Finansijski rezultati kompanije LG za prvi kvartal 2019. godine

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal 2019. godine. Ostvarena je globalna prodaja u iznosu od 14,92 biliona vona (13,27 milijardi američkih dolara) i poslovni profit od 900,6 milijardi vona (801,25 miliona dolara). Uprkos tome što su ukupni i operativni prihodi u prvom kvartalu manji u odnosu na isti period 2018. godine, kompanija LG Home Appliance zabeležila je rekordnu prodaju i profit u prvom kvartalu. Operativni profit bio je za 1090 procenata viši nego u četvrtom kvartalu prethodne godine, odražavajući poboljšane strukture troškova u glavnim poslovnim jedinicama.

  • Kompanija LG Home Appliance & Air Solution zabeležila je prihod u iznosu od 5,47 biliona vona (4,86 milijardi dolara) i poslovni profit od 727,6 milijardi vona (647,3 miliona dolara), što je najviši kvartalni prihod i poslovni profit za poslovnu jedinicu u istoriji kompanije LG. Prodaja je bila naročito velika u Evropi i Aziji, što je doprinelo rastu od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 26 odsto na kvartalnom nivou zahvaljujući snažnoj prodaji premijum proizvoda, posebno na tržištu Južne Koreje. Povećanje operativne dobiti za više od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine može se pripisati rastućoj popularnosti proizvoda kao što su Styler-i, mašine za sušenje veša, prečišćivači vazduha i usisivači, kao i efektivnom smanjenju troškova.

  • Kompanija LG Home Entertainment ostvarila je poslovni profit od 346,5 milijardi vona (308,27 miliona dolara) na ukupnu prodaju od 4,02 biliona vona (3,58 milijardi dolara), što je smanjenje od tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine zbog slabije sezonske potražnje i manjeg broja globalnih sportskih događaja. Poslovni prihodi su značajno porasli u odnosu na prethodni kvartal zahvaljujući većoj marketinškoj efikasnosti i unapređenju strukture troškova. Očekuje se da će lansiranje novih premijum proizvoda, uključujući OLED i NanoCell televizore, kao i Ultra HD televizore sa velikim ekranom, generisati dodatne prodajne mogućnosti u drugom kvartalu.

  • Kompanija LG Mobile Communications zabeležila je prodaju od 1,51 biliona vona (1,34 milijardi dolara) i smanjila poslovni gubitak na 203,5 milijardi vona (181,05 miliona dolara), s obzirom na to da LG nastavlja da ulaže u svoj biznis sa smart telefonima. Poslovni rezultati su se poboljšali u odnosu na prethodni kvartal kao rezultat snažnije poslovne strukture. Očekuje se da će lansiranje LG V50ThinQ 5G smart telefona kreirati pozitivan zamah u drugom kvartalu, dok će preseljenje proizvodnog centra iz korejskog Pjongteka u vijetnamski Hajfong doprineti poboljšanju profitabilnosti i globalnoj konkurentnosti u drugoj polovini godine.

  • Kompanija LG Vehicle Components ostvarila je prihod od 1,35 biliona vona (1,20 milijardi dolara), što je povećanje od 61 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Trendovi na globalnom tržištu automobila, koji su u vezi sa niskim cenama goriva i povećanom prodajom luksuznih vozila, će stvoriti više prilika za poslovanje kompanije.

  • Kompanija LG Business Solutions je u prvom kvartalu ostvarila prodaju od 626,6 milijardi vona (556,58 miliona dolara), što je povećanje od pet odsto u odnosu na prethodni kvartal, ali i smanjenje od tri odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Operativni profit od 55,5 milijardi vona (49,38 miliona dolara) bio je 272 odsto veći u odnosu na prethodni kvartal, ali tri odsto niži u odnosu na isti period prethodne godine zbog uticaja američkih tarifa na uvoz solarnih modula, kao i zbog pada cene na ključnim tržištima.