Gembird WiFi repeater WNP-RP-002

Prilično kompaktan uređaj koji objedinjuje funkcije Access Point-a, Repeater-a i 1-portnog WiFi rutera. Podržava 802.11n standard (300Mbps) i veoma je jednostavan za instalaciju. Iako mnogi još uvek nisu čuli za Gembird, povoljna cena će sigurno učiniti svoje.

Kompanja Gembird ne spada u kategoriju najpoznatijih proizvođača mrežne opreme, gde je konkurencija prilično jaka i gde nema baš mnogo prostora za nova imena. Do sada, imali smo priliku da vidimo par uređaja koje je Gembird namenio manje zahtevnim kupcima koji gledaju da što više uštede, uz što manje kompromisa po pitanju kvaliteta i performansi. Isprobali smo još jedan zanimljiv gadget, ovoga puta WiFi repeater. Ukoliko je potrebno da proširite pokrivenost WiFi signalom ili jednostavno poboljšate kvalitet signala, ovako nešto je jednostavan način da se to postigne.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M
  • Čipset: Realtek 8196E
  • Funkcije: Router mode, repeater mode, AP client mode
  • Bezbednost: 64/128bit WEP, 128 bit WPA/WPA2

Gembird WiFi repeater WNP-RP-002

Ono što prvo treba reći je da WNP-RP-002 podržava više režima rada: repeater, router i AP client, tako da je u pitanju vrlo funkcionalan uređaj koji može rešiti razne probleme. Ukoliko se koristi u Repeater režimu, LAN port se može iskoristiti za povezivanje nekog uređaja kablom na mreži i internet, dok se u Router režimu koristi kao standardni Wireless Router, te se na LAN konektor dovodi konekcija sa modema odnosno veza sa internetom. Ono po čemu se ovaj model razlikuje od konkurencije su dimenzije koje su veoma kompaktne, i na prvi pogled više liči na neki adapter za napajanje ili čak PowerLine uređaj nego Wireless Repeater, što znači da će zbog integrisanog adaptera i konektora za napajanje zauzeti minimalan prostor oko strujnog priključka, kao i to da nema eksternih antena, što je šteta. U ponudi su modeli bele i crne boje.

Ovaj model sa gornje strane ima samo jedan WPS taster kojim se olakšava povezivanje na postojeću mrežu, kao i zanimljivu LED signalizaciju jačine signala (u obliku Wireless logoa). Sa bočne strane je samo Reset taster, dok je sa prednje strane pomenuti LAN 100M konektor. Za inicijalno podešavanje, potrebno je povezati ga LAN kablom na postojeći ruter ili računar, posle čega se može priključiti na bilo koji izvor struje i koristiti u nekom od podržanih modova. Uređaj radi na frekvenciji od 2.4GHz i podržava 802.11n standard i maksimalnih 300Mbps. Ono što je posebno interesantno je da se može povezati 5 ovakvih uređaja jedan na drugi da bi se povećala pokrivenost, što može biti veoma praktično.

Rezime

Iako se ne dobijaju rezultati bolji od modela sa eksternim antenama, Gembird WNP-RP-002 radi posao sasvim dobro. Biće odlično rešenje za sve one koji pokušavaju da na najjednostavniji način reše pitanje pokrivenosti i jačine WiFi signala. U skladu sa onim što smo i navikli da vidimo kod Gembird modela, cena je dosta dobra, tako da vredi pogledati ukoliko budete tražili kompaktni i jednostavni Repeater, Access Point ili 1-portni ruter.

Conclusion

Although the results are not better then the results provided by the models with external antennas, Gembird WNP-RP-002 works just fine. It is going to be a great solution for those who are trying to find the simplest way regarding the coverage and the strength of WiFi signals. In accordance with what we are used to seeing related to the Gembird models, the price is quite good, so it is worth considering it if you are looking for a compact and simple Repeater, Access Point or a 1-port router.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird WiFi repeater WNP-RP-002
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs