Kako da se zastitite od digitalnih bezbednosnih pretnji tokom praznika

Sezona odmora često dovodi do povećanog rizika od digitalnih bezbednosnih pretnji. Možete primetiti povećanje ponuda koje vam stižu putem e-maila, ili online oglasa sa privlačnim akcijama za kupovinu poklona, putovanja, itd.

Nažalost, neke od tih ponuda ne ispadnu baš ono što ste poručili i platili, pa umesto uštede novca, možete biti prevareni i doći u situaciju krađe podataka, identiteta ili ličnih stvari. Pogledajte našu prazničnu kontrolnu listu za online bezbednost, kako biste bili sigurni u sezoni praznika.

Microsoft

√ Kupujte na proverenim sajtovima

Ponekad "najbolje ponude" dolaze sa skrivenim malverom. Ostanite bezbedni dok kupujete online, tako što ćete posećivati samo poznate i proverene sajtove (pre unošenja ličnih podataka, proverite da li je način plaćanja siguran – web adresa počinje sa https i ima zatvoren katanac pored). Takođe, kupujte putem aplikacija preuzetih samo sa zvaničnih app prodavnica.

√ Proveravajte vaše bankarske izvode

Pratite vaše mesečne izvode iz banke i proveravajte online i lične kupovine kako biste se uverili da ne postoje naplate koje su posledica prevare. Ukoliko primetite bilo kakve naplate koje niste vi inicirali, bilo velike ili male, odmah kontaktirajte vašu banku.

√ Upoznajte se sa najnovijim online prevarama

Mnoge prevare se dešavaju upravo u vreme praznika, skrivene iza tradicije humanitarnog darivanja. Važno je da umete da prepoznate kada neko pokušava da prikupi vaše lične podatke putem društvenog inženjeringa. Upoznajte se sa najčešćim šemama društvenog inženjeringa, kao što je phishing, i naučite kako da ih izbegnete.

√ Omogućite 2-faktorsku autentifikaciju (2FA)

2FA pruža dodatni korak verifikacije koji jača sigurnost naloga i otežava njegovo ugrožavanje. 2FA je dostupna kako za korporativne naloge, tako i za lične, kao što su e-mail, društvene mreže, bankarstvo itd.

√ Povezujte se bezbedno

Koristite samo Wi-Fi konekcije koje zahtevaju prijavne podatke. Ako morate da koristite besplatni ili javni Wi-Fi, ne preuzimajte i ne delite lične ili osetljive informacije. Sačekajte dok ne dobijete pristup sigurnoj Wi-Fi vezi ili koristite podatke svog uređaja da biste pristupili informacijama ili napravili online kupovinu.

√ Izbegavajte objavu ličnih informacija na društvenim medijima

Saznanje da niste kod kuće može da bude jedina informacija koja je provalnicima potrebna da krenu u napad. Pogledajte i upoznajte se sa osnovama preteranog deljenja informacija, kako biste izbegli rizike.

√ Pratite svoje uređaje

Budite oprezni! Znajte gde su vaši uređaji u svakom trenutku. Na njima se čuva dosta osetljivih informacija – poverljivi dokumenti, bankarske informacije, nalozi društvenih medija, lozinke, e-mail nalozi, itd. Ako je vaš uređaj izgubljen ili ukraden, prijavite nestanak odmah nadležnim organima.