Gradijentne boje Huawei P30 serije

Ljudsko oko može da prepozna 160 različitih boja i 600 000 nijansi. Neke od njih su toliko očaravajuće da ih je teško opisati rečima. Huawei je uspeo da definiše i proizvede najdivnije boje. Pogledajte samo telefone iz najnovije P30 serije.

Huawei

Čak 85% informacija o okruženju dobijamo zahvaljujući čulu vida, odnosno preko očiju. Boje, oblici, šeme i proporcije određuju šta nam se najviše sviđa, ono što biramo i ono što pamtimo. Divimo se izlasku sunca, svetlucavoj površini jezera, zvezdanom nebu, delikatnosti svile ili raznovrsnosti cvetnih latica. Prirodna čuda su oduvek inspirisala arhitekte, dizajnere i umetnike. Inženjeri kompanije Huawei nastavljaju istim tim putem. HUAWEI P30 i HUAWEI P30 Pro modeli, potvrđuju da lepota, koja se teško definiše rečima, može da se izrazi kroz savršenu formu, detalje, najkvalitetnije materijale, najživopisnije boje, i poigravanje svetlosti i senke. Slojeviti talasi, slapovi i nijanse u P seriji pametnih telefona su toliko živopisni i intenzivni da tehnologija pravljenja kućišta telefona deluje podjednako fascinantno kao i unutrašnji elementi - elektronika, optika i mehanika.

Devet slojeva kristala

Gradijenti su se u Huawei šemi boja pojavili 2018. godine, ali P30 je znatno unapređeni naslednik modela P20. Nastanak boje Breathing Crystal je bio san dizajnera još pre nekoliko godina, ali u to vreme proces se ispostavio kao tehnički neizvodljiv. Vremenom, metoda štampanja mikron mastilom je omogućila stvaranje kristalnog remek dela sa efektom dišuće, duboke i multidimenzionalne boje.

Boja na modelima iz P30 serije se nanosi u devet slojeva! Deluje da je to neizvodljivo u masovnoj proizvodnji. Zašto? Što je struktura stakla složenija, to je veći pritisak potreban tokom tehnološkog procesa i veća je podložnost pucanju. Na modelu P20 Twilight, stakleno kućište je bilo debljine 350 nm i bilo je punjeno plavo-ljubičastim gradijentima. P30 i P30 Pro modeli u boji Breathing Crystal imaju debljinu od 600 nm i gradijente od crvene do ljubičaste. Teško je zamisliti širi spektar boja ,,sabijen" u okvir tanji od jedne hiljaditine milimetra. To je 1/100 debljine standardnog štamparskog papira! Možete li da zamislite sečenje papira na 100 ultra-tankih ,,latica"? A zatim njihovo bojenje ,,tečnim" bojama. Huawei je sproveo stotine eksperimenata primene štamparske tehnologije na nivou mikrona. Štampani sloj je stavljen između stakla i sloja vakuuma - na taj način postignuti su visok stepen propustljivosti i čistoće svetla, uz adekvatan intenzitet i ujednačenost boja. P30 ogledalo u verziji Breathing Crystal je poput jezera u podne, koje se stapa sa horizontom. Talasi boja počinju da poigravaju na površini telefona kada ga blago nakrivimo na jednu stranu ili drugu. Delikatni pokret koji podseća na odsjaj svetlosti predstavlja simbol interakcije ljudi i prirode.

Huawei

Zvezdana crna i bajkovita Aurora

Nijedan telefon ne izgleda impresivno poput modela Huawei P30 jer ostale kompanije nemaju podjednako naprednu tehnologiju nano-inkjet štampanja. Ona zahteva ogromne investicije, patente i poseban sistem proizvodnje. A samo štampanje mora da se odvija u savršeno sterilnim uslovima, poput operativne sobe u bolnici. Čak i najmanje trunkice prašine bi poremetile strukturu ,,dišućeg kristala".

Huawei

Da bi ovo malo bolje objasnili, Huawei priznaje da je, uprkos tehničkim inovacijama vrednim više desetina miliona dolara, prvobitni indeks kvaliteta Breathing Crystal stakla je bio samo oko 10%. Veliki broj poboljšanja je omogućio dostizanje indeksa od 90% i više. Rafinisanje ćistoće delikatnog kristala je okončano samo mesec dana pre predstavljanja najnovijih Huawei telefona.

I ostale boje P30 serije su morale biti jedinstvene:

Black - klasična ali originalna. Intrigantna, treptava poput hiljada zvezda, toliko majušnih da su skoro nevidljive. Tajnovita. Zavodi mirnoćom.

Aurora - poput polarne svetlosti. Očaravajuća, bajkovita, nadrealna, sa neiscrpnim izvorom energije skrivenim u pozadini. Sunčani vetar. Mešavina nijansi zelene, plave i ljubičaste. Zadržava eteričnu svetlinu koju smo upoznali na modelu P20, ali uz izmenjene proporcije, redosled i zasićenost boje. Mračnija je, naizgled ,,teža", ali dinamična. Predstavlja harmoniju u kojoj možete da osetite tenziju razvoja boja i nijansi. Deluje kao da se bore za sopstveni prostor, spremne da iskoče iz ultra-tankog stakla i razliju se na deliću milimetra. Sve to samo da bi se u trenutku ,,vratile" i bile zamenjene drugim neverovatnim bojama.

Amber Sunrise pored okeana

Slika izlazećeg sunca iznad nepreglednog vodenog prostranstva se odražava kroz P30 Amber Sunrise. Izgleda toplo, možda čak i vrelo, osvežavajuće, pulsirajuće i energično. I toliko snažno sa crvenim odsjajem koji preplavljuje horizont okeana. Prekriva zemlju i nebo. Beskrajna. Nije ujednačena već se razlikuje prema zasićenosti i toploti boje. Predstavlja snažan ton u seriji P30. Originalna, odvažna i veličanstvena, poput predivnih izlazaka sunca.

Huawei

Beleženje lepote prirode u staklu telefona, rekonstrukcija bogatog spektra nijansi, mapiranje ritma prirode - jutro, podne, noć - ovi procesi su se ispostavili kao sjajan izazov za dizajnere i inženjere kompanije Huawei.

Koja je tajna savršenstva boje na najnovijim Huawei pametnim telefonima? Bojenje stakla izvedeno u nano skali ekstraktuje i imitira prirodne boje. Bez ikakvog remećenja, i u potpunoj harmoniji. Sastoje se iz mnogo slojeva, ali su ipak koherentne. U ovoj dubini, suština boje izgleda skriveno. Nešto što ne može da se spere, sastruže ili uništi.

Nova tehnologija i nova filozofija estetike

Inovacije, savršenstvo izrade i inspiracija iz prirode u modelima P30 se ogleda ne samo u slojevitoj strukturi stakla, već i u proporcijama, dizajnu i tehničkim parametrima ekrana. Slika je integrisana sa zvukom, baš kao što čula vida i sluha u prirodi, u našim svakodnevnim životima rade simultano. Zahvaljujući činjenici da Huawei ekran emituje zvuk, ogledalo nije ,,uništeno" zvučnikom. Prostranu, glatku površinu remeti samo mali zarez i dijamantski precizno isečena gornja ivica sa veoma tankim okvirom. ,,Suza" koja iz njega teče sadrži mikro kameru za selfije. Ovo je najsuptilniji mogući kompromis - optimalno veliki ekran sa prednjom kamerom koja je ostala na svom originalnom mestu. Donja ivica takođe odražava ovu filozofiju: minimalizam, jednostavnost, estetika.

Huawei

Moderni stil i praktičnost se ogledaju na zaobljenim uglovima, ali najočaravajući detalj je blaga zakrivljenost sa obe strane ekrana. Struktura bez okvira na ovoj veličini modela P30 (6,1 inč) i P30 Pro (6,5 inča) omogućava maksimalnu funkcionalnost i eleganciju. Struktura telefona izgleda vertikalno izduženo, popout strune. Okviri sa strane su skriveni ispod stakla, a dvoje dugmadi su izuzetno tanki i takođe naizgled skriveni unutar ivice. Spoj stakla i metala je potpuno otporan na udarce. Lokacije slota za memorijsku karticu i otvora za punjenje baterije su optimalni.

Kao što svim svojim čulima osećamo lepotu prirode, slično dodirujemo elegantnu savršenost Huawei pametnih telefona. Telefon mora da bude ne samo tehnički, već i umetnički savršen. Trebalo bi da bude nalik umetničkom delu. Od njega se očekuje da sjedini sve zahtevnije elektronske standarde i osećaj za estetitku. Sjajan dizajn P serije se pobrinuo za ispunjavanje estetskih standarda tokom narednih godina. Možda ne samo za pametne telefone, već i ostale svakodnevne objekte? P30 i P30 Pro savršeno reprodukuju boje prirode, kao nikada ranije. Takođe, inspiraciju za savršenost oblika, ivica i zaobljenosti crpe iz prirodnog sveta. Ovo više nisu samo atraktivna i praktična kućišta telefona. Radi se novoj filozofiji estetike, stvorenoj od strane kompanije Huawei.