Intex TV Tuner Card

Još jedna TV tjuner kartica kompanije Intex, osnovni model iz analogne serije, ali sa dodatnim S-Video i kompozitnim video ulazima tako da se pored gledanja TV kanala mogu gledati i analogni video snimci.

TV kartice su već dovoljno dugo prisutne na tržištu da nema puno toga novog da se kaže, modeli se praktično razlikuju samo po formatu (eksterne ili interne) i po čipu koje koriste. Intex model IT-TV7130FM koristi dobro provereni Philips tjuner koje je odlične osetljivosti i koji se dobro pokazao u našim uslovima, stim što naravno kao i uvek važi da treba dovesti što kvalitetniji signal do računara da bi se i dobili što bolji rezultati. Ono po čemu je karakteristična je to što pored antenskog i FM ulaza ima i set konektora da se analogni video i audio signal dovede sa neke kamere ili plejera kako bi se digitalizovali. Cena je dosta povoljna pa ovaj model definitivno treba uzeti u razmatranje.

Ključne karakteristike

  • Jednostavan za instalaciju
  • Auto-skeniranje kanala
  • Dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI
  • Konektori: S-video, composite video, audio in/Out, FM, antenski, IR

Intex TV Tuner Card IT-TV7130FM

Instalacija kartice je ista kao i kod svih drugih internih modela, potrebno je samo obezbediti slobodan PCI slot. Što se drajvera tiče, činjenica je da su jedini dostupni prilično bajati, te da je Vista poslednji Windows operativni sistem koji je zvanično podržan, no uz malo žongliranja se mogu ti drajveri naterati da rade i na Windows 7 sistemu (x32 i x64), no ostaje pitanje da li će moći da se natera i daljinski da radi kako treba. Kartica je pune visine, tako da neće moći da stane u Low-Profile kućišta, što je šteta. Prateće pakovanje je manje više standardno, pa se dobija kratko korisničko uputstvo, CD sa drajverima i softverom, FM radio antena, IR prijemnik i daljinski upravljač.

Kartica je prilično jednostavnog dizajna, i odmah da kažemo da se radi o analognom tjuneru, dakle biće moguće pratiti samo klasične TV kanale. Pored konektora za TV i radio signal, pozadi vidimo i Mini DIN 9-pinski konektor za S-Video priključak (na žalost, nema u pakovanju nikakvog adaptera ili kabla) kao i kompozitni video ulaz (prepoznatljiv po svojoj žutoj boji). Dodatno, tu je i priključak za IR senzor, ali i dva 3.5mm za ulaz i izlaz audio signala, što je odlično pošto se zvuk sa eksternog uređaja (recimo neki kamkorder) više ne mora prosleđivati do zvučne kartice. Sa druge strane, tu je i opcija da se audio signal sa tjunera prosledi zvučnoj kartici, za one kojima je to bitno.

Rezime

Performanse kartice su dosta dobre, mada nismo nešto posebno oduševljeni softverom koji se dobija u pakovanju, no to bar ne bi trebao da bude problem pošto su svi poznati programi kompatibilni sa ovom karticom odnosno čipom. Skeniranje i promena kanala radi dosta brzo, tako da na to zaista neće biti nikakvih zamerki. Ukoliko vam digitalna televizija nije aktuelna, a tražite kako da na ekran dovedete kvalitetan TV signal, ovako nešto svakako može biti vrlo dobar izbor.

Conclusion

Performance of the card is quite good, however, we weren’t impressed by the software that comes in the package, but that should not be a problem since all known programs are compatible with this card i.e. chip. Scanning and changing channels is fast, that is beyond reproach. If digital television is not active and you are looking for a high quality TV signal, something like this can certainly be a very good choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2013.): 27€

Gigatron ustupio: Intex TV Tuner Card IT-TV7130FM
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com