HTC Vive virtuelna realnost koju je vredelo čekati

Trenutno HTC vrši demonstracije po čitavom svetu, a juče smo i mi imali priliku da isprobamo uživo HTC Vive koji nam je ostavio izuzetno pozitivan utisak i pozitivne emocije u najmanju ruku. No, idemo redom.

Model koji smo isprobali nije proizvodni model, dakle nije sve upakovano u lepo dizajnirana kućišta i kablovi nisu idealno organizovani. Ono što je bitno reći je da će finalni proizvodni model biti na nivou očekivanja kupaca.

HTC Vive

HTC Vive vs. Oculus Rift

Uzbudljiva trka između HTC Vive i Oculus Rifta garantuje kako bolji proizvod krajnjem kupcu tako i brži dolazak na tržište. Po nezvaničnim informacijama HTC Vive bi trebalo da se pojavi pre kraja godine doduše u limitiranom broju proizvoda, dok je Oculus Rift planiran tek u novoj 2016. godini.

Na početku treba reći da će cenovno HTC Vive i Oculus Rift biti vrlo blizu jedan drugome, izuzev ako Facebook koji je vlasnik Oculus Rifta ne odluči da se odrekne zarade i da subvencioniše svoje VR headsetove na konto omasovljavanja tehnologije. Ipak, cena u ovoj situaciji nije kritičan argument.

HTC Vive koristi dve kamere za praćenje pokreta, koje kada se pravilno rasporede po sobi dobijate mogućnost da se potpuno krećete u prostoru u okvirima svoje sobe. Ono što je bitno je da se pre nego što krenete sa korišćenjem uređaja mora izvršiti kalibracija u smislu da se jednostavno prošetate po delovima sobe u kojima može da se šeta, gde vam ne smeta nameštaj, i to će sistem upamtiti. Ovo je vrlo bitno jer vam sistem posle u bilo kojoj igrici prikazuje virtuelnu ogradu vrlo diskretno sprečavajući vas da se sapletete od nameštaj u svojoj kući dok imate VR kacigu na glavi. Ono što je bitno je da kada mozak uhvati gde se ograda okvirno nalazi, vrlo retko ćete dolaziti na ivice virtuelne ograde, već će se kretanje svesti na tih par koraka u svakom smeru što je sasvim dovoljno da se prostor odlično oseti.

Bitno je naglasiti da HTC Vive ima jednu veliku prednost u odnosu na glavnog konkurenta Oculus Rift, a to je postojanje ne jedne kamere već dve kamere koje beleže pomeranje glave u prostoru i samih kontrolera. Dakle, kod Oculus Rifta ste prinuđeni da budete relativno fiksirani u jednom smeru da bi kamera mogla da uhvati sve signale, dok kod HTC Vive nema tih ograničenja i dobijate neverovatno prirodan osećaj da možete da istražujete prostor oko sebe. Sa druge strane HTC Vive je nešto komplikovanije inicijalno setovati zbog dve kamere nego Oculus Rift, ali konačan rezultat svakako opravdava dodatni napor.

Konfiguracija

Za oba konkurenta potreban je optimalno Intel i7 procesor, ili sličan od AMD-a, i 970GTX kartica, ili slična od AMD-a da bi sistem funkcionisao bez ikakvog zastajkivanja. Takođe, poželjno je imati 16GB RAM memorije. Naravno, sve ovo može da radi i sa slabijim i5 i 8GB RAM memorije, ali ako želite fluidno iskustvo ipak morate da imate i ozbiljnu mašinu.

Kontroleri

Kontroleri u punoj akciji

Kada stavite kacigu na glavu odmah ćete u virtuelnom prostoru videti i dva kontrolera koja stoje dole na zemlji. Potpuno prirodno možete čučnuti i uzeti ih rukama, prosto je neverovatno koliko precizno, može se reći do par centimetara greške, možete uhvatiti kontrolere.

Kontroleri su vrlo ergonomski napravljeni, sa idealno postavljenim kontrolama. Pored toga što ih možete rotirati u prostoru u svim uglovima, što se trenutno vidi kroz VR, imate i dodatne tastere i touch delove na kontroleru. Sve komande su vrlo intuitivne i dozvoljavaju vrlo prirodnu kontrolu iako ih prvi put koristite.

Posle jedva jednog minuta korišćenja u potpunosti zaboravite da je kontroler u vašim rukama i imate utisak da sve radite direktno rukama, tako da to treba svakako pohvaliti jer je to vrlo kritičan deo uspešno izvedenog sistema za VR.

Kaciga

Kaciga Pre svega moramo da konstatujemo da kaciga ima vrlo interesantan Matrix dizajn, a to je pre svega zbog brojnih senzora koji se na njoj nalaze kako bi se preciznos pokreta u 3D mogao što bolje detektovati.

Dva ekrana ukupne rezolucije 2160x1200px, podeljene između dva oka na po 1080x1200px, u OLED tehnologiji, sa 90Hz osvežavanjem i 110 stepeni ugla gledanja. Treba naglasiti da se pikselizacija i antialiasing primećuje, ali ne u toj meri da smeta. Pikselizacija je više naglašena u svetlim prostorijama i igricama, dok se u tamnijim to skoro pa i nevidi. Dolaskom 4K rezolucije u narednu generaciju će rešiti taj problem, ali će napraviti drugi zbog preskupih mašina koje to moraju da pokreću.

Kaciga je vrlo kvalitetna, lepo naleže na glavu, mada smo podešavanje prepustili demonstratorima. Kada se jednom postavi nije nimalo neudobna i slobodno se može koristiti duže vremena bez problema. Dakle, i sama masa nije prevelika i raspored mase je dobar, tako da sve dobro funkcioniše

Kao i kod konkurenta, postoji kabl koji je povezan sa kacigom, preko koga se napaja i preko kog dolazi slika visoke rezolucije u visokom nivou osvežavanja. Verovatno će pojavom novih tehnologija biti moguće da se oslobodimo i kablova, ali se to neće desiti uskoro. Kabl moramo priznati nam nije bio problem u 95% slučajeva, tako da traži pomalo navikavanje ali ništa kritično ili da smeta u realnom korišćenju.

Virtuelna realnost

Ono što nas je dočekalo je nešto što i u najboljim snovima nismo mogli da zamislimo. Virtuelna realnost je prešla veliki put, HTC Vive je spreman da vam u celosti donese svet virtuelne realnosti u vaš dom.

Prelepa scenografija ispod mora

Prvi demo nas je doveo na palubu potonulog broda na dnu mora. Osećaj je da ste zaista na brodu, pod morem. Oko glave su bile sitne ribice kojima ste mogli skroz da se približite i zaista ste imali utisak da vam plivaju na 1 centimetar od oka. Sa broda smo pogledali preko palube u ponor koji je bio zastrašujući, toliko da je sam iskorak u tom pravcu dalji bio vrlo težak i nevoljan. Jasno je da je to virtuelna realnost, ali neki primitivni deo mozga vam ne dozvoljava da olako prekoračite tu granicu. Dole u ponoru se vidi avion na dnu vrlo realan toliko da možete da procenite njegovu veličinu. Pored nas prolazi raža i sve to deluje odlično. Onda, iznenada se pojavljuje ogroman kit koji pliva tik uz ivicu broda. Prilaskom blizu njegovo oko se našlo preko celog prikaza. Odatle, gledanjem na bokove smo mogli da zaista doživimo kako je biti pored tako velike životinje. Osećaj je zaista fantastičan, sve deluje kao jedan prelep san. Na ovom demou se samo krećemo, nema interakcije.

Crtanje u svim dimenzijama

Naredni demo je čista interakcija. Nalazite se u kuhinji u ulozi kuvara. Na stolu imate jaja, povrće, cveće, šerpe, šporet i slično. Svaki od njim možete uzeti u ruku i bacati ili postavljati na neko drugo mesto. Iako su kontroleri vrlo precizni i brzi, sam demo nije tehnički bio perfektno izveden, ali je bio vrlo zabavan. Fizika je urađena dobro, tako da je sve delovalo odlično. Zadatak je bio da se napravi jelo i da se postavi na pult i udari zvonce i tanjir sa pulta odleće. Ovde smo jasno videli kako i u malom prostoru VR deluje vrlo realno, a dozvoljava i perfektnu interakciju.

Totalni haos u kuhinji

Naredni demo je bio vrlo kreativan, jer smo dobili priliku da crtamo u 3D. Biranjem boje, četkice i sličnog možete započeti sa crtanjem. Počeli smo da kreiramo spirale, da menjamo boje, da u 3D pravimo vrlo interesantne linije. Ono što možemo da primetimo da je sve prirodno, brzo i da bi ovakva aplikacija u rukama pravog profesinalca mogla da iznedri izuzetno precizno definisane 3D modele. Demostracija preciznosti 3D prostora kako kreiranja tako i kretanja kroz njega je fenomenalna. Kada nacrtate nešto u 3D i imate priliku da se kroz iste i prošetate i osmotrite sa svih strana je nešto što je neuporedivo sa bilo čime drugim.

Naredni demo nas je obreo na malom ratnom polju. Više kao neko minijaturno napravljeno bojno polje i vi stojite u sred mape i možete da se približite i najmanjem čovečuljku i jasno da ga osmotrite. Ovakve 3D strateške igrice deluju vrlo interesante, tako da verujemo da će ih dosta i biti u ovom formatu. Ovime se jasno demonstriralo dok kog nivoa preciznosti može da se sagleda okolina.

Mračna soba idealna za 3D

Poslednji demo, ako neki nismo zaboravili, je jedna mračna soba, bajkovita sa puno detalja. U ovoj sobi se nalazi 5-6 portala koje treba da aktivirate da bi vas prebacio na drugo mesto u sobi, ali sa tom razlikom što vam menja i perspektivu. U jednom trenutku ste veličine muve i na polici ste i prostor te sobe zaista izgleda neverovatno veliko. Tu je naravno i žaba koja vas gađa jezikom koja izgleda veće od šlepera. Na podu sobe se nalazi i jedan simpatičan zmajić koga možete gurkati i on pravi interesantne pokrete. U jednom delu se nalazila zavesa koju smo mogli prirodno da gurnemo sa kontrolerom. Zapravo je ovo demo koji najbolje demonstrira mogućnosti HTC Vive jer je soba okvirno dimenzija u okviru kojih možete da se krećete i na taj način možete jasno da doživite prostor u potpunosti. U ruci vam se nalazi i baklja kojom možete da pomerate svetlo po sobi i da pratite senke. Ono što je interesantno je brzi odziva na komandu i brzina usklađivanja slike, sve se dešava trenutno bez milisekunde zadrške.

Specifikacija

  • Visuals 1,200 by 1,080 pixel screen in front of each eye
  • Tracking and Room Scale Gyrosensor, accelerometer and laser position sensor track rotation of 9:5 aspect ratio
  • 90 frames per second refresh rates
  • head on both axes to an accuracy of 1/10th of a degree
  • Two Steam VR base stations track physical location (in spaces up to 15 feet by 15 feet or 4.5m x 4.5m).
  • Scalable for use in a smaller space or even in your chair
  • In-built Steam VR chaperone system to enable users navigate their room while in VR
  • Immersion Full Room Scale 360 degree positional tracking
  • Controllers X2 Ergonomic VR game controllers with haptic feedback
  • Audio Headphone jack

Zaključak

Ukoliko postoji interesantnija stvar za kupiti u ovom cenovnom segmentu, to je sigurno kaciga za virtuelnu realnost, pa makar i na rate. Ono što će biti problem je da morate da imate jak računar da to sve podrži. Osećaj i zadovoljstvo koje dobijate za evro uložen u opremu je 100x veći od bilo čega na tržištu i tako će dugo ostati. Jednostavno VR je došla do nivoa gde je spremna za omasovljavanje.

HTC Vive je zbog mogućnosti kretanja u prostoru slobodno, za razliku od Oculus Rifta koji vas drži relativno statičnim i praktično je pravljen da se koristi prilikom sedenja, naše srce će uvek pre posegnuti sa potpunim 3D okruženjem a ne za polovičnim.

Igrice i dodatni softver će naglo startovati sa pojavom VR kaciga na tržištu, tako da neke dečije bolesti u tom smislu treba očekivati do sredine 2016. godine kada će VR haos već odavno startovati i niko neće moći ništa da napravi a da to ne bude u potpunosti kompatibilno sa 3D kacigama. Ono što će se napraviti u narednom periodu kao nove igrice će biti suludo dobre i to je nešto što će vas potpuno zakovati satima za računar. Jedva čekamo!

Zahvaljujemo se HTC kompaniji na trudu da se HTC Vive predstavi u svom punom potencijalu. Takođe, zahvaljujemo se i kompaniji Monitor iz Beograda koja je ustupila mašinu za potrebe prezentacije a koja je u sebi imala Intel i7, Kingston 16GB RAM memorije i AMD R9 290X grafiku.

Zvanični press materijal

Barselona, Španija, 2. marta 2015. – HTC, pionir u razvoju inovativnih, pametnih tehnologija, najavio je planove za približavanje tehnologije virtuelne realnosti masovnom potrošačkom tržištu. Strateškim partnerstvom sa kompanijom Valve i premijernim predstavljanjem paketa virtuelne realnosti (eng. Virtual Reality - VR) HTC Vive, HTC obećava da će transformisati način interakcije potrošača sa tehnologijom i svetom koji ga okružuje. HTC Vive Developer Edition verzija biće lansirana ovog proleća, a tržišno izdanje za korisnike biće dostupno do kraja 2015. godine.

Vive spaja Valveove tehnologije praćenja i unosa podataka sa HTC-ovim svetski poznatim dizajnom, postavljajući novi zlatni standard u industriji koja se do sada grčevito borila da izađe iz razvojne faze.

Cher Wang, predsednica kompanije HTC, komentariše: „Retko se dešava da neka kompanija ima priliku da zauvek promeni način interakcije čoveka sa svetom oko sebe i komunikacije među ljudima – a to upravo ono što planiramo da učinimo sa Valveom.“

„U tome smo već jednom uspeli sa razvojem tehnologije pametnih telefona,“ dodaje Peter Chou, glavni izvršni direktor kompanije HTC. „A u partnerstvu sa kompanijom Valve upravo činimo to ponovno, sa tehnologijom virtualne realnosti o kojoj su potrošači do sada mogli samo da sanjaju“, kaže on.

Očaravajući kvalitet, potpuno realistično iskustvo Vive donosi najrealističnije iskustvo paketa virtualne realnosti do sada, koje trenutno uranja čoveka u novi svet. HTC i Valve predstavili su rešenje „Full Room Scale 360 Degree Solution“ sa Tracked Controllers kontrolerima, omogućujući vam da ustanete, prošetate svojim virtuelnim prostorom i istražite ga, zagledate objekte iz svih uglova i ostvarite potpunu interakciju sa svojom okolinom. Postavljajući nove standarde u performansama, set koji se nosi na glavi ima grafiku visokog kvaliteta, frekvenciju videa od 90 „frejmova“ u sekundi i neverovatan kvalitet zvuka.

HTC takođe predstavlja i nove, bežične kontrolere virtuelne realnosti koji omogućuju da potpuno osetite virtuelno okruženje u kome se nalazite. Novi HTC VR kontroleri dolaze u paru i projektovani su tako svestrano da će podržati čitav niz VR doživljaja. Za razliku od tipičnih igračkih kontrolera, HTC Steam VR kontroleri se intuitivno i jednostavno koriste, pomažući korisniku da izvuče najviše iz svog iskustva virtuelne realnosti.

Igranje - i više od toga Beta verzije Vive Developer Edition već donose bogat zabavni sadržaj najvećih svetskih razvojnih timova, uključujući Vertigo Games, Bossa, Barry – Fireproof, Dovetail Games, Wemo Labs, Google, Steel Wool Games i Owlchemy.

„Našu saradnju sa HTC-om pokreće zajednička želja da proizvedemo najverniji i najpotpuniji doživljaj virtuelne realnosti,“ rekao je Ken Birdwell iz Valvea. „Dovođenje kreatora sadržaja za Vive Developer Edition je neverovatno važna prekretnica u našim naporima da postignemo taj cilj.“

Neverovatna igračka iskustva su osnova VR univerzuma, ali je potencijal koji se nalazi izvan igara praktično neograničen. HTC i Valve posvećeni su u ostvarenju šire vizije virtuelne realnosti i vide ogromnu priliku upravo u transformaciji svakodnevnih iskustava korisnika. Putovanje, učestvovanje u igri, druženje sa prijateljima - ili čak kupovina - više nikad neće biti isti, a da bi ostvarile tu viziju, kompanije sarađuju sa vodećim kreatorima sadržaja, uključujući Google, HBO, Lionsgate i tajvanski National Palace Museum.

„Vive otvara uzbudljivu mogućnost svim programerima i kreatorima sadržaja da nam pomognu da virtuelnu stvarnost učinimo masovno dostupnom, sa krajnjim rešenjima koja u potpunosti redefinišu načine na koje se zabavljamo, komuniciramo jedni s drugima, učimo i konačno, kako postajemo još produktivniji,“ zaključuje Cher Wang. „HTC Vive je stvarnost, ovde je i biće spreman za lansiranje pre početka 2016. godine.“