FiiO X3ii Portable Digital Music Player

Stiže i najnoviji FiiO digitalni plejer, model X3 druge generacije. Izgleda nam da je proizvođač pažljivo slušao kritike korisnika, te smo dobili nešto potpuno novo. Po svemu sudeći, veliki korak unapred u odnosu na originalni X3, novi model se dosta približio sjajnom X5 plejeru.

Ime Fiio se sve češće može čuti u audiofilskim krugovima, i definitivno je prošlo dosta vremena od kako je ovo bio samo još jedan od brojnih kineskih proizvođača koji su se umešali u audio svet. Verovatno kao direktna posledica činjenice da se sve više traže prenosni digitalni plejeri, i celo tržište ovih proizvoda se polako budi iz zimskog sna. Posle cele jedne ere jeftinih (i manje jeftinih) mp3 plejera, došlo je vreme da se malo više insistira na kvalitetu zvuka, a tu već imamo i neka poznata imena kao što je recimo Sony, ali i brojne druge proizvođače koji su ponudili svoje plejere onima koji imaju malo probirljiviji sluh.

Fiio u svojoj ponudi ima sve ono što manje i više zahtevan slušaoc može poželeti, od posebnih portabl pojačala i DAC-ova, pa do digitalnih plejera. Mi smo imali priliku da poslušamo sve modele koji su se do sada pojavili, počevši od originalnog X3, naprednog X5 i osnovnog modela X1, a kako je dosta vremena prošlo od X3 plejera (pojavio se sredinom 2013. godine) koji je i pokrenuo celu ovu priču za Fiio, došlo je vreme i za naslednika: X3 2nd Generation, ili kako su ga već mnogi preimenovali: X3ii. Vredi pomenuti da se pojavio i X5ii, a da se već duže vreme šuška i o top modelu oznake X7, tako da se čini da vredni Kinezi imaju dobar plan kako da se učvrste ali i napreduju na prilično visokoj poziciji u kategoriji prenosnog zvuka.

Ključne karakteristike

  • Potpuni redizajn kućišta
  • Veoma praktičan scroll točkić
  • Odličan kvalitet izrade, aluminijumska konstrukcija
  • Nova konfiguracija
  • Integrisani DAC
  • USB OTG podrška
  • Čita sve aktuelne formate, uključujući hardversku podršku za DSD
  • Veliki pomak po pitanju kvaliteta zvuka u odnosu na originalni X3, dosta blizu X5 modelu

Utisak kvare

  • Baterija manjeg kapaciteta u odnosu na originalni X3
  • I dalje relativno mali 2" ekran

Specifikacija

  • Podržani formati: AAC, ALAC, APE, DSDIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG WAV, WMA, maksimalno 192K/24B
  • Ekran: 2" TFT 320X240
  • Memorija: MicroSD proširenje (do 128GB)
  • Baterija: 3.7V lithium polymer, 2600 mAh (11h autonomije)
  • Dimenzije: 96.7 x 57.7 x 16.1 mm
  • Težina: 135g
  • Interfejs: 3.5mm analog (slušalice), 3.5mm digital out/coax line-out, MicroUSB 2.0
  • Slušalice: 75mA snage na 16~150 Ω
  • Dodatno: Cirrus Logic CS4398 DAC čip

FiiO X3ii Portable Digital Music Player

Prošlo je dovoljno vremena od originalnog X3 plejera da je FiiO mogao da dosta toga unapredi, počevši od kompletnog redizajna spolja (i sada se potpuno vizuelno uklapa u ostatak ponude), kvalitetnu metalnu konstrukciju, novi UI koji koristi ugrađeni scroll točkić, ali i novu konfiguraciju koja uključuje i dvostruke kristalne oscilatore, hardversko DSD dekodiranje, podršku za inline daljinske kontrole, 10-band ekvilajzer, unapređenja power-management sistema koji omogućava deep-sleep režim, ali i potpuno novi i precizniji sistem merenja kapaciteta baterije. Dosta se priča o tome da FiiO vodi računa o feedbacku koji dobija od korisnika, a gledajući šta su bile glavne primedbe kod originalnog X3 modela i šta je proizvođač sve uradio u ovoj drugoj iteraciji, možemo samo da potvrdimo ove navode. Počevši od pakovanja, pa do utska prilikom raspakivanja, X3ii je dosta zreliji proizvod koji na najbolji način govori o tome koliko je FiiO ozbiljan u nameri da nastavi u dosadašnjem tempu kada su u pitanju ovi prenosni audio uređaji.

Kod originalnog X3 modela smo dosta pričali o pomalo nezgrapnim kontrolama koje su ovde zamenjene sada već prepoznatljivim (nalik na X1 i X5 modele) scroll točkićem sa četiri funkcijska tastera oko njega (Menu, Home, Skip i Back). Ono što odmah primećujemo jeste aluminijumska konstrukcija kućišta koje je sastavljeno iz dva dela (i da, opet je relativno jednostavno za otvaranje kome to bude potrebno), gde je aluminijum u brušenom finišu. X3ii je nešto manjih dimenzija i lakši od originala, što je sjajno, pošto će lakše stati u džep. Kvalitet izrade je sjajan i još jednom možemo da konstatujemo da FiiO pravi vrlo izdržljive plejere koji deluju kao da su pravljeni za vojsku, a ne civile. U svakom slučaju, u pakovanju dolazi i zaštitna silikonska futrola (svi ostali FiiO modeli takođe ovo dobijaju), koja je crne boje i za koju je jedina primedba to što privlači prašinu kao magnet. Dodatno, u pakovanju pored USB i Coax Digital kablova dolaze i zaštitne futrole za ekran, tako da zaista neće morati da se brine previše o nekoj dodatnoj zaštiti plejera.

Spolja gledano, odmah vidimo nov sistem kontrola koji jako dobro funkcioniše, uz napomenu da su četiri tastera sa gornje strane za koji milimetar ispupčeni, pa se može desiti i da se slučajno pritisnu dok se plejer recimo nalazi u džepu. Sa donje strane se nalazi standardni MicroUSB konektor, dok su izlaz za slušalice i kombinovani Line out i Coax digitalni izlazi sa gornje strane. Power i Volume tasteri su sa leve bočne strane (Power je nešto nižeg profila, a VolumeUp ima malu izbočinu, da se može prepoznati bez gledanja), dok je sa leve bočne strane, pri dnu, slot za MicroSD memorijsku karticu (maksimalnog kapaciteta 128GB). U ovom slučaju, plejer nema integrisanu memoriju, tako da treba u startu računati na dodatnu investiciju za memorijsku karticu. Sa prednje strane plejera, pri dnu imamo i malu statusnu LED diodu, dok je uvučeni Reset taster smešten direktno ispod pomenutog Power tastera sa leve strane. Generalno, kontrole su logično raspoređene i uz novi UI sve deluje daleko intuitivnije. Što se ekrana tiče, korišćen je identični kao kod X1 modela: 2” dijagonale, 320 x 240 piksela rezolucije i bez touch funkcija. Nemam nekih posebnih zamerki na ekran, stim što bi svakako voleli da neka naredna verzija dobije veći touch ekran koji bi i dodatno pojednostavio korišćenje.

Novi X3ii donosi hardversku podršku za DSD (o čemu se dosta pričalo) i podržava fajlove do 192kHz/24bit. Već smo pomenuli dvostruki sistem oscilatora na 44.1kHz i 48kHz, što bi trebalo da smanji eventualni jitter. Interesantno je doduše da novi X3ii ima i nešto manju izlaznu snagu kao i da podržava slušalice do impedanse od 150Ω (originalni X3 je radio sa slušalicama do 300Ω), što uz kompletno redizajniranu konfiguraciju izvesno donosi i potpuno drugačiji zvuk. Proizvođač se opredelio za Cirrus Logic CS4398 DAC čip, što znamo da koriste i neki malo skuplji modeli, uz pojačavačku sekciju koju čine dva Texas Instrument OPA1642 i jedan LMH6643 strujni pojačivač. Što se tiče podržanih formata, biće jako teško naći nešto što neće raditi: MP3, AAC, WMA, OGG za kompresovanu varijantu, i naravno lossless od DSD (DSD64 i DSD128), pa do APE, FLAC, WAV, WMA, i naravno Apple i sve to do 192kHz/24bit. Za razliku od X5 starijeg brata, ovde je reprodukcija DSD fajlova hardverski podržana. Odmah da kažemo i to da ovi fajlovi zauzimaju i malo više prostora, te da ostaje da se vidi da li će maksimalno 128GB biti dovoljno (zbog toga recimo X5 podržava dve memorijske kartice). Ipak, ovde imamo USB OTG podršku, tako da na MicroUSB port možete priključiti neki eksterni flash disk ili hard disk, ako baš zafali prostora. Znamo za vrlo praktične i veoma kompaktne modele flash diskova sa MicroUSB konektorima, koji će sigurno biti zgodni i za ovako nešto.

Zanimljivo je da je proizvođač zamenio 3000mAh bateriju sa originalnog X3-ja sa 2600mAh baterijom, međutim, u praksi su rezultati autonomije vrlo slični sa oko 10-11 sati neprekidnog korišćenja (što će naravno zavisiti od vrste fajlova koji se reprodukuju kao i jačine zvuka). Ciklus punjenja baterije će trajati oko 3h ukoliko koristite neki bolji strujni USB punjač, što je sasvim očekivano. Ono što je novo jeste režim hibernacije, gde plejer troši manje od 5mA, a gde se dobija instant-on uključivanje bez klasičnog butovanja (što doduše i ne traje toliko dugo). Kao i uvek, MicroUSB konektor znači i da možete u kombinaciji sa nekom eksternom baterijom dobiti daleko bolju autonomiju kada ste negde na putu. Jedna od funkcija koja je preuzeta sa starijeg X5 modela je i USB DAC mod, gde se plejer priključuje na računar, i posle instalacije odgovarajućih drajvera može koristiti kao eksterni DAC: veoma korisno za sve one kojima treba i ta dodatna funkcija.

Rezime

Za one koji traže detaljnije poređenje između aktuelnih X modela, može to pronaći ovde, dok su najnovije verzije firmware-a ovde, a ono što znamo je da je FiiO prilično ažuran sa novim verzijama softvera. Da se vratimo na ono što je sigurno najbitnije, a to je zvuk. Odmah da kažemo da nam se X3ii više dopada od originalnog X3 modela. Zvuk ima solidno širok soundstage, i zvuk bi opisali kao neutralan ka toplijoj strani. Prilično je muzikalan sa odličnim nivoom detalja: tu je recimo najveća razlika u odnosu na X1 koji ima topliji i subjektivno zabavniji zvuk, ali mu nedostaje analitičnost. Srednji opseg je veoma jasan, prijatan i opušten i čini se da je to možda i najveći pomak, definitivno nešto zbog čega će se X3ii i najlakše prepoznavati. Što se visokih tonova tiče, za nijansu su mekši, što nama konkretno nije zasmetalo. Bas je odlične definicije, ali ne i previše izražen, što je pohvalno. Reprodukcija je vrlo glatka, bez ikakvih šumova u pozadini, a prebacivanje sa pesme na pesmu trenutno, bez obzira na format. Ono što vredi posebno pomenuti je DAC koji zvuči sjajno, pa eto dobrog rešenja za one kojima treba digitalni plejer, ali i prenosno rešenje koje će koristiti sa recimo laptopom. Kada se sve sumira, novi X3ii je dosta bliži modelu X5 nego što bi možda proizvođač to hteo, pa uz ovakvu cenu zaista predstavlja sjajnu kupovinu. Naravno, i dalje ima prostora za dalja unapređenja i poboljšanja, ali po onome što smo videli, X3ii je pun pogodak. Sa nestrpljenjem čekamo i X5ii da vidimo šta će doneti i najnajpredniji model do sada.

Conclusion

For those looking for a more detailed comparison between the current X models, it can be found here, while the latest version of the firmware is here, and FiiO is up to date with new versions of software. We do like the X3ii model more than the original X3 model. The sound has a solid wide soundstage and it is warm. It is very musical with a great level of details: this is the biggest difference compared to the X1 which has a fun and warm sound, but lacks analytic. Midrange is clear and enjoyable and it is the biggest move, something that will make X3ii stands out. As far as the treble, it is a bit softer, which did not bother us. The bass is of excellent definition, but not too prominent, which is commendable. Playback is smooth, no noise in the background, and switch from song to song is immediate, regardless of format. DAC sounds great, and it is a good solution for those who need a digital recorder and a portable solution that will be used with a laptop. The new X3ii model is lot closer to X5 than a manufacturer would want to, but at this price, it represents a great offer. Of course, there is still room for improvement but X3ii is a hit. We are eager to see X5ii and to find out what the most advanced model so far will bring.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 235€

4Audio ustupio: FiiO X3ii Portable Digital Music Player
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs