Epson WorkForce M100

Business model Epson Inkjet štampača iz WorkForce serije. Ovo je štampač sa CISS tehnologijom, gde se koristi eksterni rezervoar za mastilo, čime se osetno smanjuju troškovi korišćenja.

Epson je prilično poznat po svojoj Piezo tehnologiji štampe, gde se mastilo ne greje, već ostavlja hladan otisak, čime se dobija na postojanosti. Već smo videli dosta modela štampača i multifunkcijskih štampača, a na red dolaze i modeli koji podržavaju CISS (Continuous Ink Supply System) tehnologiju. Stvar je vrlo jednostavna, radi se o modelima gde se ne koriste standardni kertridži za mastilo, već imamo eksterni rezervoar nešto većih dimenzija. U čemu je ovde trik? Jednostavno, rezervoar se lakše dopunjava, uz manuelno resetovanje čipa koji u regularnim kertridžima blokira korišćenje kada se isprazni. Ovo pojeftinjuje eksploataciju, i takvi štampači su veoma zgodni za korišćenje u kancelarijama i svuda gde je veći mesečni obim štampe.

Ključne karakteristike

  • CISS (Continuous Ink Supply System) tehnologija
  • Povećani mesečni obim štampe
  • Jeftinija eksploatacija

Utisak kvare

  • Niža rezolucija štampe od proseka

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo
  • Rezolucija štampe: do 1.440 x 720 dpi
  • Brzina štampe: 34 str/min (crno-belo)
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, LAN
  • Dimenzije: 435‎ x 267 x 148mm
  • Težina: 3.4 Kg

Epson WorkForce M100

Ovaj štampač spada u WorkForce liniju, što ga možda najbolje i opisuje. Radi se o biznis modelu čija je uloga da štampa brzo, kvalitetno i što jeftinije. Odmah da kažemo da iako se radi o Ink-Jet modelu, podržana je samo štampa u crnoj boji, pa glava za štampu ima 360 mlaznica i minimalnu zapreminu kapljice od 3pl (dimenzija kapljice naravno varira u zavisnosti od potreba, čime se postiže finija štampa i bolja ušteda mastila). Ovo je štampač prilično jednostavnog dizajna, nema puno toga da se vidi spolja, i jedino što privlači pažnju jesu ulazna fioka za papir (do 100 listova) i rezervoar sa desne strane, koji je lepo vizuelno uklopljen. Sa strane, rezervoar ima poluprovidnu stranicu, pa se i tako može proveriti nivo mastila, a posebno je bitno da postoji prekidač sa prednje strane kojim se blokira protok mastila u slučajevima kada štampač treba preneti negde. U pakovanju nam stiže i jedna bočica mastila od 140ml, a u pitanju je kvalitetno pigmentno mastilo koje dugo zadržava karakteristike i ne bledi na svetlu.

Izlaz za papir je sa gornje strane i staje do 30 listova papira, dok sa prednje strane imamo samo par tastera i statusnih dioda. Ovaj štampač ima rezoluciju od 1.440 x 720 dpi, što je nešto manje od proseka za InkJet modele, no realno, nije namenjen štampanju slika i grafike, a za tekst je to i više nego dovoljno da se dobije kvalitetan otisak, oštar i čitljiv i pri manjim veličinama fonta. Brzina štampe je deklarisana na 34 stranice u minuti, što znači da u realnom radu možete očekivati solidnu brzinu, bolju od prosečnih Inkjet modela sa tržišta, uz buku u radu od oko 38dBA. Detalj koji nam i dodatno govori da se radi o office modelu je i to što imamo mrežni priključak, pored standardnog USB 2.0, pa će integracija u mrežno okruženje biti vrlo jednostavno.

Rezime

Mesečni obim štampe za ovaj model je 5000 kopija, što je sasvim lepa brojka za intenzivniju eksploataciju u kancelariji. Dopuna mastila je jednostavna i samo treba dokupiti odgovarajuće mastilo, a i dalje preporučujemo originalno koje se pokazalo dosta bolje, otporno na sunčevu svetlost, čak i kapljice vode, što ipak mnogo znači. CISS koncept nije toliko nov, no izgleda da polako dolazi i u mainstream kategoriju, a pošto smanjuje cenu eksploatacije, nema razloga da ne zauzme vrlo bitnu poziciju. Ovaj štampač je odličan izbor za mesta gde se dosta štampa, pa je i cena eksploatacije vrlo bitan faktor, pri čemu se dobijaju kvalitetni i postojani otisci i generalno odlične performanse.

Conclusion

Monthly duty cycle of this model is 5000 copies, which is quite good for intense exploitation in the office. The process of refilling the ink is simple and you should only buy a proper ink, we do recommend original ink since it showed better resistance to sunlight, even to drops of water, which means a lot. CISS concept is not so new, but it seems to be slowly coming to the mainstream category, and since it reduces the cost of operation, it takes an important position. This printer is an excellent choice for applications with lots of printing, so the price of exploitation is a very important factor, while providing high quality and durable prints along with excellent performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 195€

EWE Comp ustupio: Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers