FOGRA sertifikat za Grafix, prvi u Istočnoj Evropi

Da li ste se nekada zapitali kako neke respektabilne firme, ili možda konkurencija, imaju grafiku za koju biste želeli da je vaša? Odgovor je u pripremi grafike. Kada grafički dizajner koristi Photo Shop program za obradu fotografija da bi uradio pripremu za štampu, prvo u njegovim podešavanjima odredi standard u kome će da radi. Pitajući se koji je od njih odgovarajući, lako se odlučuje za standard FOGRA, onaj koji je u Evropi i najzastupljeniji.

FOGRA je zapravo skraćenica za Fogra Graphic Technology Research Association, odnosno svetsku asocijaciju sa sedištem u zemlji Gutenberga, odnosno Nemačkoj. Njen cilj je da promoviše kvalitetnu štampu i nove tehnologije u domenu istraživanja i razvoja, te da omogući štamparskoj industriji da koristi rezultate svojih aktivnosti. Budžet asocijacije je oko 5 miliona evra, a ima 50-tak zaposlenih i oko 800 članova.

Isti taj grafički dizajner će u njihovoj brošuri za 2017. godinu moći da pročita da je jedan od projekata koji su nedavno razvili (godišnje rade na oko 30) - PSD odnosno ProcessStandard Digital. Ovaj standard osigurava visok kvalitet štampe i ujednačenost produkcije za firme, odnosno štamparije. Istovremeno, FOGRA izdaje i sertifikate firmama koje rade po takvim visokim standardima.

Ne samo dizajner, već i brojni marketinški stručnjaci i njihove firme i klijenti u Srbiji (a i šire), biće prijatno iznenađeni kada saznaju da je firma Grafix iz Beograda nedavno postala prva digitalna štamparija u širem regionu Istočne Evrope sa FOGRA sertifikatom za kvalitet digitalne štampe velikog formata!

To možda i nije neobično za firmu koja je u svojoj 25 godina dugoj istoriji uvek postavljala standarde na ovom tržištu po pitanju uvođenja novih tehnologija, servisa, kvaliteta štampanog proizvoda, usluga… PSD sertifikacija je samo logičan sled nastojanja da se kupcima isporuči kvalitetan proizvod.

Grafix je bio prva kompanija koja još davne 1996. godine „donela“ digitalnu štampu velikog formata kod nas. Usavršavajući se godinama, uvodeći najnovije tehnologije i procedure, danas je prva kompanija koja je dobila FOGRA sertifikat za kvalitet svojih proizvoda u širem regionu, odnosno jedna od samo 70-ak takvih digitalnih štamparija u Evropi i svetu.

Dakle, proces standardizacije podrazumeva usklađivanje kvaliteta otiska sa relevantnim uzorcima kao i konstantno merenje eventualnih odstupanja i njihovu korekciju. A za Grafix, cilj uvođenja i sertifikovanja FOGRA standarda je samo jedan: klijentima pružiti kvalitet koji zaslužuju.