Gembird DCAM-004

Prilično dobra dash kamera koja snima video u 720p i 1080p rezolucijama. Odličan je izbor za noćno snimanje, a jednostavna je za upotrebu pa neće trebati mnogo navikavanja. Jedino što nam se nije toliko dopalo je što nema klasičnog vakumskog nosača, već se mora lepiti.

Videli smo da su dashboard kamere sve popularnije i da ima jako puno onih koji se odlučuju da ih instaliraju. Bez obzira da li je u pitanju snimanje iz bezbednostnih razloga ili jednostavano želite da zabeležite svoju veštinu, ovako nešto dobro dođe ako treba recimo nešto dokazati pred osiguranjem. U svakom slučaju, situacija je sada dosta bolja i ima dosta modela u ponudi, a Gembird je od nedavno i tu kategoriju pokrio. Sada nam je na test stigao model DCAM-004, iza čije ne tako zanimljive oznake se krije kamera koja video može snimati u Full HD rezoluciji, uz mogućnost da se video snima i noću bez ikakvih problema. Ako znamo da je i cena prilično dobra, jasno je da će ovo biti vrlo popularan model, posebno među onima kojima je bitno da zabeleže detalje.

Ključne karakteristike

  • Eksterna memorija pomoću SD/MMC kartica
  • Rezolucija videa do 1920x1080 piksela
  • Noćno snimanje

Utisak kvare

  • Nema vakumskog nosača

Specifikacija

  • Senzor: 5MP HD Sensor, 1920 x 1080 pixels (30 fps)
  • Memorija: Slot za SDHC/MMC memorijske kartice do 32GB
  • Ekran: 1.5" TFT
  • Baterija: 800 mAh
  • Konekcije: MiniUSB
  • Dimenzije: 50 x 65 x 40 mm

Gembird DCAM-004

Kamera je prilično interesantnog dizajna i dosta se razlikuje od modela koje smo do sada mogli da vidimo. Ipak, ideja je veoma slična, stim što ovaj model ima malo drugačiji metod instalacije u kola. Naime, nema klasičnog vakumskog nosača na kakav smo navikli, već je tu nosač koji se pomoću lepljive trake fiksira u kolima, a zatim na njega kači sama kamera. Ugao nagiba se lako podešava pomoću zgloba, a kako kamera hvata prilično širok ugao gledanja od oko 120 stepeni, neće biti problem da se lepo uhvati ceo prednji kraj auta. Odmah primećujemo da prednji kraj kamere ima čak 12 IR dioda, što znači da će rezultati snimanja noću biti odlični, čak i ako ne bude mnogo ambijentalnog svetla.

Sa zadnje strane kamere se nalazi 1.5" LCD ekran koji jeste mali, ali sasvim dovoljan da se kamerom lako upravlja i da se vidim kadar koji se snima. Tu je i šest funkcijskih tastera koji su svi lepo obeleženi, tako da neće biti nikakve zabune oko toga kako se koristi, uz napomenu da je prateće uputstvo sasvim dovoljno detaljno. Kamera snima video u prirodnoj 720p ili interpoliranoj 1080p rezoluciji, ima na raspolaganju digitalni 4x zum, a tu je i G senzor pomoću koga se snimanje automatski započinje kada auto krene, ali i video čuva i zaključava u slučaju sudara. Za snimanje materijala se koristi eksterna memorijska kartica SD ili MMC formata (slot je sa desne bočne strane), dok MiniUSB konektor služi za dopunjavanje baterije (ugrađena je 800mAh model, a u pakovanju se dobija klasičan USB auto punjač) i povezivanje na računar, stim što preko njega ide i AV interfejs, za šta će morati da se nabavi poseban kabl.

Rezime

Ova kamera koristi 5MP senzor, a video se snima u AVI formatu (MJPEG) pri 2.5 MB/s za 1080p rezoluciju. Naravno, podrazumeva se 30fps-a i video koja se snima je vrlo detaljan i zgodan za korišćenje u bilo koje svrhe. Posebno nam se dopalo kako snima noću i ukoliko vam je to najbitniji parametar za novu kameru, ova svakako ulazi u uži izbor. Cena nije visoka pa DCAM-004 zaslužuje preporuku.

Conclusion

The camera uses a 5MP sensor, and video is recorded in AVI format ( MJPEG ) at 2.5 MB/s for 1080p resolution. Of course, 30fps is provided, and video is very detailed and convenient to use for any purpose. We especially liked how it takes photos at night, and if something like that is the most important parameter for a new camera, this model should be taken into account. The price is affordable, so DCAM -004 deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 55€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird DCAM-004
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs