Gembird STR-SHOCKFORCE-M

Interesantan volan koji podržava PC, PS2, XBOX i GameCube platforme. Ugrađena su dva motora za vibracije, a sam volan deluje veoma izdržljivo. Na kraju, tu je i cena koja je za ovakav volan prilično povoljna, tako da ga svakako treba uzeti u obzir.

Već znamo da Gembird ima u ponudi interesantne volane, koji su nam privukli pažnju primarno zbog veoma povoljne cene. Model koji dolazi pod oznakom SHOCKFORCE-M je karakterističan zbog 2 stvari, prvo zato što podržava više različitih platfomi (PC, PS2, Nintendo i GameCube), a drugo pošto ima ugrađena dva vibraciona motora, tako da će imati veoma snažan force feedback. Treća stvar koju nismo odmah istakli jeste cena, pošto oko 30€ za kvalitetan volan apsolutno sjajna cena, pogotovo pošto malo poznatije marke idu i sa višestruko većim brojkama.

Ključne karakteristike

  • Integrisane duple vibracije
  • Podrška za PC, PS2, GameCube i XBOX
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ne bi škodilo da je kvalitet izrade i nešto bolji

Specifikacija

  • Kontroleri: D-Pad, menjač, pedale
  • Interfejs: PlayStation 2, Nintendo GameCube, XBOX and PC
  • Dodatno: dvostruke vibracije

Gembird STR-SHOCKFORCE-M

Ovo je komplet koji dolazi u povećoj kutiji, gde su sam volan (sa integrisanim postoljem), posebna konzola za menjač i standardne pedale. Prvo što odmah vidimo je da volan ne dolazi sa standardnim mehanizmom za fiksiranje na sto (najčešće platična stega), već su tu gumene vakum-stope, što radi sasvim dobro svoj posao i volan ostaje čvrsto u mestu. Ugao nagiba volana se lako podešava (poluga sa zadnje strane oslobađa držač volana koji se pomera u željeni položaj), i generalno nema puno toga što se osim toga treba podesiti. Konzola sa menjačem i pedale se priključuju na volan, a on zatim i na sistem, a kao što je već rečeno, podržava PC, PS2, XBOX i GameCube platforme, što je sjajna vest za one koji imaju više od jedne gaming platforme i traže volan koji će moći svuda da koriste.

Prečnik volana je 10" i omogućava rotaciju za 180 stepeni, sa solidno snažnim federom koji ga vraća u početni položaj. Delovi volana su gumirani i generalno je dosta dobrog kvaliteta i ne proklizava. Konzola sa menjačem je takođe sa vakum stopama, sa menjačem koji je praktično neka vrsta sekvencijalnog, gde se brzine menjaju pomeranjem napred i nazad. Tu je i improvizovana ručna kočnica, što u većini igara i nema neku konkretnu primenu. Pedale su na nešto debljem postolju, sa jakim federima, ali načelno je utisak da je kvalitet plastike (koja je u mat crnom finišu) mogao biti i za nijansu bolji. U pakovanju stiže i sasvim dobro uputstvo, tako da neće biti problema sa podešavanjima.

Rezime

Volan na raspolaganju ima jedan D-pad, četiri akcijska i još sedam dodatnih tastera, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za većinu korisnika. Ono što je dobro je da su vibracije dosta snažne, tako da se stvarno prenosi atmosfera iz kabina automobila gde se i manje vibracije vrlo lepo osećaju. Ovaj volan predstavlja odličnu varijantu u osnovnoj kategoriji, gde su podržane vibracije i više različitih platformi, što samo po sebi predstsavlja sjajnu stvar.

Conclusion

The racing wheel has a D-pad, four action buttons, and seven more, which is enough for most users. The force feedback is strong; the atmosphere from the cabin is transferred so it is possible to feel even smaller vibrations. This steering wheel is an excellent option of the basic category, offering force feedback support and multiple platforms, which is great.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 31€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird STR-SHOCKFORCE-M
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs