Gembird MIC-311 i M04-Black

Dva modela mikrofona koji su namenjeni onima sa nešto manjim budžetom. Vrlo su naizgled slični, mada se pokazalo da je M04 ipak kvalitetniji i zgodniji za one koji snimaju glas. U svakom slučaju, cena je veoma povoljna i spadaju među najjeftinije na tržištu.

Iako ima baš dosta kupaca koji se opredeljuju za headsetove, ima i onih koji traže baš zasebno stoni mikrofon, što im više odgovara. Gembird u svojoj ponudi ima dosta različitih mikrofona, a mi ćemo ovom prilikom videti dva modela koja su dosta povoljne cene. Ovo su desktop modeli koji obično stoje pored tastature, a najzgodniji su za one koji često snimaju svoj glas. Iako na prvi pogled ne deluje da ima mnogo razlika, ipak je MIC-311 model za širu publiku, dok je M04 malo kvalitetniji i odgovara onima koji imaju malo veće zahteve. Ipak, cene su takve da oni ne predstavljaju neku veliku investiciju, a po pravilu daju bolje rezultate od standarnih headsetova.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Odličan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm stereo
  • Osetljivost: -60 dB +/-3 dB (MIC-311), -58 dB +/-2 dB
  • Frekventni opseg: 50 - 16000 Hz

Gembird MIC-311 i M04-Black

Prvi model je gooseneck model, sa postoljem koje je fleksibilno i dužine od oko 10tak cm, vrlo lako se savija u položaj koji najbolje odgovara. Baza se skida i nije mnogo teška (što znači da se može relativno lako i oboriti). Ovaj mikrofon ima kabl dužine 2.1m, što je dovoljno da se može postaviti bilo gde na sto. Ovo je takozvani omni-direkcioni mikrofon koji hvata zvukove iz okoline, tako da možda nije idealan izbor za bučnije okruženje. Vidimo da na vrhu nema boom filtera, tako da namena najbolje odgovara kućnim uslovima ili kancelarijama gde nema puno ljudi. Za vezu sa računarom se koristi običan 3.5mm konektor, što znači da nema instaliranja drajvera, već se samo priključi na slobodan konektor zvučne kartice.

Drugi mikrofon je model M04, gde je postolje čvrsto, ali sa dva zgloba, tako da je moguće rotirati ga za 180 stepeni, savijati za 220 stepeni i pomerati glavu mikrofona za 120 stepeni, što omogućava da se bez problema postavi tako da najbolje hvata glas. Ovde imamo usmereni mikrofon koji pored tastera za uključivanje ima i hardversko podešavanje osetljivosti, što se jako retko može videti kod modela ovog cenovnog ranga. Ovde je kabl dugačak 2.5m, i takođe sa 3.5mm konektorom na kraju. Ovaj mikrofon i izgleda nešto kvalitetnije izrade, tako da i ne čudi da je malo skuplji od modela MIC-311. Takođe, postolje je dovoljno teško da se neće baš tako lako oboriti sa stola.

Rezime

Što se kvaliteta zvuka tiče, u tihim prostorijama nisu toliko velike razlike, mada je prednost i dalje na strani modela M04. Kada se reč o bučnijem okruženju, M04 pokazuje koliko znači usmereni mikrofon, pošto se pozadinski zvuci jako efikasno eliminišu. U svakom slučaju, oba mikrofona su prilično povoljna, tako da se neće mnogo pogrešiti ako se opredeli za bilo koji. Gembird samo potvrđuje još jednom da se ne mora puno platiti za kvalitetne periferije, i da se isplati malo bolje potražiti i istražiti ponudu manje poznatih proizvođača.

Conclusion

Regarding the sound quality, differences are not so obvious in quiet rooms, but still it is inferior comparing to M04 model. When it comes to noisier environments, M04 shows how much directed microphone means, as the background sounds are effectively eliminated. In any case, both microphones are inexpensive, so you will not make mistake if opt for any. Gembird once more confirmed it is not necessary to pay much money for high quality peripherals, and it is worthwhile to take a closer look and explore the less-known manufacturers and their offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012):

Gembird MIC-311 3.5€
Gembird M04-Black 5€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird MIC-311 i M04-Black
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs