FiiO X1 Portable Digital Music Player

Najnoviji plejer vrednih Kineza stiže i do nas, FiiO X1 je tu za one sa plićim džepom. Uprkos ceni, proizvođač je uspeo da postigne odličan kvalitet izrade, vrlo kvalitetne ugrađene komponente i na kraju, zvuk koji nema konkurenciju po ovoj ceni.

Nije prošlo mnogo vremena od našeg prethodnog susreta sa kompanijom FiiO i stvarno izuzetnim FiiO X3 plejerom, a na red dolazi i najnoviji model ove prilično popularne serije plejera: X1. Trenutna postava u ponudi proizvođača obuhvata modele X5 (koji tek treba da dobijemo na testiranje) kao najkompletniji i najskuplji, X3 koji predstavlja srednju kategoriju i novi X1 koji je praktično entry level klasa za one koji tek ulaze u HiFi svet. Zbog svega toga, tu je i prilično popularna cena vrlo bliska metalnoj barijeri od 100€, stim što naravno treba računati i na još dve stvari: memorijsku karticu i dobre slušalice kako bi cela priča bila kompletna.

Ono što nam se inicijalno i dopalo kod FiiO plejera jeste na prvom mestu prilično ozbiljan hardver za HiFi prenosne uređaje (dovoljno je samo pogledati cene konkurentskih, doduše i mnogo poznatijih proizvođača), ugrađene DAC-ove i pojačala za slušalice koji su po meri audiofila, podrška za ne mali broj audio formata koji na najbolji način zastupaju dobar zvuk, te na kraju impresivno kvalitetnu izradu. Iako se radi o najjeftinijem modelu iz ponude (barem u ovom trenutku), sve ovo je i dalje ispoštovano, uz izostavljanje nekih manje ili više egzotičnih opcija koje su svoje mesto našle kod skupljih modela. Ako bi generalno pričali o onome na čemu bi FiiO trebao još da poradi, tu su svakako interfejs i kontrole, stim što ta prva stavka dobije već unapređenja u novijim verzijama firmware-a.

Ključne karakteristike

  • Za ovu cenu, stvarno sjajan zvuk
  • Podrška za sve bitne Lossless formate, do 192KHz/24-bita
  • Line output znači i da se može dodati i nezavisno pojačalo za slušalice
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Za entry level HiFi, odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Podržani formati: APE, FLAC, WAV, WMA, ALAC, MP3 maksimalno 192K/24B
  • Memorija: MicroSD slot, do 128GB
  • Ekran: 2" TFT 320 x 240 LCD
  • Baterija: 3.7V, 1700mAh Li-polymer
  • Dimenzije: 56.7 x 96.7 x 14.1 mm
  • Težina: 106g
  • Interfejs: 3.5mm analog line out / headphones, MicroUSB 2.0
  • DAC: TI PCM5142
  • Pojačalo za slušalice: Intersil ISL28291, podržana impedansa 16~100Ω

FiiO X1 Portable Digital Music Player

Iako nije toliko dugo prisutan u svetu HiFi-ja, FiiO je napravio velike korake ka tome da zadobije respekt širokog auditorijuma, i kako nam se za sada čini, u tome prilično i uspeo. Model X1 je definitivno dosta toga u izgledu pozajmio od modela X5, i tu nema nikakve dileme. Naravno, nešto je manjih dimenzija (oko 60%), ali tu je prepoznatljivi jog točkić na sredini, klasičan (ne-touch) ekran iznad, MicroUSB port za punjenje baterije i transfer muzike sa donje strane, jednostavno, dizajneri su se poslužiti već prilično dobrim i oprobanim receptom. Rezultat je plejer koji u odnosu na aktuelne prenosne uređaje deluje kabastije ali i dosta izdržljivije, sa pomalo industrijskim dizajnom, koji će se u zavisnosti od ukusa nekome dopasti a nekome ne. Nama ovaj plejer (baš kao i X5 model) deluje kao gadget pravljen za vojsku, sa idejom da izdrži i preživi baš sve i svašta. Da bi se kućište i dodatno zaštitilo od oštećenja i udaraca, u pakovanju stiže i silikonski skin koji se navlači preko, koji je crne boje, te iako ne deluje baš atraktivno, pruža stvarno neophodnu zaštitu koja je uvek dobrodošla.

Razlike u odnosu na X5 naravno postoje, a to je pre svega činjenica da X5 ima posebne izlaze za slušalice, line out i coaxial, kao i to da ovde imamo "samo" jedan MicroSD slot dok ih X5 ima dva, X1 zatim ima malo manji ekran niže rezolucije, ali naravno ono najbitnije je u unutra, gde je X1 jednostavno rečeno rešenje koje je prilagođeno manje zahtevnim korisnicima, što se ogleda u ugrađenim komponentama. Kod modela X1 su kontrole praktično kombinacija onoga što se može videti kod X3 i X5 plejera, od prvog je uzeta funkcionalnost a od drugog raspored, tako da će se i bez gledanja veoma brzo naučiti čemu koji taster služi (dodatno, pored tastera su i jasne oznake, koje doduše ostaju pokrivene kada se navuče silikonski skin). Pored ovih funkcijskih tastera sa prednje strane (Play/Pause, Back, Skip, Menu), sa leve bočne strane su i Power i Volume tasteri. Tu je naravno i već poznati točkić, koji pored toga što je vrlo praktičan predstavlja i neku vrstu zaštitnog znaka X5 modela. Ekran od 2" i rezolucija 320x240 piksela teško da nekoga mogu oduševiti, međutim u poređenju sa uređajima slične cene, to je i više nego dovoljno da se vide potrebni podaci o muzici koja se reprodukuje, kao i da se vidi Album Art.

Ono što će se sigurno mnogi zapitati jeste da li X1 može da se koristi kad eksterni DAC? Bilo bi stvarno i previše to očekivati, tako da je FiiO to ipak ostavio za višu kategoriju. Ovaj plejer podržava uobičajene Lossless formate FLAC, APE, ALAC, WAV i WMA u 192KHz/24bit rezoluciji, uz podršku i za kompresovane audio formate, za koje sumnjamo da će se mnogo koristiti. U ovom trenutku, izostala je podrška za DSD format, no moguće je da će i to stići sa nekom narednom verzijom firmware-a. X1 nema ugrađenu internu memoriju, tako da u startu treba računati na neku MicroSD karticu (maksimalno do 128GB). MicroSD slot je inače sa desne bočne strane, bez zaštitnih vratanca, no opet, kada se plejer stavi u silikonski case, to neće biti problem. Ugrađena je 3.7v 1700mAH Li-Polymer baterija koja obezbeđuje između 10h i 11h kontinualnog slušanja, dok jedan ciklus punjenja traje oko 2-3h, što je i očekivano. Ono što nam se dopalo jeste brzina rada i tu teško da će iko imati primedbe na X1, od vremena boot-a, do trenutnog prebacivanja pesama i gašenja.

Što se interfejsa tiče, čini se da je uprkos malim dimenzijama i rezoluciji ekrana FiiO uspeo da uradi dobru stvar, te smo dobili prilično pregledan meni, vrlo jednostavan za korišćenje. Postoji pet kategorija menija: Menu Settings, Play Settings, Now Playing, Category i File Browser. Korisnici mogu recimo birati i boju teme koja se koristi: roze, siva, zelena, plava, braon i narandžasta. Od interesantnih dodataka, tu je ekvilajzer sa 7 frekvencija i 7 predefinisanih setovanja. Funkcionalno, ovakav UI i meni su stvarno veoma intuitivni, tako da će i korišćenje biti stvarno bez ikakvih problema ili dužeg navikavanja. Ipak, sa druge strane, FiiO bi mogao da nauči i koju stvar od onih poznatijih, barem kada je u pitanju izgled menija. Ipak, videli smo da nove verzije firmware-a (aktuelna je verzija 1.1) konstantno ubacuju nove stvari (recimo podrška za M3U plej liste), tako da verujemo da će i eventualni mali problemi biti u hodu rešeni.

Rezime

Proizvođač je rešio da X1 plejer koristi TI PCM5142 DAC i Intersil ISL28291 pojačalo za slušalice, što je i više nego dobar izbor za model ove cene, i rezultati su u skladu sa tim, odlični. Zvuk bi opisali kao utegnut i neutralan sa manjim akcentom na bas frekvencijama, ali i vrlo glatak u gotovo svim žanrovima koje smo isprobali. Utisak je da je zvuk dobrog balansa, sa skoro ni malo pozadinskog šuma, sa odličnom kontrolom srednjih i visokih tonova. U odnosu na X3 su razlike očigledne i odnose se na bogatiji i detaljniji i topliji zvuk koji daje skuplji model, generalno zahvalniji za slušanje bluza, vokala ali i nešto brže muzike. Ovo naravno ne znači da nismo zadovoljni onim što X1 pruža, već više dajemo kao poređenje. FiiO X1 je pravi biser među prenosnim audio plejerima, i jednostavno rečeno u ovom cenovnom okviru ne postoji (još uvek) plejer koji pruža bolji zvuk i tu nemamo nikakvih dilema. Mala napomena za kraj, ovaj plejer podržava slušalice do impedanse od 100 Ohm-a, tako da ukoliko planirate neki model sa većom omažom, svakako treba razmisliti i o dodatnom pojačalu za slušalice. FiiO srećom i za to ima rešenje, a to ćemo već isprobati nekom drugom prilikom.

Conclusion

The manufacturer has decided to X1 player provides with a TI PCM5142 DAC and Intersil ISL28291 headphone amp, which is a good choice for a model at this price, while the results are excellent. The sound could be described generally as good and neutral with less emphasis on the bass frequencies, but smooth in almost all the music genres that we have tried. A good balance characterizes the sound with almost no background noise and excellent control of mid and high tones. Compared to the X3, differences are obvious and refer to the detailed, richer and warmer sound, which is good for listening to the blues, the vocals, and slightly faster music. This does not mean we are not satisfied with what X1 offers, but we just provide a comparison. FiiO X1 is a real gem among portable audio players, and simply put, there is no (yet) a player that provides better sound than this one in this price scope. This player supports the handset up to 100 Ohms impedance, so if you are planning a model with a larger scope, you should definitely consider the additional amplifier for headphones. FiiO has a solution for that situations too, but, some other time about that.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 109€

4Audio ustupio: FiiO X1 Portable Digital Music Player
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs