Gigabyte GTX650 OC

Nešto starija grafička kartica iz NVIDIA-e, ali i dalje vrlo dobar izbor za manje zahtevne korisnike koji ne planiraju igranje najnovijih igara u visokim rezolucijama. Gigabyte je napravio ovu karticu sa malo boljim hlađenjem, a dolazi i fabrički overklokovana na 1110MHz.

Iako svi vole da vide najnovije i najbrže grafičke kartice na testovima, često zaboravljamo da većina ipak ne koristi ove kartice, već povoljnije modele koji su i slabijih performansi. Prelazak sa Fermi na Kepler arhitekturu se desio odavno, i od tada smo mogli videti već dosta toga kada je NVIDIA u pitanju, ali model GTX 650 se i dalje prodaje, tako da je interesantno videti kako se snalazi sa aktuelnom konkurencijom. Gigabyte verzija je interesantna zbog toga što se radi o fabrički overklokovanoj verziji, sa malo boljim hlađenjem u odnosu na referentnu karticu, tako da očekujemo i bolje rezulate uz tiše i efikasnije hlađenje.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Dobre performanse
  • Tih rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1110 MHz
  • Memorija: 1024MB GDDR5 1250MHz, 128bit interfejs
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: Dual-Link DVI-D, HDMI, D-Sub
  • Dodatno: DirectX 11 podrška, CUDA

Gigabyte GTX650

Ova kartica je dimenzija 188x131x44 mm, što znači da traži dva slota za instalaciju. Kao i obično, ventilator i deo hladnjaka zauzimaju susedni slot. Odmah primećujemo poveći 100mm ventilator koji zauzima i najveći deo površine kartice, a u pitanju je varijanta čiji se broj obrtaja reguliše automatski, u odnosu na izmerenu temperaturu procesora, stim što odmah možemo da potvrdimo da stvarno nije bučan i da se u regularnom korišćenju čak i ne čuje u odnosu na druge komponente sistema. Zanimljivo je da iako NVIDIA navodi da je TDP kartice 64W, ipak mora da se koristi dodatni 6-pinski konektor za napajanje, uz napomenu da treba birati napajanje od najmanje 400W snage.

Što se video izlaza tiče, tu su jedan D-Sub, dva DVI i jedan HDMI, a bitno je reći da je moguće povezivanje do četiri monitora istovremeno, i to tri u mirror a četvrti kao extended desktop. Maksimalna rezolucija koju ova grafika podržava je 4096x2160 piksela i to preko HDMI interfejsa. Takt procesora je 1110MHz, što je 53MHz više u odnosu na konkurenciju, dok je memorija standardne frekvencije, od 1250MHz (odnosno efektivno 5000MHz). Kartica spada u Ultra Durable 2 seriju ovog proizvođača, što u prevodu znači da koristi kvalitetne Solid kondenzatore, Low RDS(on) MOSFET elemente i feritne prigušnice. Vredi pomenuti da ovde nije podržava Boost funkcija, tako da će bilo kakav dalji overklok morati da se podešava manuelno.

Nešto starija grafička kartica iz NVIDIA-e, ali i dalje vrlo dobar izbor za manje zahtevne korisnike koji ne planiraju igranje najnovijih igara u visokim rezolucijama. Gigabyte je napravio ovu karticu sa malo boljim hlađenjem, a dolazi i fabrički overklokovana na 1110MHz.