Gembird EE2-U3S-2 USB 3.0 2.5'' enclosure

Jednostavan gadget koji će omogućiti da bilo koji SATA 2.5" hard disk pretvorite u eksterni. Jednostavan je za korišćenje i instalacija je maksimalno pojednostavljena. Dobra i kvalitetna izrada, aluminijumsko kućište i odlična cena su ono što se može očekivati.

Gembird EE2-U3S-2

Do nas stiže još jedno Gembird eksterno kućište za hard diskove, ovoga puta model EE2-U3S-2. U pitanju je varijanta namenjena 2.5" SATA diskovima svih generacija, koja pored svega što inače viđamo donosi i podršku za USB 3.0 interfejs, što znači i dosta veće brzine transfera podataka u odnosu na USB 2.0 koji stvarno zaslužuje da već jednom ode u penziju. Ovo je gadget koji će dobro doći svima koji imaju 2.5" diskove više ili rezerve, a koji žele da ih jednostavno pretvore u eksterne.

Gembird EE2-U3S-2

Već smo videli veći broj sličnih eksternih kućišta za hard diskove, kojih Gembird ima dosta u ponudi, stim što EE2-U3S-2 spada u novije modele, s obzirom da podržava USB 3.0 interfejs. Kompaktnih je dimenzija od 134x75x12 mm i prazno teži svega 63g, a najvećim delom je konstruisan od alumijuma, sa plastičnim poklopcima sa prednje i zadnje strane. Kvalitet izrade je dobar, a aluminijum osim što pruža odličnu fizičku zaštitu diska, takođe doprinosi i efikasnijem hlađenju, stim što vredi reći i da se 2.5" diskovi ne greju baš mnogo, tako da to neće svakako biti problem.

U pratećem pakovanju se dobijaju kratko korisničko uputstvo, praktična mekana futrola za nošenje i USB kabl plave boje (karakteristične za USB 3.0 standard). Imamo i malu primedbu pošto se na kućištu nalazi USB A konektor, tako da mora da se koristi kabl koji sa obe strane ima isti Standard A USB priključak, što nisu baš tako česti kablovi koji se mogu sresti, pa ostaje pitanje zašto se proizvođač nije opredelio za Micro ili Mini varijantu. Zadnji poklopac se skida odvrtanjem dva šrafa, posle čega se vadi u kompletu sa štampanom pločom koja sadrži svu potrebnu elektroniku kao i konektor za sam disk. Instalacija je jednostavna i potrebno je samo disk priključiti na konektor i zatim ga vratiti u kućište.

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 134 x 75 x 12 mm
  • Težina: 63g

Zaključak

USB 3.0 u praksi postiže rezultate koji su oko 3 puta brži u odnosu na USB 2.0, stim što to i dalje nije više od SATA interfejsa i mogućnosti samih diskova, no vreme potrebno za kopiranje veće količine podataka je osetno smanjeno, što je i najbitnije. Kvalitet izrade i jednostavnost instalacije, kao i stvarno odličan cena su dovoljni razlozi da ovaj model dobije preporuku.

Conclusion

USB 3.0 achieves results that are 3 times faster than those provided by the USB 2.0, but it is still not more than what a SATA interface provides or the possibilities of disc itself, but the time needed to copy large amounts of data is significantly reduced, which is the most important thing. The build quality, ease installation and excellent price are enough reasons to recommend this model.

Zahvaljujemo se:

Gembird d.o.o, Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284 gembird.rs