Epson Expression Home XP-202

Vrlo interesantan novi model Epson multifunkcijski štampač koji dolazi sa flatbed skenerom na vrhu. Pored dosta dobrih performansi i brzine rada (za ovu kategoriju), donosi nam i Wireless podršku za jednostavno i brzo povezivanje u kućnu mrežu.

Epson je jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača štampača i često možemo videti nove i interesantne modele u ponudi. Ovoga puta, na test je pristigao interesantan All-in-One uređaj, gde su spojene funkcije štampača i skenera. U pitanju je model za kućnu upotrebu, ali sa dosta funkcija koje su se do sada uglavnom mogle videti samo na nekim naprednijim modelima. Ono što možda privlači najviše pažnje je svakako ugrađeni Wireless adapter, što će uz posebne aplikacije za iOS i Android platformu biti prilično zanimljivo za korisnike smart telefona. Ovakav multifunkcijski uređaj je vrlo zgodan za one kojima pored štampača treba i skener, to jest kopir. Što se same štampe tiče, koristiće se dobro poznata Epson Micro Piezo tehnologija štampe.

Ključne karakteristike

  • Štampač i skener u jednom kućištu
  • Wireless povezivanje
  • Odličan kvalitet

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: 4-color InkJet (cyan, magenta, yellow, black)
  • Tehnologija skeniranja: CIS u 1200x2400 dpi
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje, štampanje
  • Rezolucija štampe: do 5760 x 1440 DPI
  • Brzina štampe: 30 str/min (crno-belo), 15 str/min (kolor), fotografija 10x15 cm 54s
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, Wireless
  • Dimenzije: 145 x 390 x 300 mm
  • Težina: 4.1 Kg

Epson Expression Home XP-202

Štampač je dimenzija 145 x 390 x 300 mm koje odgovaraju proseku kada su ovi uređaji u pitanju. Ipak, moraće da se izdvoji malo više prostora na stolu, pogotovo što se izlazna i ulazna fioka nalazi sa prednje strane. Kao što je to slučaj sa svim multifunkcijskim uređajima, sa gornje strane se nalazi postavljen flatbed skener, sa laganim poklopcem ispod koga ne može stati neki deblji materijal. Dole je standardni Ink-jet štampač koji koristi Micro Piezo glavu sa četiri boje. Imamo na raspolaganju 142 mlaznice za crnu boju i po 42 mlaznice za ostale tri boje, uz minimalnu zapreminu kapi od 3pl, stim što se veličina kapi menja u zavisnosti od toga šta se štampa. Štampač deluje dosta robustno i izdržljivo, no kako je namenjen kućnoj upotrebi, nije baš predviđen veći obim mesečne štampe, mada sumnjamo da će kućni korisnici imati bilo kakvih problema.

Sa prednje strane imamo kontrolni panel, sa statusnim diodama i funkcijskim tasterima, no nema baš puno pored onih najosnovnijih funkcija koje su podržane, tako da će ipak primarno morati da se koristi računar. Što se povezivanja tiče, imamo na raspolaganju USB port, ali i ugrađeni WiFi interfejs, što će uz olakšano povezivanje u kućnu mrežu biti odličan način da se štampač može postaviti bilo gde. Pomenuli smo i posebne smartphone aplikacije, što je samo još jedan način da se materijali mogu pustiti na štampu i daljinski, bez sedanja za računar. Što se tiče rezolucije štampe i skeniranja, to je standardno za ovu klasu uređaja sa 5760x1440DPI za kolor štampu i 1200x2400DPI za skeniranje. Kada pričamo o brzini štampe, vidimo da je crno bela štampa (u draft modu) solidno brza sa 30ppm-a, kolor štampa (opet u najlošijem kvalitetu) duplo sporija, dok će štampa slika u 10x15 formatu potrajati i duže od minuta, što je opet za model za kućnu upotrebu sasvim ok.

Rezime

Kvalitet štampe je dobar, kako teksta u manjem fontu, tako i fotografija, posebno ako se koristi poseban foto papir. Za štampu se koriste pojedinačni kertridži relativno male zapremine i odlično Claria originalno mastilo, a otisci ostaju jakih boja i ne blede pod suncem. Sve zajedno, ovaj model multifunkcijskog štampača donosi Wireless podršku u osnovnu klasu gde su cene prilično povoljne, što je odlična vest pošto će i povezivanje biti dosta jednostavnije. Ovo je sjajan štapač i skener za one koji povremeno štampaju, sa prilično dobrim performansama i još boljom cenom.

Conclusion

Print quality is good, both the smaller font text and pictures, especially when using a photo paper. It uses individual ink cartridges of relatively small volume and original Claria ink for printing and prints characterize bright colors and the fact they are not fading in the sun. Overall, this multi-function printer brings wireless support to entry-level category where prices are quite affordable, which is great news as connecting will be a lot easier. This is a great printer and scanner for those who occasionally print, providing a good performance at affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2012.): 50€

EWE Comp (www.ewe.rs) ustupio: Epson Expression Home XP-202
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096