Gainward GeForce GTX 770 Phantom

Još jedna odlična kartica iz Gainward Phantom serije, ovoga puta model GTX 770, koji dolazi fabrički overklokovan za malo bolje rezultate u odnosu na konkurenciju i referentni GTX 770 model. Hlađenje jeste glomazno, ali je i vrlo efikasno i tiho.

Sećamo se da je pre nešto više od godinu dana, NVIDIA predstavila GeForce GTX 780 grafiku, da bi posle vrlo kratkog vremena na tržište pustila i GTX 770. Kao što znamo, GTX 780 je bio namenjen onima koji su priželjkivali performanse koje su viđene na Titan kartici, ali im je tako nešto jednostavno bilo preskupo. Dok je GTX 780 koristio GK110 procesor, GTX 770 dolazi sa već viđenim GK104, koji pamtimo sa modela GTX 680. Ukratko, to je baš i ono što nas očekuje, "nabudžena" GTX 680, pogotovo pošto je Phantom verzija koja dolazi iz Gainward-a fabrički overklokovana i sa impresivnim sistemom hlađenja.

Ključne karakteristike

  • Custom dizajn hlađenja, Phantom sistem
  • Fabrički overklok
  • 4GB memorije
  • 8-fazni PWM
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: GK104 CPU 1046MHz/ 1085MHz Boost
  • Memorija: 4GB GDDR5 7010MHz (data rate), 384bit interfejs
  • Hlađenje: aktivno, Phantom sistem
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI-I, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.1 podrška, CUDA

Gainward GeForce GTX 770 Phantom

Iako se GTX 770 u suštini ne razlikuje mnogo od GTX 680 (ako izuzmemo taktove memorije i procesora), Gainward se potrudio da napravi solidnu razliku sa fabričkim overklokom, custom PCB dizajnom i sada već prepoznatljivom Phantom sistemom hlađenja. Ova kartica je masivna, sa dimenzijama od 254x112 mm, što znači da zauzima u praksi čak tri slota u kućištu, što treba znati kada se bude planirala konfiguracija. Sistem za hlađenje ima vrlo neobičan dizajn, sa bakarnom osnovom i pet poniklovanih bakarnih heat-pipe cevi koje toplotu ravnomerno raspoređuju kroz masivni hladnjak koji zauzima celu površinu PCB-a. Sve u mestu drži plastični ram crne boje, koj je sa prednje strane potpuno otvoren, tako da se postiže maksimalan protok vazduha. Ono što je takođe vrlo interesantno jeste pozicija 80mm brushless ventilatora koji su postavljeni između baze rebara hladnjaka, tako da se mogu i vaditi sa gornje strane zbog lakšeg čišćenja. Vade se inače vrlo jednostavno, odvrtanjem thumbscrew šrafova. Ventilatori su prilično tihi, i što se toga tiče sigurno neće biti primedbi.

Posledica ovakvog dizajna sistema hlađenja je i to što se sav vazduh uvlači preko hladnjaka i duva direktno na karticu, tako da topao vazduh najvećim delom ostaje u kućištu, pa je bitno imati dosta dobro hlađnje u samom kućištu. Kartica na raspolaganju ima osam 256MB GDDR5 modula (za ukupno 4GB) memorije koja radi na efetivno 7GHz, a tu je i prilično robustan 8-fazni PWM sistem napajanja. Dve dodatne faze napajanja znače i stabilniji rad pod većim frekvencijama, a kartica je overklokovana sa 1046MHz na 1150MHz u regularnom, odnosno sa 1085MHz na 1202MHz u Boost režimu. Pošto se koristi identičan procesor kao kod modela GTX 680, na raspolaganju su 4 graphics processing klastera, 8 streaming multiprocesora, 1536 CUDA jezgara, 128 jedinica za teksturu i 32 ROP-ova. Kartica ima dva dodatna konektora za napajanje, 6-pinski i 8-pinski, par SLI konektora i očekivani raspored video izlaza: 2x DVI, HDMI i DisplayPort.

Još jedna odlična kartica iz Gainward Phantom serije, ovoga puta model GTX 770, koji dolazi fabrički overklokovan za malo bolje rezultate u odnosu na konkurenciju i referentni GTX 770 model. Hlađenje jeste glomazno, ali je i vrlo efikasno i tiho.