Judžin Kasperski objašnjava sajber-imunitet polaznicima poslovne škole INSEAD

Judžin Kasperski (Eugene Kaspersky) je nedavno održao predavanje na jednoj od tri najbolje škole za obrazovanje budućih menadžera sa vodećim MBA (Master of Business Administration) programima u svetu – INSEAD – gde je predstavio koncept „sajber-imuniteta” i njegov značaj u izgradnji bezbednijeg sveta. Direktor vodeće kompanije za sajber bezbednost pričao je studentima, diplomcima i profesorima o trenutnom stanju u oblasti sajber pretnji i uputio ih kako da se odnose prema izazovima industrije 4.0 i prema brzom rastu broja uređaja inteterneta stvari (IoT).

Sofisticirana tehnologija ima ključnu ulogu u današnjem okruženju, i samo jedan sajber incident može potencijalno da dovede do katastrofe. U današnje vreme sajber bezbednost nije samo odgovornost IT stručnjaka, već predstavlja jednu od glavnih briga za rukovodioce velikog broja preduzeća različitih veličina, u različitim industrijama. Iskustvo pokazuje da curenje podataka u javnost može negativno da utiče i na karijere onih koji se nalaze na najvišim menadžerskim pozicijama. Zato, kompanije moraju da shvate pitanja vezana za sajber bezbednost na najvišem nivou, i da se više angažuju u načinu na koji se odnose prema potencijalnim pretnjama.

Judžin Kasperski (Eugene Kaspersky) je došao na kampus škole INSEAD, koji se nalazi u mestu Fontenblo u Francuskoj, kako bi se sastao sa MBA studentima i razgovarao sa ljudima koji će verovatno stvoriti svoje sopstvene kompanije koje će imati ključnu ulogu u sajber bezbednosti. Budućnost poslovanja širom sveta, u kojoj je sve digitalno i međusobno povezano, zavisiće od njih.

Tokom predavanja, Judžin Kasperski je predstavio stručnost kompanije u suočavanju sa sajber pretnjama i akterima koji stoje iza njih, i opisao fundamentalno novi pristup izgradnji bezbednijeg sveta. Četvrta industrijska revolucija znači da je sve što svi rade kompjuterizovano, sa sistemima za mašinsko učenje koji se naširoko koriste u različitim oblastima. Sajber bezbednost danas ne predststavlja samo zaštitu krajnjih uređaja – u pitanju je i razvoj ekosistema u kom je sve što je povezano i zaštićeno, i u kom su svi sistemi dizajnirani da budu bezbedni. Kasperski takav koncept naziva „sajber-imunitet”.

„Verujem da je znanje u oblasti sajber bezbednosti danas više nego ikada neophodno za poslovanje. A „sajber-imunitet” je pravi odgovor na izazove današnjice, u kojoj tehnologija povezuje sve kroz različite platforme. Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram sa publikom jedne od vodećih svetskih poslovnih škola, INSEAD, i podelim našu novu viziju izgradnje bezbednijeg sveta. Takav dijalog sa sadašnjim i budućim predstavnicima preduzeća je danas neophodan, i drago nam je što možemo da primetimo da se posvećenost najvišeg menadžmenta sajber bezbednosti značajno povećava”, izjavio je Judžin Kasperski, izvršni direktor kompanije Kaspersky.

INSEAD, poslovna škola za svet, kontinuirano se rangira među pet najboljih MBA programa u svetu od strane novina Financial Times i magazina Bloomberg Businessweek i Forbes. Pored toga, ova poslovna škola redovno inspiriše i podržava nove start-ap kompanije ulaganjem u razvoj izvanrednog preduzetničkog okruženja za svoje MBA studente.

„U školi INSEAD, verujemo da se poslovanje može koristiti za nešto dobro i predani smo našoj misiji stvaranja odgovornih rukovodilaca koji transformišu poslovanje i društvo. Sajber bezbednost igra važnu ulogu u sprovođenju ove misije. Zaista je zadovoljstvo učiti o konceptu „sajber-imuniteta” od Judžina Kasperskog – svetski poznatog stručnjaka za sajber bezednost i izvršnog direktora jedne od vodećih međunarodnih kompanija u oblasti sajber bezbednosti“, rekao je Petar Zemski (Peter Zemsky), zamenik dekana i dekan za inovacije u školi INSEAD.