Foscam FI8905E

Ovo je jedan od osnovnih modela IP kamera ovog proizvođača, ali i tako ima na raspolaganju POE napajanje, IR LED i IR-Cut opremu za snimanje po mraku. Kvalitet slike je odličan i jako malo toga bi se moglo reći kao primedba.

IP kamere nisu uopšte tako nova stvar, i radi se sigurno o najpopularnijem rešenju za video nadzor, pogotovo ako se radi o daljinskom pristupu slici. U prodavnicama već ima dosta raznih modela, a koliko vidimo, najtraženiji su oni koji su pravljeni za spoljašnju upotrebu. Foscam je kompanija koju do sada nismo imali priliku da sretnemo na našem tržištu, ali znamo da se radi o jednom prilično poznatom proizvođaču specijalizovanom upravo za IP kamere. Model FI890SE je kamera koja je predviđena da stoji napolju, ima mogućnost noćnog snimanja i koja koristi POE tehnologiju koja omogućava da joj se dovede napajanje putem LAN kabla, što je prilično praktično za spoljašnju upotrebu.

Ključne karakteristike

  • Snimanje noću
  • Dosta dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: CMOS, VGA 640480 Pixels (300k Pixels), QVGA 320240, 0.5Lux
  • Objektiv kamere: f: 4mm, F:2.4 (IR Lens)
  • IR: 60 IR LEDs, Night Visibility do 30m
  • Interfejs: 10/100Mbps Ethernet, POE IEEE 802.3af
  • Video kompresija: MJPEG

Foscam FI8905E

Kamera dolazi u pakovanju sa postoljem za spoljašnju montažu, dok je i sama smeštena u kućište koje će je zaštititi od vremenskih uticaja. Ipak, moramo reći i da kamera nema ni jedan od sertifikata koji se bave tom tematikom, no koliko smo mogli da vidimo, stvarno je teško zamisliti da će biti problema zbog kiše, snega ili vetra. Ono što je veoma bitno je da kamera podržava POE (Power Over Ethernet) tehnologiju, pa ukoliko je montirana negde gde nema blizu izvora napajanja, može koristiti LAN interfejs i za napajanje, stim što u pakovanju stiže i neophodan adapter za to. Iako će nekome možda to zvučati nepotrebno, većina ovakvih kamera koristi upravo POE standard pošto je tako dosta jednostavnije dovesti napajanje.

Kamera koristi fiksni objektiv sa otvorom blende od 2.4, a ono što je najbitnije je da ima na raspolaganju 60 IR LED-ova koji će omogućiti snimanje i u mraku do razdaljine od 30m, i to sa odličnim rezultatima (tu je i IR-cut filter), pa je jasno zašto će biti dobar izbor za video nadzor. Maksimalna rezolucija slike je 640x480 piksela u 15fps-a ili 320x240 u 30fps-a, što je sasvim dovoljno za kvalitetnu sliku sa dosta detalja. Format koji se snima je inače mJPEG, što znači i da će biti kompatibilan sa svim uređajima sa kojih se može pratiti. Dobra stvar je što postoje i posebna aplikacije za mobilne uređaje, pa možete pratiti u pokretu stanje sa kamere. Inače, samo da kažemo i to da kamera hvata ugao od oko 50 stepeni, što nije baš toliko široko, te spada u prosek po tom pitanju.

Rezime

Ova kamera ima odlične rezultate kada je kvalitet slike u pitanju, i stvarno je odlična za noćna snimanja, tako da će biti dobar izbor za nadzor napolju. Kombinacija IR LED-ova, IR-Cut filtera i POE napajanja je nešto što se ne viđa baš na entry level modelima, mada je cena ove kamere takva da je svrstava u tu kategoriju. Zbog svega viđenog, Foscam FI8905E zaslužuje preporuku.

Conclusion

This camera records excellent results when it comes to image quality, and is great for night shooting, so it will be a good choice for outdoor surveillance. The combination of IR LEDs, IR-Cut Filters and POE power supply is something you do not see every day when it comes to the entry-level models, but the price of this camera is such that it belongs to this category. Because of that, Foscam FI8905E deserves recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 110€

Sampro ustupio: Foscam FI8905E
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs