GeForce GTX1050 je najlakši način da nadogradite vaš par godina star računar

Ukoliko posedujete računar koji nije poslednja reč tehnike, a u realnosti većina ljudi poseduje takav računar, možda će vas zanimati najlakši način da pomenuti računar nadogradite kako bi više nego pristojno igrali moderne igre.

Do sada je često nadogradnja računara u svrhu podizanja grafičkih perfomansi značila nimalo jednostavnu proceduru tokom koje moramo uzeti u obzir da li kućište ima dovoljno prostora za novu grafičku kartu, da li napajanje može da izdrži daleko veće prohteve i na kraju da li procesor može da isprati ostatak konfiguracije i na kraju omogući perfomanse kakve i očekujemo kada već ulažemo novac u sitem koji je možda 3,4 ili više godina star.

NVIDIA

Na sreću (i nesreću nekih) poslednjih par godina prozvođači procesora su dostigli zavidno visoke perfomanse unapređenjem procesa proizvodnje i uspeli su time da učine razliku u perfomansama između nekih od najslabijih modela i srednje klase jako malom tako da skoro svaki procesor, čak i iz niže klase, u poslednjih par godina poseduje sasvim dovoljno snage za mnoge primene. Istovremeno, proizvođači grafičkih karti, a posebno NVIDIA, su promenili pravac i fokusirali svoju pažnju ne samo na pružanje najboljih mogućih perfomansi po svaku cenu već i na energetsku efikasnost svojih grafičkih procesora. Treći trend koji moramo spomenuti su svakako i sami developeri igara koji se sve više oslanjaju na grafički procesor i u sve manjoj meri koriste centralni procesor u igrama, čineći tako GPU još bitnijom komponentom kada su u pitanju perfomanse u modernim igrama.

NVIDIA

Kada sve to saberemo možemo videti zašto je NVIDIA dala sebi malo više vremena kada je u pitanju razvoj svog "najslabijeg" GTX modela namenjenog igračima, dosta puta spominjani GeForce GTX1050. Zahvaljujući napretku u arhitekturi inženjeri su uspeli da kreiraju grafički čip koji je sposoban da isporuči jako solidne perfomanse u svojoj cenovnoj kategoriji, a u isto vreme bude jako energetski efikasan, čak toliko da ne zahteva dodatno napajanje i omogućava proizvođačima da kreiraju grafičke karte koje maltene staju na dlan po dimenzijama i zahtevaju jako skromno hlađenje.

Većina GeForce GTX 1050 grafičkih karti se u ovom trenutku može naći po ceni koja je tek nešto viša od 150 evra, i u tom slučaju govorimo o renomiranim prozvođačima kao što je na primer Asus. Njihov GeForce GTX 1050 EX-GTX1050-O2G je kartica koja ne zahteva dodatno napajanje, dolazi sa odličnim hlađenjem koje poseduje dva ventilatora solidnog prečnika i može učiniti skoro svaki računar sastavljen u poslednjih par godina spremnim za većinu modernih igara u full hd rezoluciji, uz srednja do visoka grafička podešavanja. Što se tiče napajanja, ukoliko posedujete napajanje koje ima 300W ili više nećete morati da ga menjate, a jedino na šta morate obratiti pažnju je da li imate dva slobodna slota za ugradnju grafičke kartice iz razloga što pomenuti model ima nešto robusnije hlađenje koje prekriva i susedni slot.

Ukoliko uporedimo računar sa GeForce GTX1050 grafičkom kartom i identični računar sa integrisanom grafikom u procesorima starije generacije možemo očekivati uvećanje perfomansi od 5 do 10 puta, dok recimo u poređenju sa GeForce GTX750 grafičkom kartom možemo očekivati oko 2 puta više perfomanse. Kada su u pitanju starije grafičke karte niže i srednje klase možemo očekivati nešto između. Postoji dosta veliki broj grafičkih karti na tržištu koje bi mogle ponuditi slične perfomanse, čak i po jako sličnoj ceni. Ali definitivno zahvaljujući izuzetnoj energetskoj efikasnosti koja omogućava da GTX1050 jednostavno ubodete u računar i odmah dobijete značajno više perfomanse u svim modernim igrama moramo izdvojiti pomenuti model kao savršenu kartu za sve vlasnike starijih računara.