Izbor naziva domena – putevi i stranputice

Entuzijazam sa kojim se kreće u izradu sajta često splasne već na prvom koraku – registraciji naziva domena. Logično je da domen ima isti naziv kao i vaša firma ili proizvod, ali je velika verovatnoća da je odgovarajući domen već zauzet, osim ako svojoj firmi niste dali veoma egzotično ime.

Nakon što ste iscrpeli sve logične kombinacije reči, postajete svesni da morate praviti kompromise. Kao i obično kad od izvora ide mnogo putića, teško je odabrati pravi, ali evo par sugestija koje vam mogu pomoći da napravite najbolji izbor.

  • Što kraći naziv domena, to bolje. Ovde zaista ne treba preterano objašnjavati. Kratak naziv je neuporedivo lakše zapamtiti, pa će vas i potencijalni posetioci lakše naći. Često ćete biti u prilici da nekome diktirate naziv domena ili email adresu koja je vezana za njega, a što je duži naziv, to su veće šanse da ga korisnik pogrešno otkuca i da ne dobijete važan email.

  • Probajte drugu ekstenziju domena. Iako se .com i .rs nameću kao najprirodniji izbor i trebaju imati prioritet, postoji mnogo drugih ekstenzija koje se mogu lepo uklopiti. Izbor je zaista ogroman. Na primer, SuperHosting (https://www.superhosting.rs/) u svojoj ponudi ima nekoliko stotina ekstenzija domena. Pogledajte, možda dobijete inspiraciju. Ako pravite sajt o automobilima, domen moj.auto bi mogao biti dobar izbor, a modni studio može odabrati naziv kao što je muška.moda.

  • Naziv domena treba biti lak za izgovor. Ukoliko ga morate ponoviti nekoliko puta da bi vas sagovornik razumeo, niste napravili dobar izbor.

  • Izbegavajte crtice. Iako je www.moja-lepa-firma.com lakše za čitanje od www.mojalepafirma.com, trudite se da odaberete ime domena bez crtica. Ranije su crtice bile relativno popularne, ali je vreme pokazalo da je njihovo korišćenje pogrešan korak.

  • Potrudite se da neka od reči koje su ključne za vaš posao bude u imenu domena. Poželjno je da u nazivu domena imate reč koja opisuje čime se bavite. Na prvi pogled će biti jasnije o čemu se radi na sajtu, biće lakše za pamćenje, a i bolje ćete se kotirati na pretraživačima, što je uvek veliki plus. Ipak, ne treba po svaku cenu insistirati na ključnim rečima, naročito ako će zbog toga naziv domena postati predugačak.

  • Budite drugačiji od konkurencije. Iako su pojedinci zaradili pravo bogatstvo registrujući i koristeći nazive domena koji se od popularnih razlikuju samo u jednom slovu, treba izbegavati nazive koji su veoma slični onima koje ima konkurencija. Možda vam se u prvi mah učini dobrom idejom da na taj način dobijete ponekog posetioca, ali razmišljajte dugoročno. Ne želite da vas ljudi posmatraju kao kopiju koja „prepisuje“ od konkurencije.

  • Budite sigurni da se naziv domena može pročitati i protumačiti samo na jedan način. Kako je u većini slučajeva naziv domena sastavljan od više reči, može se desiti da se slovo ili slog jedne reči greškom pripoje drugoj, a rezultat može biti prilično nezgodan. Jedan od primera je sajt „Who represents“, čiji je naziv domena whorepresents.com.

  • Ukoliko možete, registrujte svoj naziv domena sa više ekstenzija. Na primer, ukoliko je naziv koji želite slobodan i sa .rs i sa .com ekstenzijama, poželjno je da registrujete obe varijante. Na taj način će do vas lako naći put i oni koji nisu sigurni koju ekstenziju koristite. Pored toga, to je i mera predostrožnosti, jer neko može registrovati isti naziv domena sa drugačijom ekstenzijom, pa vam u budućnosti praviti problem i tražiti veliki novac da bi vam ga prodao.

Kao što možete videti, mnogo je prepreka na putu do dobrog naziva domena, ali se vredi potruditi, jer će vam se trud višestruko isplatiti.