Kaspersky Lab otkriva kako će Dubai, Moskva i Njujork izgledati u budućnosti

Popularni multimedijalni projekat kompanije Kaspersky Lab, Earth 2050, od skoro je ažuriran i sada sadrži vizionarske panorame gradova kao što su Dubai, Njujork i Moskva, i korisnicima daje uvid u predviđanja kako bi ovi gradovi mogli da izgledaju za 30 godina. U početnoj fazi, ovaj projekat je bio fokusiran isključivo na sadržaj koji su obezbeđivali istraživači i stručnjaci širom sveta.

Kaspersky

U međuvremenu, projekat je postao otvoren za svakoga ko želi da podeli svoju viziju budućnosti, tako što je korisnicima omogućeno jednostavno postavljanje i deljenje sadržaja na stranici. Usled sve veće popularnosti u prethodnih 9 meseci, preko milion korisnika je posetilo veb stranicu projekta. Korisnicima je sada dostupno nekoliko novih panorama svetskih gradova, koje im omogućuju da steknu uvid u to kako futurolozi vide svetske metropole, kao što su Moskva i Dubai, za 10, 20 ili 30 godina. Takođe je dostupna i panorama Njujorka.

Kaspersky

Korisnicima je takođe dostupna i opcija da ocene predviđanja futurologa na veb stranici projekta, kako bi pomogli svim posetiocima da bolje razumeju koja predviđanja su realnija da će se ostvariti. Korisnici takođe mogu da dele pojedinačna predviđanja, panorame, grafičke nacrte ili profile autora preko društvenih mreža, čime je pojednostavljen proces razmene ideja.

„Pokušavamo da dobijemo bolji uvid u to šta korisnici smatraju pozitivnim i realnim, kada su u pitanju predviđanja za budućnost naše planete. Ovim novitetima na projektu hteli smo da podstaknemo korisnike da nam daju povratno mišljenje, a u prethodnih nekoliko meseci smo primetili da su korisnici veoma zainteresovani da podele svoje vizije i mišljenja”, izjavio je Vladislav Birjukov (Vladislav Biryukov), direktor sektora za društvene mreže u kompaniji Kaspersky Lab.

Prilikom posete veb stranice 2050.earth, korisnici će takođe moći da traže predviđanja koja ih zanimaju preko tag-ova, čime će proces pretrage biti znatno pojednostavljen. Svi grafički prikazi će takođe biti objedinjeni na posednoj stranici, pod nazivom “Art“. Takođe, što korisnici više glasaju, biće im dostupno i više informacija o predviđanjima za budućnost. Projekat „Earth 2050“ takođe je osvojio „Best of the Best“ Red Dot nagradu. „Ponosni smo na činjenicu da ovaj projekat nije privukao samo pažnju futurologa, već i zajednice dizajnera.

Oduvek smo smatrali da je kroz sliku jednostavnije dobiti ideju kako će svet izgledati u budućnosti, i zbog toga smo se opredelili za koncept koji podrazumeva vizuelno primamljiv dizajn, a činjenica da smo privukli pažnju dizajnerske zajednice predstavlja veliko priznanje za nas”, dodao je Vladislav Birjukov (Vladislav Biryukov). „Stranica je kreirana sa ciljem da podstakne ljude da razmisle o tome kako bi svet mogao da izgleda u budućnosti, kao i o tome šta mi kao stanovnici planete možemo da uradimo danas kako bismo unapredili život u godinama koje slede. Naravno, veoma svmo svesni činjenice da je predviđanje toliko daleko u budućnost veoma teško, možda kao vremenska prognoza godinu dana unapred. Međutim, nadamo se da će nam sam pogled i razmišljanje ka budućnosti pomoći da izbegnemo potencijalne globalne izazove sa kojima se suočavamo”.