Hakaton na FTN‐u u Novom Sadu - Upotreba savremenih tehnologija u poslovanju

O načinu upotrebe virtuelne, proširene realnosti, 3D štampe, ali i analize podataka u poslovne svrhe, govoriće se u okviru FTN hakatona koji će se održati od 08. do 09. juna sa početkom u 09h, u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je sedmi IT događaj koji se realizuje ove godine, u okviru projekta XBIT, finansiranog od IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020, u cilju podsticanja novih ideja, razmene znanja i veština kod studenata iz različitih oblasti nauke.

„U okviru hakatona studenti će imati priliku da unutar svojih kreativnih timova u kratkom roku odgovore, razviju i predstave svoja IT rešenja na zadatu temu, ali i da se uključe u radionice kojima će se promovisati društvene vrednosti i zdrav način života. Hakaton je deo XBIT projekta, koji partnerski sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu“, izjavio je dipl.Ing MSc Vladimir Todorović, rukovodilac projekta XBIT na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Virtuelna i proširena realnost predstavljaju opisivanje trodimenzionalnog, kompjutersko-generisanog okruženja sa kojim korisnik može da vrši interakcije i obrađuje različite aktivnosti. Tehnologije poput ove omogućavaju korisnicima da se približe virtuelnom okruženju, sa mogućnošću da menjaju i utiču na virtuelni svet. Upotreba ovih tehnologija ima široku primenu u oblasti turizma, medicine, marketinga, automobilske industije i mnogih drugih.

Aktivnosti međunarodnog projekta XBIT se sprovode od strane 5 partnera, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u Srbiji, kao i Opština Magadenovac i OSVIT Inkubator iz Donjeg Miholjca u Hrvatskoj. Projekat se bavi razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i za njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednim mesecima realizovaće se mnogobrojne aktivnosti, kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu.

SEE ICT je neprofitna organizacija osnovana 2010. godine, sa misijom pružanja značajne i duboke podrške srpskoj tehnologiji i start up scene kako bi se podstaklo veće zapošljavanje i ekonomski rast.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, aktivno radi na unapređenju IT sektora u Srbiji, sprovodeći mnogobrojne partnerske projekte sa ovim ciljem.

Fakultet tehničkih nauka jedna je od najsavremenijih visokoobrazovnih institucija u regionu sa upravo navršenih 59 godina postojanja, koja svoju misiju ostvaruje u tri međusobno povezane grupe delatnosti: visoko obrazovanje, naučnoistraživački rad i transfer znanja u privredi.