Impresivni BenQ EX3203R zakrivljeni monitor

Verujemo da se svi sećate velikog talasa zakrivljenih ekrana koji u osnovi nije doneo ništa posebno revolucionarno iako je najvljivano mnogo toga. Sami zakrljiveni ekrani nudili su nešto bolje uglove gledanja (vidljivosti), možda za nijansu prirodniji pogled na sliku, ali to je manje-više sve. Nije caka bila u samoj zakrivljenosti već u nedorasloj i nespremnoj tehnologiji da da sav svoj potencijal. Mnoge kompanije izašle su iz ove priče, a pojedine su i ostale, trudeći se da stvari postave na pravo mesto. Najveći uticaj zakrivljeni displeji su imali na svet televizora, kao i na svet monitora, a svoju primenu našli su i na mobilnom polju gde su doživeli totalnu propast. U ovom trenutku zakrivljeni ekrani se najviše koriste na tržištu monitora i to ponajviše zahvaljujući malom broju kompanija koje su tehnološki uspele da usavrše sve njihove prednosti. Jedna od njih je i kompanija BenQ koja je nedavno lansirala vrhunski zakrivljeni EX3203R monitor za koji tvrdi da ima šta da kaže i pokaže.

BenQ EX3203R

EX3203R je ozbiljan monitor velike dijagonale (31.5 inča) i ozbiljne rezolucije (2560x1440 dpi). Kreiran je za maksimalno uživanje u filmovima i multimedijalnim sadržajima, ali i kao glavno oruđe za obradu fotosa i video editing. Da budemo jasniji, EX3203R je punokrvni multimedijalni monitor, modernog dizajna, vrhunske izrade i naprednih tehnoloških inovacija. Osnovu mu čini VA panel poslednje generacije, napredno LED pozadinsko osvetljenje i elektronika koja se viđa samo u najskupljim zakrivljenim televizorima. Odnos stranica mu je 16:9, uglovi vidljivosti 178/178 stepeni, dok je nativni kontrast 3000:1. Jača karakteristika EX3203R monitora je svakako i dobar odziv tečnih kristala - 4ms (GtG), kao i činjenica da donosi podršku za 16.7 miliona boja u spektru - impresivno! Što se tiče pomenute zakrivljenosti ona je na nivou 1800R i u svakodnevnom korišćenju ovog monitora to ima smisla zbog prspektive i realističnosti koju donosi na sto.

BenQ EX3203R

Konektivnost jeste još jedna velika prednost ovog monitora. Zapravo, EX3203R prati sve aktuelne trendove po ovom pitanju. Tako monitor pored HDMI, DisplayPort, USB 3.1 i ulaza za slušalice poseduje i USB-C port sa kojim se može direktno povezati sa najnovijim prenosivim računarima, uključujući i vrhunske Mac mašine sa kojima ima možda i najbolju interakciju. Postolje mu je elegantno i veoma stabilno, čak i na staklenim podlogama. EX3203R monitor je u tehnološkom smislu moćno izbalansiran monitor koji će i najzahtevnije korisnike oduvati s nogu!

BenQ EX3203R

Tehnološki EX3203R monitor jeste bar za jedan korak ispred konkurentskih modela koji treba da mu stanu rame uz rame. Pod tim se prvenstveno misli na implementaciju Eye-care i Flicker-free tehnologija, koje sprečavaju treperenje slike i zamor očiju, i na taj način štite oči od niza štetnih efekata, pogotovo nakon dužeg (višečasovnog) gledanja u displej. Tu je i Low Blue Light tehnologija, koja smanjuje količinu plave u prikazu i na taj način štiti rožnjaču oka, ali i podiže kvalitet slike na jedan zavidniji nivo. Ovaj monitor dolazi i sa setom tehnoloških inovacija koje značajno utiču na postizanje najvišeg kvaliteta slike, odnosno dostizanje detaljnosti kakva se može videti samo na srebrnim bioskopskim platnima u kombinaciji sa profesionalnim 4K projektorima.

BenQ EX3203R

Kako je reč o naprednom multimedijalnom monitoru tako BenQ EX3203R podržava AMD- ovu FreeSync 2 tehnologiju koja omogućava glatko igranje igrica u svim podržanim rezolucijama uključujući i najviše na monitoru. Sa FreeSync 2 tehnologijom, gejmeri mogu uživati u potpunom Plug-n-Play HDR igračkom iskustvu, bez potrebe za čeprkanjem po raznim podešavanjima softvera ili monitora. Gejmeri znaju da je ovo sjajan monitor za njih i to baš zbog podrške za FreeSync 2 tehnologiju kompanije AMD.

BenQ EX3203R

Ako po stranu stavimo svu tehnološku moć koju donosi EX3203R monitor nije teško zaključiti i da je kvalitet slike koji nudi isti izuzetan, možda i jedan od najboljih u klasi ovih modela monitora – za sada. Prema gotovo svim testovima reprodukcija boja je skoro pa savršena, a detaljnost impresivna. Prikaz crne je baš pravi, dubok, nema sivila i probijanja.

BenQ EX3203R

Bela ne isijava i ozbiljno je prirodno bela, bez primesa plavih ili žutih tonova, koje se često viđaju na panelima ovog tipa. Popularni video testovi veoma lepo pokaziju visok kvalitet prikaza 2K i 4K pokretnih slika, ali i zavidan nivo zasićenja gotovo svih pigmenata i kod nižih rezolucija. Sve u svemu, kvalitet slike na EX3203R monitoru je impresivan! U ovom trenutku na ovom polju teško koji monitor može da mu izađe na crtu.

BenQ EX3203R

Zaključak u slučaju EX3203R monitora je više nego jasan – ovo je sjajan i veoma ozbiljan multimedijalni monitor visoke klase koji će sasvim sigurno zadovoljiti potrebe i najprobirljivijih ljubitelja sedme umetnosti, zahtevne gejmere, fotografe, grafičare, arhitekte i video montažere. On sa lakoćom prikazuje i najzahtevnije 4K fotografije i video sadržaj, ali i svu dostupnu multimediju poslednje generacije. Njegova zakrljivenost ima smisla za razliku od svega što se do sada moglo videti jer za krajnji rezultat daje prirodniji pogled na sliku i uopšte realističniju perspektivu. U ovom trenutku ovo je definitivno san od monitora svakog naprednog korisnika i logično ima papreno visoku cenu, pa ko ima i želi ovakvo rešenje slobodno može da kaže da aktuelnu multimediju drži na stolu (u bukvalnom smislu)!

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: List