Kaspersky Lab i Arheološko društvo Atine produžili saradnju na projektu Akrotiri

Imajući u vidu značaj očuvanja drevnih kultura, za dobrobit današnjih i budućih generacija, kompanija Kaspersky produžila je saradnju sa Arheološkim društvom Atine (ASA) kako bi nastavila rad na projektu Akrotiri, i sačuvala ostatke istorijskog kikladskog/minojskog naselja koje se nalazi na vulkanskom ostrvu Santorini (Fira).

Zvanično press saopštenje

Kompanija Kaspersky Lab sponzorisala je brojne aktivnosti koje će pomoći naučnicima da bolje rade svoj posao, uključujući restauraciju iskopina, očuvanje spektakularnih zidnih slika kao i rad na očuvanju zgrade u okviru ovog projekta.

Saradnja između globalne sajber bezbednsone kompanije i Arheološkog društva Atine počelo je 2015. godine, kada je Kaspersky Lab sponzorisao renoviranje fresaka na Akrotiriju. Ovaj projekat je produžen, a budući da je kompanija Kaspersky Lab prepoznala njegov značaj, u 2016. godini je naučnicima obezbedila dodatnu podršku u različitim oblastima njihovog istraživanja. Trenutni fokus je na prikupljanju novih podataka o drevnim civilizacijama i naseljima na ovom vulkanskom grčkom ostrvu, Santoriniju (Fira).

Jevgenij Kasperski (Eugene Kaspersky), predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab, objasnio je koliki je značaj ovog projekta: „Akrotiri je neverovatan lokalitet. On predstavlja blago i nasleđe celog čovečanstva, i postoji pretnja od njegovog nestanka ako ga arheolozi ne sačuvaju i obnove. Smatram da je veoma važno da nastavimo da istražujemo ovaj lokalitet, budući da ćemo daljim iskopavanjima verovatno pronaći i sačuvati nove predmete. Ponosan sam što smo u mogućnosti da podržimo ovaj istraživački projekat, kao i obnavljanje ovog predivnog mesta koje će ostati kao nasleđe budućim generacijama”.

Saradnja kompanije Kaspersky Lab sa Arheološkim društvom Atine obuhvataće nekoliko faza u okviru projekta Akrotiri. Prva faza uključivaće iskopavanja u Kući klupa (House of Benches) blizu zgrade Xeste 3. Na ovom mestu je pronađena zlatna divokoza sa Akrotirija 1999. godine. Budući da je ovo jedini zlatni predmet koji je pronađen na Akrotiriju, naučnici se nadaju da će daljim istraživanjima i iskopavanjima uspeti da pronađu i oltar.

Druga faza će obuhvatati restauraciju i obnavljanje zidnih slika na Velikom Stepeništu zgrade Xeste 4. Tokom prethodnih iskopavanja, nekoliko desetina kvadratnih metara oštećenih zidnih slika pronađeno je na ovom mestu, ali mnoge delove tek treba pronaći. Ove zidne slike nekada su ukrašavale zidove koji su okruživali stepenice celom dužinom, i procenjuje se da ovi zidovi obuhvataju površinu od otprilike 90m². Kompanija Kaspersky Lab prethodno je podržala Arheološko društvo Atine tokom projekta očuvanja jednog sektora istočnog i severnog zida na drugom spratu (otprilike 12.50m²), a ove godine, projekat će obuhvatiti drugi sektor otprilike iste veličine: severni i južni zidovi na četvrtom stepeniku.

Kompanija Kaspersky Lab takođe je obezbedila podršku za radove na očuvanju zgrade na ovom projektu. Drevni sistem drvenih potpora za građevine je u procesu raspadanja, pri čemu su delovi zidova i podova počeli da dobijaju potpuno drugi izgled. Određene mere su preduzete tokom iskopavanja 60-ih i 70-ih godina, ali ponašanje ove građevine pod uticajem vremena, klimatskih i ekoliških promena, kao i zemljotresa, i dalje nije u potpunosti proučeno. Kompanija Kaspersky Lab obezbedila je podršku istraživačima kako bi napravili mapu trenutnog izgleda ruševina, i izvršili analizu i klasifikaciju prukupljenih podataka o građevinama, koja će im pomoči da pronađu najbolji mogući način da sačuvaju građevine od propadanja.

„Podrška koju dobijamo od kompanije Kaspersky Lab pomaže nam da nastavimo naš posao u nekoliko pravaca istovremeno, i veoma sam srećan što ćemo i drugu godinu zaredom sarađivati sa njima”, izjavila je dr Dora Vasilikos (Dora Vassilicos), član upravnog odbora Arheološkog društva Atine. „Doprinos nauci i proučavanju drevnih civilizacija je od neprocenjivog značaja i nadam se da ćemo pronaći još ljudi koji su zainteresovani za očuvanje istorije i kulture na Akrotiriju”.

Profesor Hristos Dumas (Christos Doumas), glavni odgovorni direktor za iskopavanja na Akrotiriju, prokomentarisao je: „Akrotiri je oduvek bilo posebno mesto za mene i mnoge ljude koji rade ovde. Mi nastavljamo sa radom kako bismo dobili odgovore na pitanja o stanovnicima ostrva koji su živeli ovde pre nekoliko hiljada godina. Veoma sam zadovoljan i zahvalan zbog činjenice da je kompanija Kaspersky Lab zainteresovana za naš rad, i da je spremna da nas podrži na ovom dugoročnom projektu. Kompanija je obezbedila brojne mogućnosti za naše naučno istraživanje. Razgovarali smo o planovima za budućnost, i nadam se da će Kaspersky Lab postati naš dugoročni partner i da ćemo imati dobru saradnju”. O kompaniji Kaspersky Lab