Kaspersky Lab seli ključnu infrastrukturu iz Rusije u Švajcarsku

Kao deo Inicijative za Globalnu Transparentnost Kaspersky Lab prilagođava svoju infrastrukturu i premešta određeni broj ključnih procesa iz Rusije u Švajcarsku. Ovo uključuje skladištenje i obradu podataka za većinu regiona, sklapanje softvera, kao i ažuriranje programa za detekciju pretnji. Kako bi se osigurala puna transparentnost i integritet, Kaspersky Lab je predvideo da ova aktivnost bude nadgledana od strane trećeg, nezavisnog entiteta, koje je takođe stacionirano u Švajcarskoj.

Globalna transparentnost i saradnja za ultra-povezan svet Inicijativa za Globalnu Transparentnost , najavljena u oktobru 2017. godine, u osnovi je sadašnje posvećenosti kompanije Kaspersky Lab da osigura integritet svojih proizvoda i poverenje u njih. Nove mere predstavljaju sledeći korak u razvoju inicijative, ali su takođe i odraz posvećenosti saradnji sa drugima kako bi se prevazišli rastući izazovi u pogledu fragmentacije industrije i nedostatka poverenja. Poverenje je ključno u oblasti sajber bezbednosti i kompanija Kaspersky Lab ima u vidu da se poverenje mora zadobiti; ono se mora u kontinuitetu zasluživati kroz transparentnost i odgovornost.

Nove mere uključuju novu lokaciju za skladištnje i obradu podataka za više regiona, kao i novu lokaciju za sklapanje softvera i otvaranje prvog „Transparency“ centra.

Nova lokacija za skladištenje i obradu podataka

Do kraja 2019, Kaspersky Lab će imati uspostavljen centar za podatke u Cirihu. U ovoj ustanovi biće čuvane i obrađivane sve informacije o korisnicima iz Evrope, Severne Amerike, Singapura, Australije, Japana, Južne Koreje i drugih zemalja. Ovu informaciju su dobrovoljno podelili korisnici preko Kaspersky Security Network (KSN), sistema zasnovanog na cloud serveru koji automatski obrađuje podatke u vezi sa za sajber pretnjama.

Kompanija Kaspersky Lab će relocirati svoj “sofverski transporter” – set programerskih alata koji se koristi za sklapanje ready-to-use softvera izvan izvornog koda. Do kraja 2018. godine, proizvodi kompanije Kaspersky Lab, kao i baza podataka za upravljanje detekcijom pretnji (AV baza), biće locirana u Švajcarskoj, pre nego što bude distribuirana krajnjim korisnicima širom sveta. Ova promena lokacije omogućiće da sav novi sofver bude proveren od strane nezavisnih organizacija, i pokazaće da se delovi softvera i ažuriranja od strane korisnika poklapaju sa izvornim kodom koji je dat na reviziju.

Osnivanje prvog „Transparency“ centra

Izvorni kod proizvoda i softverska ažuriranja kompanije Kaspersky Lab biće dostupni za recenziju odgvornim stejkholderima u specijalnom „Transparency“ centrukoji će takođe biti lociran u Švajcarskoj i čije se otvaranje očekuje ove godine. Ovaj pristup će pokazati da su generacije proizvoda kompanije Kaspersky Lab dizajnirane i upotrebljavanje isključivo u jednu svrhu: zaštitu klijenata od sajber pretnji.

Nezavisni nadzor i recenzije

Kompanija Kaspersky Lab trenutno je u procesu dogovora sa trećim stranama koje su kvalifikovane da izvršavaju tehničke softverske recenzije, da nezavisno nadgledaju skladištenje i procesuiranje podataka, sklapanje softverai izvorni kod. S obzirom da transparentnost i poverenje postaju univerzalni zahtevi u industriji sajber bezbednosti, kompanija Kaspersky Lab podržala je stvaranje nove neprofitne organizacije koja bi ovu odgovornost preuzela – ne samo za kompaniju – već i za ostale partnere i članove koji žele da se pridruže.

Posvećenost kompanije Kaspersky Lab

Kao vodeći globalni pružalac sajber bezbednosnih rešenja, kompanija Kaspersky Lab oduvek je posvećena najpouzdanijim praksama u industriji, kao što su izuzetna zaštita isporučenih podataka, striktna unutrašnja politika pristupa podacima, stalna bezbednosna testiranja njihovih infrastruktura, i mnoge druge. Sa ovim novim merama, kompanija Kaspersky Lab cilja na značajno poboljšanje otpornosti svojih IT infrastruktura na bilo koji bezbednosni rizik (čak i one teorijske), kao i na povećanje svoje transparentnosti prema trenutnim i budućim klijentima i javnosti u globalu.

Komentarišući ovaj proces i otvaranje „Transparency“ centra, Eugen Kasperski (Eugene Kaspersky), izvršni direktor u kompaniji Kaspersky Lab, rekao je: „U industriji koja se ovako brzo menja, kao što je naša, moramo da se prilagodimo promenljivim potrebama naših klijenata, ciljnih grupa i partnera. Transparentnost je jedna od tih potreba, i iz tog razloga odlučili smo da redizajniramo našu infrastrukturu i izmestimo naša postrojenja za obradu podataka u Švajcarsku. Verujemo da će ovakva praksa postati globalni trend za sajber bezbednost, i da će politika poverenja postati opšteprihvaćen zahtev u celokupnoj industriji.“