema nikakvog isijavanja i probijanja osvetljenja po ivicama.

Rezime

Još jedna od interesantnih opcija koje podržava ovaj model jeste i ColorNavigator Network softver, koji omogućava administratorima da daljinski podešavaju monitore korisnika, što do sada još uvek nismo videli kod konkurentskih modela. Da stvar bude interesantnija, sve se obavlja preko secure cloud servera kompanije EIZO. Ovaj monitor predstavlja veoma interesantnu opciju namenjenu entuzijastima ali i profesionalcima koji se ne zadovoljavaju prosekom, a čak ni malo napredniji modeli drugih proizvođača neće imati lak zadatak u ovom slučaju: ovaj model briljira na svim poljima i bez problema ulazi u top tri modela svoje kategorije.

Conclusion

The model supports ColorNavigator Network software that allows administrators to configure user monitors remotely, option rarely seen within competition. Everything is done via secure cloud server of the EIZO Company. This monitor is an interesting option for enthusiasts and professionals who do not want to settle with an average offer, so even advanced models from other manufacturers will not have an easy task in this case: this model excels in all areas and with no problems entering the list of the top three models of its category.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: EIZO ColorEdge CX241-CN
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs