Intex IT-TV150FM USB TV tjuner

Jedan od eksternih USB modela TV tjunera, a Intex je po njima prilično poznat. Vrlo kompaktnih dimenzija, tako da staje u džep. Jednostavan je za povezivanje, ali će tražiti malo ekspertize za instalaciju drajvera i softvera za reprodukciju TV programa i snimanje.

Iako se već polako i sigurno prelazi na digitalnu sliku, većina i dalje dobija TV program preko analognog signala. Zbog ovoga su analogne TV tjuner kartice i dalje popularne i uvek ima onih koji traže najjednostavniji način da do svog desktop ili laptop računara sprovedu sliku sa TV-a. Intex je poznat baš po TV tjunerima, a mi smo imali priliku da vidimo model IT-TV150FM, eksterni analogni tjuner sa podrškom za FM radio stanice. Ono što važi u većini slučajeva kada su TV tjuneri u pitanju, važi i ovde: vrlo su nazahvalni za instalaciju od strane onih koji nemaju puno iskustva. Počevši od drajvera pa do programa za praćenje i snimanje TV programa, potrebno je malo strpljenja i znanja, tako da nije loše na vreme pronaći nekoga ko to može uraditi, ukoliko ranije niste koristili ovakve uređaje.

Ključne karakteristike

  • Auto-skeniranje kanala
  • Pristojan kvalitet slike
  • Kompaktan daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Windows 8 nije još zvanično podržan
  • Potrebno je malo eksperimentisati sa podešavanjima

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Konektori: antenski, IR, FM, Kompozitni, S-Video
  • Rezolucije: 720x480(NTSC DVD), 720x576(PAL DVD)
  • Dodatno: daljinski upravljač

Intex IT-TV150FM

Ovo je klasičan USB eksterni TV tjuner, koji je oblika i dimenzija nešto starijeg flash diska, ali i dalje dovoljno kompaktan da staje u džep pantalona. Pakovanje je standardno za ovakve uređaje, dobija se kratko (i ne baš mnogo korisno) uputstvo, FM antena, daljinski upravljač, kao i AV kabl preko koga se povezuju periferije i uređaji sa kojih treba snimiti sliku i zvuk. Ovaj poslednji kabl je specifičan, tako da treba ga treba sačuvati pošto neće biti jednostavno da se nađe rezervni. Nije loše pomenuti da se na CD-u dobijaju samo drajveri, ali ne i softver za snimanje i gledanje TV programa, tako da i o tome treba razmišljati pre kupovine, a mi preporučujemo ChrisTV koji je u svojoj Lite verziji besplatan za preuzimanje.

Što se tiče povezivanja, ovaj tjuner ima na raspolaganju standardni USB port (zaštićen plastičnom kapicom), antenski priključak (za TV ili radio antenu), kao i jedan poseban konektor na koji se kači pomenuti kabl. Preko kabla su dostupne S-Video i kompozitne AV konekcjie, što je i uobičajeno za analogne TV tjunere. Proizvođač na svoj sajtu navodi da je ovaj model kompatibilan zaključno sa Windows 7 operativnim sistemom, stim što bi trebao da radi i na Windows 8 sistemu, preko compatibility mode podešavanja. Što se tiče osetljivosti samog tjunera, spada u prosek i generalno važi pravilo da treba obezbediti što bolju jačinu i kvalitet signala. Uz malo podešavanja, dobijaju se sasvim pristojni rezultati i slika koja je sasvim dobra. Imali smo bolje rezultate za FM radio stanicama koje takođe zavise od signala, ali smo većinu uhvatili bez problema i dobili prilično zadovoljavajući kvalitet.

Rezime

Jednu stranu medalje predstavlja sam tjuner i njegova osetljivost, a sa druge softver koji se koristi i koliko je on dobar. Ipak, u ovom slučaju smo dobili sasvim ok rezultate, uz malo eksperimentisanja sa podešavanjima, zbog čega smo i dali ocenu da bi bilo jako dobro da se time pozabavi neko ko ima malo više iskustva. Ovo nije baš Plug and Play uređaj, i to je jedina veća zamerka koju imamo, iako je samo povezivanje jednostavno, podešavanja često umeju da dovedu do frustracija, posebno kada korisničko uputstvo i nije od neke pomoći, kao u ovom slučaju.

Conclusion

One the one hand, there is the tuner and its sensitivity, and on the other, software and its value. In this case, the results are quite good, it is necessary to do some experimenting, so it would be good that someone with more experience deal with it. This is not plug and play device, and that is the only objection, although connection is straightforward, settings can lead to frustration, especially when the user’s manual is useless, as in this case.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 24€

Gigatron ustupio: Intex IT-TV150FM
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com