Kaspersky Lab: Samo polovina mobilnih uređaja zaštićena je od sajber kriminala

Najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab ukazuje na činjenicu da je zbog neadekvatne zaštite, polovina mobilnih uređaja izložena riziku od sajber kriminala i malicioznih pretnji. Ovo istraživanje ukazuje na nedostatak svesti kod korisnika u vezi sa efikasnom zaštitom mobilnih uređaja.

Istraživanje je objavljeno sa ciljem pružanja podrške Europol-ovoj kampanji za podizanje svesti o mobilnim pretnjama (Mobile Malware Awarness), u sklopu evropskog meseca sajber bezbednosti. Kompanija Kaspersky Lab pokrenula je istraživanje kako bi javnost stekla uvid u to koliko su korisnici svesni pretnji sa kojima se suočavaju dok su na internetu, kao i na koji način se štite od njih.

Kaspersky

Među 12 hiljada ispitanika iz 21 zemlje, kompanija je došla do podatka da samo 57 odsto tablet uređaja ima instalirano bezbednosno rešenje, dok je to slučaj sa 53 odsto mobilnih telefona. Ljudi nastoje da zaštite svoje kompjutere (88 odsto) više nego mobilne uređaje, što može biti pogrešna procena, s obzirom na to koliko važnih i ličnih informacija danas sadrže mobilni uređaji.

Takođe, korisnici nisu svesni potrebe da zaštite svoje mobilne uređaje kroz bezbednosna rešenja. Dok 54 odsto ispitanika smatra da je njihovim računarima i laptopovima definitivno neophodan IT bezbednosni softver, samo 42 odsto njih smatra isto to za pametne telefone i tablete. Zabrinjavajuć je podatak da jedan od pet korisnika (21 odsto) nije u potpunosti svestan postojanja mobilnog malvera.

Kaspersky

Neki korisnici, ipak, pokušavaju da zaštite svoje mobilne uređaje. Međutim, korisnici često ograničavaju ovu zaštitu na lozinke – 75 odsto njih postavlja lozinke na računarima, dok 82 odsto korisnika štiti svoje pametne uređaje na ovaj način. Ovo je takođe zabrinjavajuć trend, budući da lozinke mogu sprečiti neželjena lica da koriste uređaj, ali ne nude nikakvu zaštitu od mobilnog malvera, prevara ili ,,fišing” napada koji se mogu dogoditi dok osoba drži uređaj u svojim rukama. Istraživanje je pokazalo da je samo 40 odsto korisnika zaštitilo svoje mobilne telefone sa lozinkom i bezbednosnim rešenjem, što znači da je polovina mobilnih uređaja na svetu podložno sajber kriminalu.

Podaci obuhvaćeni ovim istraživanjem su zabrinjavajući, imajući u vidu porast u broju onlajn opasnosti kojima su izloženi mobilni uređaji i njihovi korisnici. Mnoge od ovih opasnosti su posledica ljudske aktivnosti na Internetu i činjenice da oni svakog dana čuvaju i dele podatke putem ovih uređaja. Takođe, rezultati su pokazali da, među onima koji su se suočili sa sajber pretnjama, 12 odsto je imalo zaražene Android pametne telefone, dok su sajber kriminalci presreli podatke 22 odsto korisnika ovih telefona.

„Mobilni uređaji su važan deo našeg života. Ne samo da sadrže bitne informacije, već su oni naš prolaz do elektronskog bankarstva, mejlova, deljenja fotografija i komuniciranja sa voljenim osobama. Ukoliko želimo da zaštitimo ono što nam je najvažnije, moramo da osiguramo ove uređaje. Ali s obzirom na to da je zaštićena samo polovina ovih uređaja, postoji mnogo stvari koje moramo uraditi kako bismo bili bezbedni od sajber pretnji. Mi želimo da pomognemo ljudima da postanu svesni opasnosti kojoj se izlažu. Sa većim razumevanjem sajber sveta, oni će biti spremniji za onlajn prostor i opasnosti koje nosi”, izjavio je Viktor Jablokov (Victor Yablokov), direktor sektora za mobilne proizvode u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi pomogla ljudima da zaštite svoje mobilne uređaje od sajber kriminala, kompanija Kaspersky Lab razvila je rešenje Kaspersky Internet Security for Android. Ovo rešenje štiti pametne telefone i tablete od opasnih aplikacija i veb sajtova, kao i njihovu privatnost, pomoću filtera za poruke i pozive. Bezbednost podataka je zagarantovana i ukoliko korisniku neko ukrade telefon ili ga izgubi, zahvaljujući anti-theft opciji. Mobilni malver je glavna tema Europol-ove kampanje koja se odvija svake godine u oktobru i ima za cilj podizanje svesti o sajber bezbednosnim pretnjama, promociju sajber bezbednosti među korisnicima i plasiranje aktuelnih bezbednosnih informacija kroz edukaciju i promovisanje dobrih primera iz prakse.