Gembird WNP-UA-002 USB WiFi

Ima dosta onih kojima ovakvi eksterni WiFi adapteri mogu dosta pomoći da dobiju wireless pristup kod uređaja koji nemaju WiFi, ili svuda gde nije praktično razvlačiti kablove. Ovaj model ima eksternu antenu odličnih karakteristika, pa se zato dobijaju i dosta bolji rezultati od klasičnih adaptera.

Gembird u svojoj ponudi ima par interesantnih mrežnih uređaja, pa iako je tržište već prilično zatrpano sličnim uređajima, uvek ima mesta za model povoljne cene i dobrih performanci. WNP-UA-002 je modul koji predstavlja eksterni USB adapter, koji se najčešće koristi tamo gde recimo nema ili je neispravan ugrađeni WiFi modul (na primer laptop), ili kod desktopa gde je potrebno na što jednostavniji način umrežiti računar. Osnovna mana standardnih USB WiFi adaptera je što imaju integrisanu antenu, tako da će i signal biti nešto slabiji. Tu na scenu stupaju ovakvi adapteri koji koriste eksternu antenu, pa nude i dosta bolji prijem signala.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: Firewall, 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK

Gembird WNP-UA-002 USB WiFi Adapter

Već smo imali priliku da vidimo per sličnih modela, a radi se o relativno kompaktnom plastičnom kućištu u koje je smešten WiFi modul. Iako smo videli i neke malo kompaktnije varijante, ovaj model ima nešto što ostali nemaju, a to je vrlo praktičnu štipaljku kojom se lako kači recimo na okvir ekrana laptopa. U pakovanju se dobijaju korisničko uputstvo, CD sa drajverima (uvek treba proveriti i da li slučajno postoji neka svežija verzija na sajtu proizvođača), produžni USB kabl (standardni USB priključak za računar, mini USB za uređaj) i posebno antena. Dobra stvar je što se koristi standarni konektor za antenu, pa kome baš bude zatrebalo, lako može da kupi i stavi još jaču antenu.

Instalacija je vrlo jednostavna i sastoji se od povezivanja adaptera na računar priloženim USB kablom, instalacije drajvera i eventualnih podešavanja u okviru samog sistema. Nije teško odmah uočiti dobitke po pitanju performansi pošto je ovakva eksterna antena daleko bolje rešenje od bilo koje integrisane. Ovaj uređaj koristi 2.4GHz interfejs, a podržava 802.11b g i n standarde, i to do brzine od 300Mbps, što znači da se može računati na maksimum koji 802.11n može da postigne. Na adapteru postoje i statusne diode, tako da će i bez računara moći da se proveri rad. Celokupna instalacija traje bukvalno minut, i to je ono zbog čega je svakako dobro rešenje i da se ponese bilo gde na put.

Rezime

Gembird definitivno nije među najpoznatijim proizvođačima mrežnih uređaja, i to nije sporno, no kako vidimo, ovako nešto stvarno može biti jednostavan način da dobijete wireless pristup i to sa dosta jačim signalom od klasičnih eksternih USB adaptera koji imaju integrisane antene. Cena je dosta dobra, i WNP-UA-002 zaslužuje preporuku kako zbog performansi, tako i zbog lakoće instalacije.

Conclusion

Gembird definitely is not among the best-known manufacturers of network devices; however, something like this can be an easy way to get wireless access with stronger signal than from conventional external USB adapters with integrated antennas. The price is affordable, and WNP-UA-002 deserves a recommendation due to its performance and because of the ease installation.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2013.): 20€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird WNP-UA-002 USB WiFi Adapter
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs