IoT otvara nove mogućnosti za održivi razvoj

Na međunarodnoj konferenciji IoT Week, koja je tokom tri dana u Beogradu okupila vodeće stručnjake i kompanije iz oblasti interneta inteligentnih uređaja, kompanija Microsoft je u ulozi generalnog sponzora prisutnima predstavila u kojoj meri IoT tehnologija i digitalna transformacija doprinose otvaranju novih mogućnosti razvoja privrede.

Zvanično press saopštenje

Stručnjaci Microsofta su istakli da su mogućnosti koje IoT koncepti predstavljaju za Srbiju gotovo neograničene, a primena ovog koncepta najefikasniji način da se dođe do održivog razvoja zemlje. Istaknuto je i da IoT predstavlja osnovu za digitalnu transformaciju privrede, zasnovanu na novim poslovnim modelima. U tom kontekstu, Microsoft Cloud platforme nude nove mogućnosti u razvoju različitih sfera društva.

Na konferenciji su predstavljeni brojni primeri organizacija koje rade sa Microsoft-om, a kojima kompanija pomaže da razumeju poslovnu vrednost i prilike koje IoT pruža, naročito u kombinaciji sa analitikom. Korišćenje IoT koncepta omogućava organizacijama da zabeleže, analiziraju i izvuku različite podatke kako bi dobili uvid u stanje i mogućnost da predvide buduće rezultate. IoT takođe pruža mogućnost integracije podataka i sistema kojima organizacije već raspolažu, sa novim izvorima podataka kako bi se kreirali novi biznis modeli.

Vizija Microsofta je da kao vodeća globalna IT kompanija pomogne kompanijama da napreduju u eri internet inteligentnih uređaja, pružajući otvorene, prilagodljive platforme i usluge koje može da koristi svako preduzeće, bilo da je reč o start up-u ili o najvećim svetskim kompanijama. Jedna od platformi koje kompanijama pružaju mogućnost da ostvare novu vrednost je Azure IOT Suite, integrisana ponuda koja koristi prednosti svih relevantnih Azure mogućnosti za povezivanje uređaja i drugih sredstava, beleži raznovrsne i obimne podatke koje ovi uređaji generišu, obezbeđuje protok tih podataka, upravlja njima i predstavlja ih kao informacije koji su korisne za donošenje boljih odluka i inteligentnu automtizaciju poslovnih operacija.

Primenljivost ovih rešenja u gotovo svakoj sferi društva i ekonomije, bilo da je reč o poljoprivredi, infrastrukturi, energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine potvrđuje da upotreba pametnih rešenja predstavlja jedan od glavnih preduslova da organizacije i države obezbede konkurentnost i održivi razvoj u uslovima globalne digitalne transformacije.