IT industrija zapošljava sve više žena inženjera

Beograd, 1. oktobar 2018. godine – Rešenje za brigu o životinjama ovogodišnji je pobednik ženskog hakatona – takmičenja koje ima za cilj da pomogne većem uključivanju žena u softversko inženjerstvo i da osnaži njihovu poziciju u IT sektoru. Takmičenje pod sloganom „Code. Hackathon. Female. Namics.” organizovala je švajcarska softverska agencija Namics.

Namics

Milijana Đukanović, iz Namics-a, istakla je da je ova inicijativa samo mali doprinos koji bi trebalo da podstakne što veći broj žena da se bavi programiranjem: „Obradovao nas je veliki broj zainteresovanih učesnica, a među prijavljenima smo imali kandidatkinje koje tek završavaju srednju školu, ali i inženjerke sa ozbiljnim iskustvom. To nam je samo dokazalo da se sve više žena interesuje za softversku industriju. Na primer, podaci Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu su pokazali da žene u poslednjih nekoliko godina čine jednu trećinu studenata što ranije nije bio slučaj. Ideja nam je bila da pokažemo da programiranje ne mora da bude isključivo sfera muškog interesovanja i drago nam je što IT industrija zapošljava sve više žena inženjera.”

Koncept „Code. Hackathon. Female. Namics.” takmičenja bio je takav da su tročlane ekipe, uz pomoć mentorskog tima iz švajcarskog Namics-a, deset sati razvijale prototipe softverskih rešenja namenjenih brizi o životinjama – bilo da su u pitanju ugrožene vrste, kućni ljubimci, njihovo zdravlje, ishrana ili zaštita. Najbolji prototip izabran je zbog jednostavne primenljivosti i originalnosti u odnosu na postojeća rešenja, a sve što su takmičarke razvile ostalo je u njihovom vlasništvu. Članice najuspešnijeg tima kao nagradu su dobile praksu u Namicsu.

„Inspiracija za našu veb aplikaciju bili su ljudi koji u restoranima kupuju obrok više, pa ga poklanjaju beskućnicima. Želele smo da napravimo nešto slično i za životinje, kako bi hranu za ljubimce obezbedili i oni koji su u lošijoj materijalnoj situaciji”, istakla je Marina Radisavljević, koja se zajedno sa Mašom Savić i Jasminom Šević takmičila u pobedničkom timu „Garfild”.

Radisavljević je dodala da su se sve tri učesnice na hakatonu dotakle softverskih elemenata sa kojima do tada nisu imale prilike da rade: „Sve tri smo usmerene na backend, a na takmičenju smo se bavile frontend-om. Trebalo je sve osmisliti i upakovati da bude reprezentativno. Znači nam referenca da smo učestvovale na hakatonu, to što smo vežbale timski rad, organizovanje vremena, postavljanje ciljeva i sve što je važno za rad na nekom projektu. Takođe, ovo iskustvo nam je dobro došlo za građenje samopouzdanja, jer smo radile nešto što inače ne radimo, pa smo malo eksperimentisale i uprkos ograničenom vremenu, uradile kako treba”.

Švajcarska softverska agencija Namics u Republici Srbiji ima Java, .NET, Frontend, QA i dizajnerske timove, a žene čine 40 odsto tih timova.