Kaspersky Lab najavljuje besplatnu aplikaciju za skenerianje IoT uređaja

Kompanija Kaspersky Lab objavila je beta verziju svog rešenja za „pametni dom i Internet of Things - Kaspersky IoT Scanner. Ova besplatna aplikacija za Android platformu skenira kućnu Wi-Fi mrežu, obaveštavajući korisnika o uređajima koji su povezani na mrežu i njihovom nivou sigurnosti. Kako Internet of Things postaje sve popularjii, sajber kriminalci u sve većooj meri traže načine da iskoriste ovaj rastući trend.

Kaspersky

Umesto da olakšaju život svojim vlasnicima, pametni uređaji sve više postaju najslabija karika u njihovoj bezbednosti Prema analitičkim podacima do kojih je došla kompanija Gartner, preko šest milijardi IoT uređaja se trenutno koristi širom sveta, a mnogi od njih su već bili žrtve sajber kriminala. Na primer, prošle godine svet je potresao talas DDoS napada koje pokrenula Mirai botnet mreža. Prilikom sprovođenja ovih napada, korišćene su poznate ranjivosti na IoT uređajima prilikom njihovog inficiranja, što je od njih napravilo „marionete“ za potrebe sajber kriminalaca.

Kompanija Kaspersky Lab je razvila rešenje za smanjenje ovih rizika. Uz dostupnu beta verziju, kompanija ohrabruje IoT korisnike da zaštite svoje pametne domove i da dele svoja iskustva o performansama i upotrebljivosti Kasperski IoT skenera. Kaspersky IoT skener automatski identifikuje pametne uređaje kao što su Wi-Fi ruteri, IP kamere, pametni televizori, Vi-Fi štampači, NAS mrežni uređaji za skladištenje podataka, medijski serveri i konzole za igre, kao i računari, tableti ili pametni telefoni. Skener „memoriše ove uređaje i obaveštava korisnika kada je bilo koji novi ili poznat uređaj povezan ili odvojen sa mreže. To omogućuje korisniku da uvek bude svestan ko pristupa njegovoj kućnoj mreži u bilo kom trenutku.

Kaspersky

Rešenje skenira uređaje i pokušava da detektuje poznate slabosti. Na primer, ako su njihovi portovi za povezivanje otvoreni (tj. bilo ko sa interneta može da se poveže na uređaje), rešenje obaveštava korisnika o tome i savetuje ga da ih odmah zatvori. Pored toga, Kaspersky IoT skener obaveštava korisnika o svim problemima sa lozinkama za Wi-Fi ruter ili SSH. Ovo je važno kako bi se sprečio neovlašćeni pristup povezanim IoT uređajima zbog slabe lozinke.

„Misija kompanije Kaspersky Lab jeste da spasi svet od sajber pretnji. Ovo nije samo ideja, već mi svakodnevno radimo na tome da učinimo internet bezbednijim okruženjem za naše korisnike. U našem portfoliju nalazi se veliki broj besplatnih rešenja za različite zadatke i platforme, a Kaspersky IoT skener je još jedno rešenje koje omogućuje brojnim korisnicima „pametnih uređaja da ostanu zaštićeni, izjavio je Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kaspersky Lab.