Gigabyte Radeon R9-290 WindForce 3X OC

Odlična Gigabyte kartica iz Radeon R9 290 serije. Ono što je izdvaja iz konkurencije jeste odličan custom sistem hlađenja WindForce 3X koji uključuje čak tri 75mm ventilatora i ozbiljan heat-pipe sistem. Performanse su nešto veće u odnosu na fabričku R9 290 zbog fabričkog overkloka, stim što kartica ima još solidno prostora za dalji overklok.

Već smo ispratili celu novu generaciju AMD grafičkih kartica, a još uvek pristižu custom modeli raznih proizvođača koji se razlikuju po dizajnu, taktovima procesora i memorije i naravno performansama. Radeon R9 290 je inicijalno bio predstavljen kao ozbiljan konkurent NVIDIA GTX 780 modelu, i čini se da je AMD tu uradio sjajan posao, pošto smo dobili stvarno impresivne performanse po više nego dobroj ceni za tu kategoriju. Ove kartice su postale vrlo tražene kako zbog igara, tako i zbog toga što ne jenjava interesovanje za mining kripto valuta, gde su se AMD kartice veoma dobro pokazale. Gigabyte u ponudi ima više modela, a ovo je varijanta sa WindForce 3X sistemom hlađenja i fabričkim overklokom procesora.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse, bolje od referentnog modela
  • Sjajno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1040MHz
  • Memorija: 4GB GDDR5 na 5000MHz (512-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, WINDFORCE 3X 450W
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Gigabyte Radeon R9-290X WindForce 3X OC

Gigabyte kod ovog modela koristi potpuno custom PCB, ukupne dužine oko 27.5cm, stim što zbog povećeg kulera efektivna dužina iznosi 28cm, tako da treba to imati u vidu zbog odabira kućišta. Kartica je tipičnog dual-slot dizajna, gde su ventilatori montirani paralelno PCB-u, tako da se vazduh gura preko hladnjaka i završava van ali i u kućištu. Zbog ovoga, bitno je obezbediti adekvatno hlađenje celog kućišta. WindForce 3X sistem hlađenja koristi tri 75mm PWM ventilatora koji rade dosta tiho, uz oko 15% efikasnije hlađenje u odnosu na referentni hladnjak. Dodatno, pored praktično dva odvojena aluminijumska hladnjaka, imamo dve 8mm i četiri 6mm bakarne heat-pipe cevi, kao i poseban aluminijumski hladnjak za memorijske module i naponsku jedinicu.

Za one koje zanima šta je Gigabyte konkretno uradio po pitanju takta procesora i memorije, da kažemo da procesor radi na 1040MHz, što je 10% više u odnosu na originalnih 947MHz, dok je memorija ostala na istom taktu od efektivno 5000MHz, što je šteta, pošto prostora za overklok ima, zahvaljujući odličnom hlađenju. Koristi se i dalje 512-bitni memorijski interfejs, uz maksimalna teoretski protok od 320GB/s. Primećujemo da kartica nema CrossFire konektor, pošto je kod modela 290 i 290X to rešeno kroz magistralu, bez potrebe fizičkog povezivanja kartica. Za napajanje je potrebno obezbediti dva dodatna konektora (6-pinski i 8-pinski), što je i očekivano za model TDP-a 275W. Kartica raspolaže sa dva DVI i po jednim HDMI i DisplayPort konektorom, stim što se na tri monitora paralelno može isporučiti rezolucija od 2560x1600 piksela, odnosno Ultra HD (4K ili QHD) samo preko HDMI i DisplayPort-a.

Odlična Gigabyte kartica iz Radeon R9 290 serije. Ono što je izdvaja iz konkurencije jeste odličan custom sistem hlađenja WindForce 3X koji uključuje čak tri 75mm ventilatora i ozbiljan heat-pipe sistem. Performanse su nešto veće u odnosu na fabričku R9 290 zbog fabričkog overkloka, stim što kartica ima još solidno prostora za dalji overklok.