Galenika prva u Centralnoj i Istočnoj Evropi uvela najsavremeniji SAP softver

Beograd, 15. jul 2019. – Domaća farmaceutska kompanija Galenika postala je prva kompanija u regionu centralne i istočne Evrope koja će svoje poslovne procese voditi u SAP S4HANA Cloud-u, najnovijem Enterprise Resource Planning (ERP) rešenju kompanije SAP, što je jedna od najznačajnijih vesti za ovu kompaniju od 1947. godine kada je postala četvrta farmaceutska kompanija na svetu koja se bavi proizvodnjom penicilina. Prema navodima kompanije SAP, o važnosti ove vesti za Galeniku govori i činjenica da je Galenika uvela ovo inovativno softversko rešenje za efikasno upravljanje svim poslovnim procesima pre kompanija u razvijenim zemaljama kao što su Austrija, Mađarska, Poljska, Češka ili Slovačka.

Priprema i implementacija projekta trajali su devet meseci, a digitalizacija kompletnog poslovanja uključuje module kao što su računovodstvo, kontroling, prodaja i distribucija, upravljanje materijalima, planiranje i izvršenje proizvodnje. Ključna komparativna prednost ovog softvera u odnosu na prethodne je inovacija koja omogućava da se podaci iz svih navedenih sfera kompanijskog poslovanja nalaze na „cloudu“, što uz povećanu bezbednost, znatno ubrzava sve poslovne procese. Pored ovoga, SAP S4HANA rešenje u „cloud- u“ omogućava brži povrat uloženih sredstava, povoljniju infrastrukturu, povećanu agilnost, pametniji ERP „cloud“, te lakše i pouzdanije upravljanje poslovnim procesima.

’’Potpuno svesni odgovornosti koju smo preuzimanjem upravljanja Kompanijiom stekli prema akcionarima i zaposlenima Galenike, Vladi Republike Srbije, brojnim potrošačima u zemlji i regionu i poslovnim partnerima, danas sa ponosom možemo sve da ih obavestimo da smo među prvima u Centralnoj i Istočnoj Evropi implementirali najsavremeniju verziju SAP softverskog rešenja za upravljanje svim poslovnim procesima. Želimo da brzina i posvećenost kojom su zaposleni Galenike, zajedno sa impementacionim partnerima iz beogradskog Enetel Solutions-a sproveli ovakav projekat, budu primer i ogledalo nove Galenike koju zajedno sa zaposlenima želimo da izgradimo. Implementacijom SAP-a stvaramo uslove da od Galenike napravimo modernu i konkurentnu kompaniju. Kompaniju koja kvalitetom proizvoda i usluga odgovora zahtevima tržišta i koja je stabilan partner zajednici u kojoj posluje, ali u isto vreme ne skrivamo ambicije da brend Galenike vratimo na zasluženo mesto regionalonog lidera u proizvodnji farmaceutskih proizvoda. Implementacija SAP-a je jedan ali važan korak ka ovom cilju.“, u ime menadžmenta izjavio je Nenad Mijailović, finansijski direktor Galenike.

Pokazavši viziju i spremnost na prilagođavanje najsavremenijim poslovnim trendovima, Galenika je postala pionir digitalne transformacije u centralnoj i istočnoj Evropi i primer brojnim domaćim i regionalnim kompanijama u postavljanju industrijskih trendova.