Finansijske kompanije trpe milionske gubitke po jednom bezbednosnom incidentu

Troškovi povezani sa sajber napadima na finansijski sektor rastu, budući da se organizacije suočavaju sa sve sofisticiranijim pretnjama. Novo istraživanje kompanije Kaspersky Lab i B2B International otkriva razmere i uticaj napada, gde se finansijske firme suočavaju sa prosečnim gubitkom od oko milion američkih dolara (926 hiljada američkih dolara) za svaki sajber incident sa kojim se suoče..

Zapanjujući podatak je otkriven o okviru istraživanja Bezbednosni rizici za finansijske institucije u 2016. godini, gde su finansijski stručnjaci istakli glavne bezbednosne izazove za banke i finansijske institucije širom sveta, kao i finansijske troškove specifičnih sajber napada. Najskuplja vrsta incidenta za finansijske organizacije jesu pretnje koje eksploatišu ranjivosti na POS sistemu, gde organizacija obično gubi 2,086,000 američkih dolara. Napadi na mobilne uređaje predstavljaju drugi najskuplji incident (1,641,000 američkih dolara), a nakon njih slede ciljani napadi (1,305,000 američkih dolara).

Kompatibilnost je glavni pokretač za povećanje ulaganja u IT bezbednost u bankama i finansijskim institucijama. Međutim, istraživanje je pokazalo da 63 odsto organizacija smatra da kompatibilnost nije dovoljna da garantuje bezbednost. Drugi značajan razlog za veće troškove kada je u pitanju bezbednost jeste sve veća kompleksnost infrastrukture. Na primer, prosečna finansijska firma usvaja virtuelne desktop infrastrukture (VDI) i upravlja sa otprilike 10 hiljada uređaja krajnjih korisnika, pri čemu skoro polovinu čine mobilni telefoni i tableti.

Nedovoljna interna ekspertiza, direktive top menadžmenta i širenje poslovanja su takođe neki od faktora koji utiču na povećanje budžeta. Velika većina finansijskih firmi smatra da su veća ulaganja u bezbednost neizbežna, budući da 83 odsto njih očekuje povećanje njihovih IT bezbednosnih budžeta.

Veniamin Levtsov, potpredsednik sektora za korporativne klijente u kompaniji Kaspersky Lab izjavio je: „S obzirom na značajne novčane gubitke zbog sajber napada, nije iznenađujuće da finansijske organizacije traže da se poveća ulaganje u bezbednost. Verujemo da uspešne bezbednosne strategije za finansijske organizacije leže u uravnoteženom pristupu raspodele sredstava - ne samo investiranje u neophodne sisteme, već i veća ulaganja u zaštitu od naprednih ciljanih napada, obraćajući više pažnje na podizanje svesti o bezbednosti i boljem uvidu u specifične industrijske pretnje“.