Gigabyte STA4Com

Vrlo interesantna Gigabyte konfiguracija namenjena poslovnim korisnicima, u Thin Client formatu. Karakteristično je to da je u pitanju VIA platforma sa potpuno pasivnim hlađenjem, veoma zgodna za primenu na POS terminalima.

Poslovni korisnici uvek imaju posebne zahteve kada su računari u pitanju, od onih profesionalaca koji traže moćne radne stranice za obradu slike i videa, do onih kojima treba pouzdan računar koji će biti stalno upaljen i kod koga same performanse nisu na prvom mestu. Gigabyte u svojoj ponudi ima tako nešto i u pitanju je konfiguracija namenjena za Pont od Sale (POS) terminale ili jednostavno kancelarije gde je bitno da računar radi non stop. Ono što je karakteristično za ovaj računar je to da je vrlo kompaktnih dimenzija i da troši vrlo malo energije, ali i to da je potpuno pasivno hlađen, tako da radi nečujno. Sve ovo, uz dosta dobru cenu, predstavlja odličnu opciju za biznis kategoriju gde se traži slabija konfguracija koja će se koristiti u specifičnim uslovima.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Potpuno pasivno hlađenje
  • SSD hard disk

Utisak kvare

  • Samo 1GB memorije

Specifikacija

  • Procesor: VIA 1GHz
  • Memorija: 1GB DDR2
  • Hard disk: 30GB SSD
  • Dodatno: GLAN
  • Konektori: 2x PS2, 4x USB 2.0, 3x 3.5mm audio, D-Sub, LAN, LPT, 4x RS-232

Gigabyte STA4Com

Ova konfiguracija bi se najbolje mogla opisati kao Thin Client, sa dimenzijama od 60x235x235mm, tako da će odlično odgovarati svima koji nemaju baš puno prostora na raspolaganju. Predviđeno je da stoji uspravno, i za to postoji jednostavno postolje, odnosno bolje rečeno stope, no može se postaviti i horizontalno ako je tako zgodnije. Sa prednje strane, po sredini kućišta imamo raspoređene po vertikali Power taster i stastusne diode: Power, HDD i LAN. Tu su i dva 3.5mm audio konektora i dva USB 2.0 porta, a kao što se može videti, nema prostora za optički uređaj, pa kome to predstavlja veliki problem uvek može da nabavi eksterni USB DVD rezač. U pakovanju se dobija i eksterni adapter za napajanje, što je i jedino što ide u pratećoj opremi, pa preporučujemo da se u zavisnosti od verzije operativnog sistema koji će se koristiti, preuzmu i nađu najsvežiji drajveru sa sajta proizvođača.

Sa zadnje strane kućišta vidimo i ostatak konektora: dva PS2 za miš i tastaturu, tri 3.5mm za zvuk, D-Sub video izlaz, konektor za napajanje, jedan paralelni Printer port i četiri RS-232 porta, što je zgodno imati da bi mogli da se povežu recimo fiskalne kase i druge periferije karakteristične za POS terminale. Karakteristično za ovu konfiguraciju je to da nema ni jednog jedinog ventilatora, takoda radi potpuno nečujno, pogotovo što nema ni klasičan hard disk, već SSD model koji nema pokretnih delova. Konfiguracija je bazirana na VIA platformi sa procesorom koji radi na 1GHz, i VIA integrisanom grafikom, što znači da ne treba imati neka visoka očekivanja po pitanju performansi u zahtevnijim programima.

Rezime

Ova Gigabyte konfiguracija je dosta interesantna ponuda za poslovne korisnike koji traže kompaktan računar male potrošnje, zgodan za korišćenje u prodajnim objektima (da damo samo jedan primer). Performanse nisu ovde na prvom mestu, već mala potrošnja energije, nečujan rad i pouzdanost, tako da se može jednostavno uključiti i zaboraviti, bez opasnosti da recimo nagomilana prašina dovede do pregrevanja i kvara (pošto nema ventilatora). Cena je u skladu sa tim, pa iako bi klasičan hard disk još smanjio cenu, SSD je odličan izbor i na pravi način zaokružuje ovu konfiguraciju.

Conclusion

This Gigabyte configuration is quite an interesting offer for business users looking for a small and compact computer with low power consumption, convenient for use in retail stores (for example). Performance is not the most important thing in this case, but low power consumption, quiet operation and reliability, so you can turn it on and forget about it, without the danger that accumulated dust would lead to overheating and failure (since it has no fan).The price is in line with this, and although the conventional hard disk may have reduced price, SSD is an excellent choice and in the right way completes this configuration.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Gigabyte STA4Com
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs