Kaspersky Lab demonstrira novi bezbednosni koncept preko VR akcionog filma

Šta je HuMachine koncept? Sada svako može da sazna. Kompanija Kaspersky Lab kreirala je interaktivni, akcioni VR film kako bi pokazala kako se ljudski intelekt, big data i učenje mašine mogu spojiti u tehnološki koncept koji pokreće najsavremenije bezbednosne tehnologije, koje bi pomogle korisnicima da se zaštite od najsofisticiranijih sajber pretnji.

Sajber pretnje su u velikoj meri evoluirale tokom prethodnih 20 godina. Od primitivnih, bezopasnih dokaza koncepata koji se mogu uočiti prilično jednostavno i neutralisati jednom komandom, do moćnih, nevidljivih programa koji imaju sposobnost da zaustave fabrike i elektrane. Bezbednosne tehnologije su se razvijale u skladu sa razvojem pretnji, kako bi maliciozne kodove i programe mogle da odvoje od svakodnevnog života ljudi.

Kaspersky Lab

Danas je sajber bezbednost postala naročito važna, budući da samo jedan upad može da poremeti normalno funkcionisanje objekata koji su važni za svakodnevan život, a nekada i funkcionisanje čitavih gradova. Savremeni svet zavisi od tehnologije, i radi kao jedinstveni sistem koji ima za cilj da ljudski život učini udobnijim, pametnijim i sigurnijim. Ako bi jedan ili više digitalnih „zupčanika“ u ovom mehanizmu bio komproomitovan, čitav sistem bi mogao da se uruši.

Više od 20 godina, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab su posvećeni održavanju bezbednosti ovih „zupčanika“ i njihovoj zaštiti od potencijalnih sajber pretnji. Kao rezultat ovih napora, oni su uspeli da kreiraju jednostavan i interesantan tehnološki koncept – HuMachine, koji predstavlja tehnološku sinergiju ljudske ekspertize, big data i učenja mašine. HuMachine koncept kompanije KasperskyLab poseduje jednu od najboljih bezbednosnih tehnologija na svetu, koja je sposobna da detektuje i blokira čak i najopasnije i najsofisticiranije sajber pretnje.

Kako bi se korisnici upoznali sa konceptom na zabavan način, kompanija Kaspersky Lab je kreirala interaktivni, akcioni VR film. Radnja filma se odvija u fiktivnom svetu koji je nazvan „Sistem“ (The System), pri čemu se gledaoci nalaze u ulozi bezbednosnog bota (Newbie) kojeg su stvorili bezbednosni stručnjaci kako bi zaštitili Sistem i njegove stanovnike od svih potencijalnih pretnji. Opremljen pametnim algoritmima za učenje i ogromnom bazom podataka od preko 5 petabajta, bezbednosni bot se susreće sa pretnjom koju do sada nije mogao da zamisli.

„Sve što se odnosi na bezbednosne tehnologije za zaštitu od malvera i ostalih sajber pretnji ljudi obično doživljavaju kao nešto dosadno i nimalo zanimljivo. Međutim, milioni različitih, uzbudljivih stvari se dešavaju svake sekunde unutar njihovih računar ili mobinih telefona, posebno kada je reč o sajber bezbednosti. Sajber napad izgleda kao neverovatna bitka između napadača i branioca. U „Enter the HuMachine“ filmu smo pokušali da vizualizujemo ovu bitku, ali i da objasnimo kako vidimo budućnost sajber bezbednosti. Iako je priča u potpunosti izmišljena, ona i dalje daje precizno objašnjenje šta HuMachine koncept zapravo predstavlja, izjavio je Aleksej Malanov (Alexei Malanov), malver stručnjak u sektoru za razvoj anti-malver tehnologija u kompaniji Kaspersky Lab, koji je bio tehnički konsultant tokom pravljenja ovog filma.

Enter the HuMachine” VR film, korisnici mogu da gledaju preko Gear VR seta ili bilo kojeg drugog VR seta kako bi iskusili ovaj film u 360 stepeni.