Inovacije i svakodnevnica

Marko Marković je rođen u Beogradu četrdesetih godina prošlog veka. Ukoliko zanemarimo istorijske okolnosti i ratna previranja, njegova svakodnevica se retko menjala. Ustajao je, pio kafu, čitao novine, pratio decu u školu i odlazio na posao. Međutim, trenutak kad je u njegovom domu došlo do velike promene svakodnevne rutine jeste pojava televizije. Od tada je, umesto pričom, decu mogao uspavati novom epizodom „Nevena“.

Za razliku od Marka Markovića, promene kod malo mlađih generacija su sve intenzivnije i veće. Nove tehnologije iz korena menjaju naše navike, naše potrebe i naše okruženje. Mobilni telefoni su nas učinili dostupnijima, Internet i društvene mreže su nas sve povezali i otvorili do tada neslućene mogućnosti. Račune više ne moramo plaćati u pošti, knjige čitamo na tabletu, garderobu naručujemo iz Kine, čak su i reklame prilagođene nama lično. Stručnjaci smatraju da će tokom 2016. godine uređaji postati sposobni da „uče“, kao i da će automatizacija doma postati opšti trend. Sposobnost da uređaji „uče“ dovešće do stvaranja virtuelnih asistenata, automatskih vozila, pa čak i do toga da „razgovarate“ sa svojim uređajima baš kao sa svojim ukućanima. Na najvećem svetskom sajmu potrošačke tehnike koji je ove godine održan u Las Vegasu proizvođači su najavili i ponudu robota. Neki od njih će zamenjivati radnike na aerodromima i u hotelima. Drugi će obavljati sve one vama mrske kućne poslove. Kada govorimo o kućnim poslovima, vaš dom će ugodnijim učiniti i usavršavanje IoT (Internet of Things) tehnologije. Zahvaljujući jednostavnoj aplikaciji omogućena je kontrola svih povezanih uređaja. Pomoću telefona organizovaćete uključivanje svetla, kuvanje kafe, pranje veša, jačinu muzike.  Automatizacija doma i povezivanje uređaja će se razviti toliko da će prema procenama sajta Business Insider do 2020. godine svet učiniti neprepoznatljivim.

Dakle, realnost sa kojom bi trebalo da se pomirimo jeste da tehnologija konstantno napreduje i navodi nas na razmišljanje na koji način će ovakve inovacije uticati na naš život. Odgovor na sve ovo ne postoji, već je na nama da se što bolje prilagodimo i uživamo u pogodnostima koje pruža moderno doba. Najbolji primer uređaja kojem bi se trebalo prilagoditi i iskoristiti sve što pruža, kao i unaprediti njegove sposobnosti, jeste fantastično otkriće 21. veka, 3D štampač. Mogućnosti 3D štampanja su raznovrsne, a gore pomenuti Marko Marković se verovatno svim silama trudi da na pravi način rezonuje ovaj veliki iskorak tehnologije. Zamislite da svoju omiljenu šoljicu za kafu koju ste kupili na rasprodaji u robnoj kući „Beograd“, danas možete oblikovati sami uz pomoć kvalitetnog 3D štampača. Ova tehnologija je već počela da transformiše načine proizvodnje širom sveta, ali i svet u kojem živimo, a sami 3D štampači postaju znatno dostupniji nego ranije.

Nasuprot dominantnom mišljenju, kompanija Dell se potrudila da jedan takav uređaj više nije teško ni nabaviti ni koristiti. Dell u svojoj ponudi ima nekoliko modela koji su toliko laki za upotrebu da ih mogu koristiti čak i deca. Model XYZ printing da Vinci Jr. preporučuje se svim početnicima koji svoju kreativnost žele da izraze kroz 3D štampu. Još jedan od modela u ponudi kompanije Dell je MakerBot 3D štampač koji predstavlja najlakši način za kreiranje 3D modela na osnovu 3D štampe. Ovaj model je naručito bitan za pripadnike pojedinih profesija, poput arhitekata i dizajnera, jer su realistični prototipi proizvoda brzo spremni za testiranje i prezentaciju. Osim toga, zahvaljujući MakerBot softveru, 3D projekat ostaje upamćen na računaru i dostupan je za eventualne prepravke.

Svaki novi tehnološki bum dovodi do izmena u industijama, poslovanju, u našim životima. I dok čekamo da vidimo da li će 3D štampači štampati i ljudske organe, virtuelni asistenti, kućni uređaji koji međusobno komuniciraju i 3D štampači svakako predstavljaju pozitivnu promenu koja će olakšati svakodnevnu organizaciju i funkcionisanje.