Gembird HD Dashcam DCAM-005

Odlična kamera sa 5MP senzorom i širokouganim objektivom, koja može snimati danju i noću u Full HD rezoluciji od 1920x1080 piksela i 30fps-a. Jednostavna je za korišćenje, a video koji beleži je odličnog kvaliteta.

Već smo pričali o tome kako su takozvane Dash kamere postale veoma popularne, i to ne samo zbog bizarnih video zapisa iz Rusije. Snimci sa kamera se mogu koristiti kao dokazni materijal, ako dođe do toga, ili jednostavno želite da zabeležite neke interesantne detalje iz vožnje. U prodavnicama postoji solidan broj modela na raspolaganju, a Gembird u ponudi ima kamere sa odličnim odnosom cene i performansi, koje su namenjene širokom krugu kupaca. Model DCAM-005 je jedan od zanimljivijih, sa opcijama koje uključuju Full HD video u 30fps-a, slot za memorijsku karticu, pa i snimanje u noćnim uslovima.

Ključne karakteristike

  • Eksterna memorija pomoću SD/MMC kartica
  • Rezolucija videa do 1920x1080 piksela
  • Noćno snimanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 5MP HD Sensor, 1920 x 1080 pixels (30 fps)
  • Memorija: Slot za Micro SDHC/MMC memorijske kartice do 32GB
  • Ekran: 2.7" TFT
  • Baterija: 600 mAh
  • Interfejs: MiniUSB, HDMI
  • Dimenzije: 90 x 53 x 16/25 mm

Gembird HD Dashcam DCAM-005

Odmah je jasno da je ovo kamera za kola, pa se u pakovanju dobijaju vakumski nosač za vetrobran, kao i naponski adapter za korišćenje u autu (sa malo većim adapterom koji ide u konektor za upaljač). Dobija se i USB kabl za priključivanje na računar i punjenje baterije van kola, dok će HDMI kabl morati da se dokupi. Sama kamera je dimenzija 90x53x16 mm, smeštena u kvalitetno metalno kućište koje deluje prilično izdržljivo. Odmah da kažemo da kamera ima i ugrađeni G-sensor, koji će u slučaju sudara automatski memorisati video, što je prilično korisna opcija. Inače, kada se sve poveže, prilikom startovanja automobila, snimanje automatski počinje, što je još jedna veoma praktična stvar.

Sa prednje strane kamere se vidi sočivo, koje hvata široki ugao od 140 stepeni i ima 4x digitalni zum, dve IR diode (za noćno snimanje) i ugrađeni mikrofon. Sa zadnje strane se nalazi 2.7" TFT ekran koji je solidne rezolucije, ali ne mnogo vidljiv po jačem suncu, okružen sa ukupno šest funkcijskih tastera. Sa donje strane, gde se nalazi i navoj za stativ odnosno nosač za kola, vidimo i Mini USB i HDMI konektore, dok su slot za MicroSD memorijske kartice i Power taster smešteni bočno. Kamera ima mogućnost kontinualnog snimanja, odnosno da kada ispuni dostupnu memoriju krene od početka kartice, stim što je tu i Lock funkcija (ima i poseban taster) kojim se snimljeni materijal memoriše i štiti od brisanja direktno sa kamere.

Rezime

Sa senzorom od 5MP, hardverska rezolucija videa je 720p, stim što se interpolacijom stiže do 1080p u 30fps-a. Ono što možemo reći je da snimci načinjeni danju izgledaju odlično i sa visokim nivoom detalja, dok noćni snimci izgledaju bolje nego što smo očekivali, ali takođe dosta zavise od raspoloživog osvetljenja u okolini. Ova kamera po prilično dobroj ceni korisnicima pruža mogućnost da dobiju snimke u visokoj rezoluciji koji izgledaju veoma dobro. Iako Gembird možda ne spada među poznatije proizvođače, ova kamera može da se poredi sa dosta skupljim modelima slične specifikacije i to bez ikakvih problema.

Conclusion

With a 5MP sensor, hardware video resolution is 720p, however, the interpolation is offering up to 1080p at 30fps. The shootings made during the day look great with a high level of details, while night shots look better than we expected, but a lot depends on the available light in the environment. This digital camera available at an affordable price gives users the ability to obtain high-resolution images that look very good. Although Gembird is not among the well-known manufacturers, this camera can be compared with the more expensive models with similar specifications.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird HD Dashcam DCAM-005
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs