Internet stvari pod napadom: kompanija Kaspersky otkrila više od 100 miliona napada na pametne uređaje u prvoj polovini 2019. godine

„Honeypots” kompanije Kaspersky – mreže virtuelnih kopija raznih uređaja i aplikacija povezanih na internet – otkrile su 105 miliona napada na IoT (Internet stvari) uređaje koji su došli sa 276.000 jedinstvenih IP adresa u prvih 6 meseci ove godine. Ova cifra je sedam puta veća u odnosu na prvu polovinu 2018. godine, kada je otkriveno samo oko 12 miliona napada sa 69.000 IP adresa. Koristeći slabu bezbednost IoT proizvoda, sajber kriminalci povećavaju napore da stvore i monetizuju botovske mreže Interneta stvari. Ovi i drugi nalazi su deo izveštaja o „Honeypot” aktivnostima u prvoj polovini 2019. godine pod nazivom „Internet stvari: priča o malverima”. Sajber napadi na IoT uređaje rastu, imajući u vidu da sve više i više ljudi i organizacija kupuju „pametne” (mrežno povezane i interaktivne) uređaje, poput rutera ili DVR bezbednosnih kamera, i ne smatraju svi da ove uređaje treba zaštiti. Sajber kriminalci, međutim, vide sve više finansijskih prilika u eksploatisanju ovakvih sprava.

Oni koriste mreže inficiranih pametnih uređaja da sprovedu DDoS napade ili kao proksi za druge vrste malicioznih aktivnosti. Kako bi saznali više od tome kako ovi napadi funkcionišu i kako ih sprečiti, stručnjaci iz kompanije Kaspersky uspostavili su “Honeypots” – lažne uređaje koji služe da privuku pažnju sajber kriminalaca i analiziraju njihove aktivnosti.